Hörapparater hjälper miljontals människor att höra bättre genom att förstärka och förtydliga ljud. Men hur fungerar en hörapparat? Vad sker inuti den lilla enheten som gör att ljud blir tydligare och hörseln förbättras? I den här artikeln går vi igenom de viktigaste funktionerna i en hörapparat, hur de samverkar och hur en hörapparat anpassas för att möta varje persons unika hörselbehov.
Hur fungerar en hörapparat?
Steg-för-steg: Så fungerar hörapparater
- Mikrofonen fångar upp ljud och omvandlar det till en elektrisk signal.
- Signalen skickas till centralenheten (datorn), där den bearbetas för att förstärka vissa ljud och dämpa andra.
- Den bearbetade signalen skickas vidare till förstärkaren, där ljudet förstärks ytterligare.
- Den förstärkta signalen skickas till högtalaren (hörtelefonen), som omvandlar signalen tillbaka till ljudvågor.
- Ljudvågorna leds genom hörselgången och når trumhinnan, som för vidare ljudet till innerörat.
- I innerörat omvandlar hårcellerna ljudvågorna till elektriska impulser.
- Impulserna skickas till hjärnan, som tolkar dem som ljud.
Hela processen, från att ljud fångas upp av mikrofonen till att hjärnan tolkar det, sker nästan omedelbart – inom några millisekunder. Hörapparater är designade för att bearbeta ljud i realtid, så att användaren kan höra och reagera direkt på sin omgivning utan märkbar fördröjning.
Läs: Hur väljer jag hörhjälpmedel vid hörselnedsättning?
Vanliga funktioner i en hörapparat:
- Kontroll och synkronisering
Användare kan justera volymen och byta mellan olika lyssningsprogram, antingen automatiskt eller manuellt via en app eller fjärrkontroll. Dessutom kan hörapparaten synkroniseras trådlöst med andra enheter, som TV-apparater, för en bättre lyssningsupplevelse.
- Signalbehandling
Hörapparater bearbetar ljudsignaler för att förstärka specifika frekvenser som är viktiga för människor med nedsatt hörsel. Det gör att svaga ljud blir tydligare och höga eller störande ljud som bakgrundsbuller dämpas.
Vissa hörapparater erbjuder särskilda inställningar för att spela musik utan förvrängning eller flytta ljud från en frekvens till en annan om hörselnedsättningen kräver det.
Lyssningsprogram
Hörapparater har flera program för olika miljöer. Vanliga program inkluderar:
- M-läge (mikrofon):Mikrofonen fångar upp och förstärker ljud i rummet.
- T-läge (telespole):Tar in ljud via teleslinga, vilket förbättrar hörbarheten i offentliga miljöer och blockerar övriga ljud.
- Bluetooth/Streamer-läge: Ansluter till mobilen eller andra trådlösa hjälpmedel för ljudöverföring direkt till hörapparaten.
Det finns även speciallägen – exempelvis program för stimmiga miljöer som restauranger, där bakgrundsljud dämpas.
Alla program kan justeras individuellt efter användarens hörselnedsättning. Detta är en viktig del av hur en hörapparat fungerar, då varje inställning anpassas för att optimera lyssningsupplevelsen i olika miljöer.
Hur bearbetas ljudet i en hörapparat?
Allt ljud i en hörapparat behandlas av en liten centralenhet som gör miljontals beräkningar per sekund för att tydligt förstärka och anpassa ljudet till användaren.
Ljudet i en hörapparat bearbetas genom att:
- Förstärka specifika frekvenser: Ljudet delas in i frekvensband som förstärks på olika sätt för att skilja tal från bakgrundsljud.
- Kompression av ljud: Svaga ljud förstärks mer än starka ljud, vilket underlättar för användaren att växla mellan tysta och bullriga miljöer. Kompression, alltså att förstärka svaga ljud mer än starka ljud, måste ske snabbt för bästa ljudkvalitet.
- Maxnivå för förstärkning: Hörapparaten begränsar hur mycket ljud som förstärks, så att starka ljud inte blir obehagliga. De kan även kapa plötsligt starka ljud, även kallat impulsljud.
Det är en audionom som justerar en hörapparat för att säkerställa att den fungerar utefter hur hörselnedsättningen ser ut. Olika tillverkare har unika lösningar för att hantera kompression och impulsljud, vilket påverkar ljudupplevelsen.
Läs: Audiolog eller audionom – vad är skillnaden?
Varför tjuter hörapparaten?
Anledningen till att hörapparaten tjuter är att det blir rundgång. Då kan den inte längre överföra ljudet korrekt och det kan orsaka en störande pipton. Vi går igenom hur du kan felsöka en hörapparat som tjuter – för att den ska fungera optimalt.
Checklista för hörapparater som tjuter:
- Sitter hörapparater ordentligt i örat? Den ska sitta så långt in i hörselgången som möjligt.
- Säkerställ att domen är tillräckligt tät och av rätt storlek.
- Kontrollera att hörselgången är fri från vax – det kan finnas en vaxpropp som orsakar problemet.
Om hörapparaten fortfarande tjuter trots att du följt stegen ovan, kontakta din klinik. Hörapparaten kan behöva reparation.
Misstänker du att du behöver byta vaxfilter? Läs: Hur byter jag vaxfilter på min hörapparat?
Hur mycket hjälper en hörapparat?
Modern teknik gör att hörapparater kan finjusteras på flera sätt för att optimera ljudåtergivningen. Det innebär att en hörapparat kan fungera som hjälpmedel för att höra tal och minska bakgrundsljud. Hur olika tillverkare använder tekniker för att skapa ljudbilder kan skilja sig åt. Det innebär att hörapparater kan upplevas olika beroende på modell och tillverkare.
Även om hörapparater kan ge en stor förbättring, kan de inte helt kompensera för förlusten av hårceller i innerörat. Hörapparater är ett hjälpmedel för att underlätta vardagen, de återställer inte hörseln.
Hur ofta får man byta hörapparat?
Vanligtvis får man byta hörapparat efter cirka 4 år. Om din hörsel förändras eller om andra medicinska behov uppstår kan ett byte ske tidigare. Du kan även byta ut hörapparaterna om de har blivit för slitna.
Är du i behov av en hörapparat? Hör Stockholm hjälper dig
Hör Stockholm är en hörselklinik som jobbar på uppdrag av Region Stockholm. Sök hjälp hos oss oavsett vilket hörselproblem du har – du är alltid välkommen, med eller utan remiss.
Våra legitimerade audionomer genomför hörselundersökningar, hörselkonsultationer, formgjutna hörselskydd samt hjälper dig testa ut passande hörselhjälpmedel.
Hör Stockholm finns här för dig
Varmt välkommen att kontakta oss eller boka en tid!