Kvinna tar på sig en hörapparat

Pris på hörapparater - så mycket kostar de

14 juni 2022

Tillbaka till nyhetsöversikten

Innehållsförteckning

  Hur mycket måste man betala för en bra hörapparat egentligen? Det korta svaret är att priserna på hörapparater varierar beroende på en mängd olika faktorer. Du kan få betala allt mellan 600 kr till flera tusen för din hörapparat. I detta inlägg får du en överblick av vad det kostar att skaffa en hörapparat och sådant som kan påverka priset.

  Vad kostar en hörapparat?

  En hörapparat kostar olika beroende på en mängd faktorer. Några saker som kan påverka är exempelvis vart i landet du bor, utprovningsavgifter, särskilda tilläggskostnader, val av modell, abonnemang och besöksavgifter. Det kan även tillkomma kostnader för sådant som rör det dagliga underhållet, såsom batterier och rengöringsprodukter.

  Du bör alltid prova hörapparaterna och jämföra priserna innan du bestämmer dig. En audionom kan hjälpa dig att hitta och prova ut hörapparatinom din priskategori.

  Priset på en hörapparat varierar beroende på vart du bor

  Priset för hörapparater skiljer sig åt beroende på var i landet du bor. I Sverige erbjuder våra regioner (f.d. landsting) ett upphandlat sortiment av hörapparater från olika leverantörer. Varje region förhandlar på egen hand med leverantörerna och beslutar om vilka tillverkare och modeller som ska ingå i deras sortiment. Vilka hörapparater din region erbjuder och till vilka priser kan därför variera.

  I vissa regioner kan personer som behöver hjälpmedel för hörseln få en hörapparat helt utan avgift. I andra regioner får du betala en bestämd del av summan. Önskar du använda en hörapparat som har ett högre pris än det som regionen erbjuder kan du i vissa fall endast behöva betala mellanskillnaden.

  Det kan även vara bra att ha i åtanke att du som patient behöver stå för vissa tillkommande kostnader, vilket gäller i hela Sverige. Det kan exempelvis vara batterier, domer, vaxfilter och utrustning för rengöring.

  Pris för hörapparat i Stockholms län

  Du som bor i Stockholms län kan antingen välja en upphandlad hörapparat eller en modell ur Fritt val-sortimentet. Stockholm är för närvarande den enda regionen i Sverige som erbjuder Fritt val för hörapparater.

  Om du väljer en upphandlad hörapparat via Stockholms län betalar du först en s.k förskrivningsavgift på 600 kronor. Denna avgift betalas i samband med att du provar ut en hörapparat. Sedan kan det tillkomma 250 kr för besök hos en audionom, såvida du inte har frikort eller är över 85 år. Då är besöken avgiftsfria.

  Man kan säga att detta upplägg fungerar som att du lånar apparaten. Service och reparationer ingår och du får komma på uppföljningsbesök hos en audionom. Om du skulle råka tappa bort din hörapparat blir du dock ersättningsskyldig.

  Du kan också välja att använda Fritt val. Då skriver din audionom en rekvisition på 2380 kr per öra. Du får även tillgång till ett reparationskonto på 1020 kr per hörapparat. Om du väljer en hörapparat med ett högre pris än rekvisitionen, får du själv betala mellanskillnaden.

  Hos Hör Stockholm kan du välja olika hörapparater som täcks av Fritt val. Du betalar då först en avgift på 600 kr och sedan 250 kr per besök hos audionomen. Även här gäller frikort och avgiftsfria besök för dig över 85 år.

  Vad ingår i priset för en hörapparat?

  Som tidigare nämnt kan priset du betalar för en hörapparat variera. Men vad är det du egentligen betalar för? Det är främst tre saker — modellen, tekniken och servicen.

  Modell

  Idag kan du välja på många olika varianter, modeller och märken. Varje hörapparat har sina styrkor och passar olika bra beroende på din hörselnedsättning, livsstil, dina behov och önskemål om design.

  Du kan exempelvis välja bland olika varianter. Några av de mest populära är:

  • I örat-apparater (IÖ) som sitter helt inne i örat.
  • Bakom örat-apparater (BÖ) som placeras bakom örat.
  • Receiver in the ear (RITE) som enkelt förklarat är en mer diskret och digital variant av BÖ-apparater.

  Utöver typ av apparat kan du även välja bland olika märken. Några ledande märken som ofta finns tillgängliga både genom regionerna och Fritt val är Phonak, Signia, GN ReSound och Oticon.

  Det finns dessutom många modeller att välja bland. Många av de nyaste hörapparaterna på marknaden ligger lite högre i pris, men är utrustade med många smarta funktioner. Du kan exempelvis smidigt styra några av de nya modellerna genom tillhörande appar.

  Alla hörapparater fungerar bra som hjälpmedel för hörseln. Det är däremot upp till dig att tillsammans med din audionom hitta och välja en modell som passar just dina behov. Vi rekommenderar att låta din audionom med sin expertis inom området guida dig i valet av hörapparat.

  Teknik

  Tekniken som används i hörapparaterna är ofta något som påverkar priset och avgör hur väl hjälpmedlet möter dina behov.

  I stort sett alla hörapparater består av fem huvudkomponenter:

  • En mikrofon
  • En förstärkare
  • Ett mikrochip
  • En hörtelefon (även kallad högtalare)
  • Ett batteri

  Varje delkomponent är optimerad för att tillsammans skapa och förstärka en ljudbild. En del modeller kan även vara utrustade med teknik som är anpassad för att möta specifika behov. Det kan exempelvis vara teknik som hjälper till att reducera upplevelsen av tinnitus.

  Som vi nämnt ovan så säljs hörapparater med den senaste tekniken ofta till ett högre pris. Detta beror ofta på att nyare hörapparater är mer högteknologiska och erbjuder fler avancerade funktioner. Oavsett om du bestämmer dig för en nyare eller äldre modell, är det viktigt att testa och rådfråga en erfaren audionom för att hitta en variant som möter dina behov.

  Hörapparat från Phonak, ett av marknadens ledande bolag.

  Hörapparat från Phonak, ett av marknadens ledande bolag

  Personlig service

  På Hör Stockholm träffar du professionella audionomer vilka alla jobbar för att hjälpa dig förbättra din hörsel. Audionomen bidrar med både kompetens och utbildning för att du ska förstå din hörselnedsättning bättre. Ni hittar tillsammans en hörapparat som passar alla dina behov.

  När du valt ut en hörapparat hjälper audionomen dig att anpassa produkten och se till så att den sitter bekvämt. Du får också hjälp med att förstå hur du kan justera hjälpmedlets olika funktioner efter den miljö du befinner dig i.

  Audionomen undersöker din hörsel och hjälper dig testa ut en hörapparat.

  Låt Hör Stockholm hjälpa dig hitta rätt hörapparat till ett bra pris

  Varmt välkommen på utprovning av hörapparat på din närmaste Hör-mottagning i Stockholm. Hos oss får du tillgång till de senaste hörselprodukterna och hörapparaterna på marknaden. Din legitimerade audionom skräddarsyr den optimala lösningen för dina unika behov och önskemål.

  Vi är dessutom auktoriserade av Region Stockholm och arbetar enligt deras riktlinjer och regler.

  Säg nej till dålig hörsel och ja till en riktigt bra hörapparat. Kontakta oss för att boka en tid redan idag.

  Innehållsförteckning

   På uppdrag av Region Stockholm

   Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta surfa på webbplatsen godkänner du vår användning av cookies.