Kvinna tar på sig en hörapparat

Pris på hörapparater - så mycket kostar det

14 juni 2022

Tillbaka till nyhetsöversikten

Fasta utprovningsavgifter, särskilda tilläggskostnader, abonnemang och besöksavgifter är alla faktorer som kan påverka priset på din hörapparat. Ofta förekommer flera av dessa i kombination med varandra. Så hur mycket måste man betala för en bra hörapparat egentligen? Detta ska vi reda ut här nedan.

Priset för hörapparat varierar beroende på landsting/region

Priset för hörapparater skiljer sig åt beroende på var i landet du bor. På priset tillkommer även kostnader för batterier, domer, vaxfilter och utrustning för rengöring. Att det är du som patient som får stå för dessa kostnader gäller dock i hela Sverige.

I Sverige erbjuder våra regioner (f.d. landsting) ett upphandlat sortiment av hörapparater från olika leverantörer. Varje region förhandlar på egen hand med leverantörerna och beslutar om vilka tillverkare och modeller som ska ingå i deras sortiment. Vilka hörapparater din region erbjuder och till vilka priser kan därför variera.

Måste man alltid betala för en hörapparat?

Som nämns ovan kan kostnaden för dig som behöver hjälpmedel för hörsel variera en hel del. Ibland får du hörapparaten helt utan avgift och ibland får du betala en bestämd del av summan.

Önskar du ett dyrare hjälpmedel, behöver du i vissa regioner betala mellanskillnaden. Du bör alltid prova hörapparaterna och jämföra priserna innan du bestämmer dig.

Pris för hörapparat i Stockholms län

Du som bor i Stockholms län kan antingen välja en upphandlad hörapparat eller en modell ur Fritt val-sortimentet. Stockholm och Skåne är för närvarandet de enda regionerna i Sverige som har ett Fritt val-sortiment för hörapparater.

Väljer du en upphandlad hörapparat från din region ser prisbilden ut som följer: Förskrivningsavgift vid utprovning på 600 kr följt av 250 kr per besök hos audionom. Frikort gäller och är du över 85 år slipper du patientavgifter.

Vill du ha en av de senaste hörapparaterna på marknaden kan du använda dig av Fritt val-sortimentet. Då får du en rekvisition på 2380 kr per öra från regionen. Hos Hör Stockholm tillhandahålls även vissa Fritt Val-hörapparater för 600 kr. I tillägg får du tillgång till ett reparationskonto på 1020 kr per hörapparat.

Du betalar alltid en fast förskrivningssavgift på 600 kr och 250 kr per besök hos audionom. Även här gäller såklart frikort och ingen besöksavgift för dig över 85 år.

Vad ingår i priset för en hörapparat?

Teknik

Som vi nämnt ovan så säljs hörapparater med den senaste tekniken till ett högre pris. Men vad är egentligen en bra hörapparat och vad är det du betalar för?

Det är många faktorer som tillsammans påverkar priset för en hörapparat. Hjälpmedlet är ju faktiskt både avancerat och högteknologiskt.

I stort sett alla hörapparater består av fem huvudkomponenter:

  • En mikrofon
  • En förstärkare
  • Ett mikrochip
  • En hörtelefon (även kallad högtalare).
  • Ett batteri

Vi vill också poängtera att alla hörapparater gör vad de är menade att göra. Däremot är det upp till dig att tillsammans med din audionom hitta och välja en hörapparat som passar just dina behov. Vi rekommenderar att låta din audionom med sin expertis inom området guida dig i valet av hörapparat.

Hörapparat från Phonak, ett av marknadens ledande bolag.

Hörapparat från Phonak, ett av marknadens ledande bolag

Personlig service

På Hör Stockholm träffar du professionella audionomer vilka alla jobbar för att hjälpa dig förbättra din hörsel. Audionomen bidrar med både kompetens och utbildning för att du ska förstå din hörselnedsättning bättre. Ni hittar tillsammans en hörapparat som passar alla dina behov.

När du valt ut en hörapparat hjälper audionomen dig att anpassa produkten och se till så att den sitter bekvämt. Du får också hjälp med att förstå hur du kan justera hjälpmedlets olika funktioner efter den miljö du befinner dig i.

Audionomen undersöker din hörsel och hjälper dig testa ut en hörapparat.

Låt Hör Stockholm vägleda dig till perfekt hörsel

Varmt välkommen på utprovning av hörapparat på din närmaste Hör-mottagning i Stockholm. Hos oss får du tillgång till de senaste hörselprodukterna och hörapparaterna på marknaden. Din legitimerade audionom skräddarsyr den optimala lösningen för dina unika behov och önskemål. Vi är dessutom auktoriserade av Region Stockholm och arbetar enligt deras riktlinjer och regler.

Säg nej till dålig hörsel och ja till en riktigt bra hörapparat. Kontakta oss för att boka en tid redan idag. Hoppas vi ses!

På uppdrag av Region Stockholm

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta surfa på webbplatsen godkänner du vår användning av cookies.