Klåda, smärta, vätska och lockkänsla i örat alla är symtom som kan tyda på inflammation i hörselgångshuden – och samlas under begreppet extern otit. Även om tillståndet oftast är ofarligt, behöver det behandlas rätt för att inte leda till vidare problematik. I den här artikeln går vi igenom de olika typerna av extern otit, vad som orsakar dem, typiska symtom och behandling.
Vad är extern otit?
Extern otit är en inflammation i hörselgångens hud som kan orsakas av olika faktorer som infektioner, eksem eller överdriven rengöring av öronen. Om inflammationen även omfattar trumhinnan kallas det myringit.
Extern otit kan delas in i tre huvudtyper beroende på orsak:
1. Eksematös extern otit
Det här tillståndet orsakas av en lokal hudreaktion eller en underliggande systemisk hudsjukdom. Vanliga symtom är klåda vid hörselgångens mynning och en lätt fjällande, torr hud.
2. Infektiös extern otit
Beror på en akut inflammation i hörselgångens hud och underhud, ofta med svullnad (ödem). Tillståndet är oftast bakteriellt men kan även orsakas av svamp (otomykos).
3. Cirkumskript extern otit
Innebär en infektion i en eller flera talg- eller hårsäckskörtlar i hörselgångens yttre tredjedel, vilket kan ge smärta och svullnad.
Myringit
Om inflammationen i hörselgången sprider sig till trumhinnan används diagnosen myringit. Vid bullös myringit bildas blåsor på trumhinnan, ofta som en del av en akut infektion i mellanörat. En mer kronisk extern otit, granulomatös myringit, kan leda till förtjockning av trumhinnan och ibland förträngning (stenosering) av hörselgångens inre del.
En långvarig extern otit som inte förbättras kan vara myringit. En tidig remiss till ÖNH-specialist (öron, näsa, hals) är då avgörande för att förhindra komplikationer.
Malign extern otit
Malign extern otit är en allvarlig komplikation där infektionen sprider sig till närliggande vävnader och ben, vilket kan leda till osteit (inflammation i benvävnad). Den vanligaste orsaken är bakterien Pseudomonas aeruginosa. Även om malign extern otit är sällsynt, kan den vara livshotande. Den förekommer oftare hos personer som:
- Har diabetes mellitus (särskilt om blodsockret är dåligt reglerat).
- Är över 65 år gamla.
- Har ett nedsatt immunförsvar.
Symtom på malign extern otit kan vara:
- Svår öronvärk som ofta är konstant och ökar med tiden.
- Svullnad i hörselgången och området runt örat.
- Röd, irriterad hud i hörselgången.
- Varigt eller blodblandat sekret från örat.
- Hörselnedsättning, beroende på hur mycket hörselgången är påverkad.
- Feber och allmän sjukdomskänsla.
- Ömhet eller svullnad av lymfkörtlar nära örat.
- Smärta vid tuggning eller rörande käke, eftersom infektionen kan påverka strukturer nära örat.
Läs även: Akustikusneurinom – symtom och behandling.
Vad är orsaken till extern otit?
Orsakerna till extern otit varierar mellan de tre typerna. Därför kommer vi nu gå igenom dem – en variant i taget.
Eksematös extern otit
Överdriven rengöring av hörselgången, särskilt genom att avlägsna öronvax, kan leda till eksematös extern otit. Öronvax fungerar som en naturlig barriär mot fukt och infektion, och när det avlägsnas i överdriven omfattning kan hudens skydd försvagas. Det här kan göra epitelet mer sårbart för irritation och allergier, vilket ökar risken för inflammation.
Hudsjukdomar kopplade till eksem i hörselgången eller ytterörat
Eksem här kan bero på en hudsjukdom, till exempel:
- Atopisk dermatit
- Psoriasis
- Seborroisk dermatit
- Kontaktdermatit – antingen allergisk (t.ex. nickelallergi) eller icke-allergisk
Yttre faktorer som kan bidra till eksem och infektion
Att använda bullerskydd eller tätt sittande hörapparater kan göra hörselgången varm och fuktig, vilket kan leda till eksem, bakterietillväxt och i värsta fall infektion.
Läs även: Vad är öronvax och hur påverkar det hörseln?.
Infektiös extern otit
Infektiös extern otit beror oftast på en bakteriell infektion i huden i hörselgången. Tillståndet är särskilt vanligt efter upprepade bad i pool eller hav, särskilt i varma klimat, och kallas därför ofta för ”swimmer’s ear”.
De vanligaste bakterierna som påträffas vid infektionen är:
- Pseudomonas aeruginosa (20–60 %)
- Staphylococcus aureus (10–70 %)
- Ofta förekommer även en blandflora av bakterier.
Svampinfektion i örat – en sekundär komplikation
Svamp i örat är sällan den vanligaste orsaken till extern otit, men den kan dyka upp vid långvariga besvär eller efter en längre tids behandling med örondroppar som innehåller både steroider och antibiotika. Sådan behandling kan rubba balansen i hörselgången och göra det lättare för svamp att växa.
Cirkumskript extern otit
Cirkumskript extern otit, eller hörselgångsfurunkel, är en infektion i en hårsäck eller talgkörtel i hörselgången. Den kan dyka upp utan någon tydlig anledning, men faktorer som värme, fukt och användning av tops kan öka risken.
Symtom vid extern otit
Symtom vid eksematös extern otit
Eksematös extern otit brukar främst ge klåda, men om eksemet blir värre kan även vätska och smärta uppstå. Svullnaden påverkar sällan hörseln, men ibland kan eksemet orsaka små sprickor, vilket ökar risken för en bakteriell infektion. I vissa fall kan det även komma lite blodblandad vätska.
Symtom vid infektiös extern otit
Den här typen av extern otit börjar ofta med klåda och lätt obehag, men kan snabbt bli värre med smärta, svullnad och ömhet. Om hörselgången svullnar igen och fylls med vätska och hudrester kan det leda till tillfällig hörselnedsättning. Om infektionen når trumhinnan kan hörseln påverkas ännu mer. Eftersom hörselgången ligger nära käkleden kan det också göra ont att tugga, och ibland svullnar även lymfkörtlarna i området.
Symtom vid cirkumskript extern otit
Cirkumskript extern otit, eller hörselgångsfurunkel, kan vara riktigt smärtsam. Det börjar ofta med öronvärk utan tydliga tecken, förutom en lätt svullnad. Efter en eller två dagar blir området ömt vid beröring, och inom några dagar kan svullnaden samla sig till en liten böld när infektionen i en hårsäck eller talgkörtel utvecklas till en varböld.
Behandling vid extern otit – hur ska det botas?
Innan val av behandling tar läkaren alltid reda på om trumhinnan är intakt. Om det inte är säkert är det viktigt att använda läkemedel som inte riskerar att skada hörseln. I sådana fall kan läkemedel som Terracortril med Polymyxin B eller Ciloxan användas tills man är säker på mellanörats status. Nedan går vi igenom behandlingsalternativen för de olika typerna av extern otit.
Eksematös extern otit
För att undvika irritation och att eksemet förvärras är det viktigt att hålla hörselgången fri från vatten, schampo och liknande ämnen. Beroende på hur allvarligt eksemet är, kan behandling göras med en mildare steroid som hydrokortison (Locoid) lösning, eller en starkare steroid som betametason (Diprotit) lösning.
Långvarig och felaktig användning av stark steroid kan göra huden tunnare och öka risken för att trumhinnan går sönder. Därför ska behandling med starkare steroider begränsas till 4–5 dagar. Om det inte blir bättre, kommer du att undersökas på nytt.
Vid eksem som bara påverkar den yttre delen av hörselgången kan en lösning eller kräm (Locoid eller en kort behandling med starkare steroidkräm) försiktigt appliceras med en tops, utan att nå trumhinnan. Om eksemet även påverkar ytterörat kan det vara bra att rådfråga en hudspecialist.
Infektiös extern otit
Vid infektiös extern otit ska hörselgången rengöras försiktigt med sug under mikroskop, så att den inte kommer till skada. Om det inte går, kan man istället använda bomullspinnar eller skölja med kroppsvarm koksaltlösning eller Alsollösning.
Behandling vid svullen hörselgång
Om hörselgången är svullen, ska en bomullstuss fuktad med Alsolsprit sättas in i hörselgången. Bomullstussen ska fuktas flera gånger om dagen och bytas ut efter 1–2 dagar. När svullnaden minskar kan behandlingen bytas till en tamponad med en mild glukokortikoid i kombination med antibiotika. När svullnaden minskar ytterligare kan man prova behandling med grupp III-steroid eller TcPB-droppar.
Alternativa behandlingar
Burow’s lösning (aluminiumacetat/acetotartrat och ättiksyra) finns som Otinova öronspray utan recept. Den har antibakteriell, antimykotisk och sammandragande effekt och kan användas både för att förebygga och behandla, så länge trumhinnan är hel.
Vid misstänkt eller bekräftad Pseudomonas aeruginosa-infektion kan ciprofloxacinlösning användas om andra behandlingar (som rensugning, Alsolsprit-tamponad eller TcPB-droppar) inte ger snabb lindring.
Vid kraftig svullnad, smärta eller svullna lymfkörtlar behöver en ÖNH-specialist sätta rätt diagnos.
Behandling av svampinfektion
Vid svampinfektion i örat är det viktigt att först rensa hörselgången. Behandling med flumetason-kliokinol (en öronkräm) fungerar oftast bra.
Om behandlingen inte ger resultat, eller om det finns risk för komplikationer som infektion i trumhinnan eller djupare svampinfektion, ska en ÖNH-specialist kontaktas. I vissa fall kan behandling med läkemedel som Diflucan (Flukonazol) vara nödvändig.
För att förebygga att svampen växer tillbaka kan Metylrosanilin APL lösning appliceras på huden i hörselgången med en bomullspinne, eller genom att använda en bomullstuss fuktad med lösningen under en kort stund.
Cirkumskript extern otit (hörselgångsfurunkel)
För att behandla infektionen kan en bomullstuss fuktad med Alsolsprit användas, som vid infektiös extern otit. Om infektionen ligger ytligt kan en liten incision övervägas. Vid allvarliga symtom vid extern otit som feber och allmänt sjukdomskänsla kan sjukhusvård med antibiotika via dropp behövas.
Paracetamol är oftast tillräckligt för smärtlindring, men om smärtan är mycket stark och svullnaden är stor kan du ta Ibuprofen (200-400 mg för vuxna och barn över 12 år, 1-3 gånger per dag).
Läs även: Allt om örat och vår hörsel.
Upplever du problem med hörseln? Ta hjälp av Hör Stockholm
Hör Stockholm är en hörselklinik som jobbar på uppdrag av Region Stockholm. Sök hjälp hos oss oavsett vilket hörselproblem du lider av – hos oss är du alltid välkommen med eller utan remiss.
Våra legitimerade audionomer genomför hörselundersökningar, hörselkonsultationer, formgjutna hörselskydd samt hjälper dig testa ut passande hörselhjälpmedel. Varmt välkommen att kontakta oss eller boka en tid redan idag!