Kvinna ligger ner i sängen och tittar i kameran med ett öga

Pulserande ljud i örat – varför hör jag pulsen i örat?

14 februari 2023

Tillbaka till nyhetsöversikten

Att det pulserar i örat är inte helt ovanligt och behöver nödvändigtvis inte betyda att någonting är fel. Man brukar kalla ett pulserande ljud i örat för pulserande tinnitus – men detta är bara en beskrivande term för om man hör ett ljud som är kopplat till pulsen. Så vad är då pulserande tinnitus och varför följer ljudet samma takt som vår puls? Det kommer vi tala mer om nu.

Varför hör jag min egen puls?

Pulserande tinnitus brukar identifieras av att det pulserar eller dunkar i örat. Ljudet är ofta rytmiskt och följer de egna hjärtslagen. Man kan ha ljudet i ena örat eller i båda. Våra blodkärl kan passera nära örat utan att något är fel och det är inte helt ovanligt att man exempelvis hör pulsen när man lägger sig ner med örat mot huvudkudden.

Orsaker till pulserande tinnitus

Pulserande tinnitus kan bero på kärlmissbildning eller ett överaktivt blodkärl nära örat. Det kan även ha att göra med kontraktioner i mellanörats små muskler och skiljer sig därför markant från "vanlig" tinnitus. Ljudet brukar beskrivas som susande, dunkande eller pulserande ljud.

Man brukar säga att pulserande tinnitus är en form av objektiv tinnitus. Med det menas att ljuden kan observeras och registreras till skillnad från den subjektiva formen. En läkare kan i vissa fall höra ljudet med hjälp av ett stetoskop. Objektiv tinnitus är en ovanligare form av tinnitus och enbart ett fåtal procent lider av detta.

Ljudet kommer inte från en yttre stimulans utan från den egna kroppen. Ibland använder man även namnet vaskulär tinnitus eftersom symtomen ofta är kopplade till förändringar i blodcirkulationen.

Den som upplever ett pulserande ljud i örat kan även drabbas av symptom som yrsel, huvudvärk, synpåverkan och hörselnedsättning.
Upplever du att du lider av någon form av hörselnedsättning? Boka en hörselundersökning hos Hör Stockholm för att få hjälp.

Hur låter pulserande tinnitus?

Pulserande tinnitus kan beskrivas som ett pulserande brus i örat. Ibland är det ett snabbt pulserande ljus i örat och ibland ett långsammare – takten följer ofta din hjärtrytm. Det kan också låta som ett slags dunkande eller som att du hör din egen puls i örat.

Vård vid pulserande ljud i örat

Vi rekommenderar att du söker hjälp hos en läkare om du upplever pulserande tinnitus. Vid en undersökning kollar man bland annat blodtrycket för att få förståelse för vad som kan ligga bakom tillståndet. Vänd dig till din husläkare eller vårdcentral som vid behov kan remittera dig vidare till en specialistläkare. På specialistmottagningarna finns de rätta resurserna för att gör mer omfattande tester och undersökningar.

Vad kan man göra åt pulserande tinnitus?

Oavsett vilken form av tinnitus du lider av finns det inget botemedel som helt tar bort besvären. Däremot är det vanligt att man erbjuds KBT (kognitiv beteendeterapi) för att hitta egna verktyg att hantera ljudet.

För att lindra tinnitus i din vardag kan du testa att sova med någon form av ljud. Förslagsvis en podd, white noise eller lugnande musik. Vi vill även förtydliga att stress och dålig sömn kan bli en ond cirkel som förvärrar din tinnitus. Regelbundna rutiner, motion och annan stressbehandling kan lindra besvären och i vissa fall reducera dem helt.

Som vi nämner ovan är det bra att söka vård om du upplever ett pulserande ljud i öronen då det kan finnas en bakomliggande orsak som måste behandlas.

Läs mer om olika former av tinnitus och vad som ligger bakom tillstånden här.

På uppdrag av Region Stockholm

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta surfa på webbplatsen godkänner du vår användning av cookies.