Röda sammetsstolar på rad i en teatersalong. På den närmsta stolen står siffran 23.

Vad är en hörslinga och vad används den till?

11 April 2024

Tillbaka till nyhetsöversikten

Hörslingor, även kallade teleslingor, är en praktisk lösning för att göra offentliga lokaler tillgängliga för personer med nedsatt hörsel. Därför används de idag över hela världen i olika miljöer såsom kyrkor, biografer och teatrar. För personer med hörselnedsättning fungerar hörslingor som en länk till en klar och tydlig ljudupplevelse, vilket förbättrar deras möjligheter till full delaktighet i olika sammanhang. Läs vidare för att lära dig allt om vad en hörslinga är och vad den kan användas till.

Vad är en hörslinga?

Hörseltekniska hjälpmedel är nödvändiga i alla miljöer där ljudbaserad kommunikation är en viktig del av lokalens funktion. Det här kravet framgår både i diskrimineringslagen och i Boverkets byggregler. Hjälpmedel är till stor nytta för alla hörselskadade – och faktum är att det gäller en sjättedel av Sveriges befolkning.

Teleslingan är ett populärt hjälpmedel eftersom den är mycket diskret. Användaren behöver inte be om en synlig halsslinga. Dessutom är hörslingor hygieniska eftersom man använder sin egen hörapparat istället för att dela lokalens utrustning. Sist men inte minst erbjuder hörslingor en användarspecifik upplevelse där hörapparaten är anpassad efter individens specifika behov vad gäller volym och frekvensspektrum.

Läs även: Nedsatt hörsel - symptom och vanliga tecken vid hörselnedsättning

Hur fungerar en hörslinga?

Låt oss förklara hörslingans funktion med hjälp av ett exempel. Ida, som använder hörapparat, ska gå på teater. Salongen är fullsatt och det är många som pratar och skrattar runt omkring henne. Trots att skådespelarnas röster förstärks av mikrofoner och högtalare från scenen, störs Ida av ljudet från publiken. Det är allt från prasslande jackor till nysningar och viskningar. Hon har svårt att hänga med i det som händer på scenen.

Som tur är, är teatern utrustad med teleslinga. Mikrofonerna på scenen skickar via en förstärkare ut ljudet i en kabel runt lokalen, vilket skapar ett magnetfält. Ida aktiverar T-läget på sin hörapparat och stänger därmed ute omgivande ljud. Istället fångar hörapparatens telespol upp ljudet från magnetfältet, vilket ger henne samma upplevelse som om hon skulle sitta nära skådespelarna vid scenen.

Fungerar alltid hörslingor?

Hörslingan fungerar vanligtvis mycket bra. Däremot kan det ibland, som med all teknik, uppstå störningar. Till exempel kan hörapparatens telespole fånga upp oönskade magnetfält, vilket kan resultera i brusande eller brummande ljud. För personer vars hörapparat saknar T-spole finns ibland utrustning att låna på plats.

Hur är de installerade?

Hörslingor är vanligtvis dyrare och tar längre tid att installera än andra hörseltekniska hjälpmedel. Trots det är hörslingan en investering som lönar sig på sikt, eftersom den kräver minimalt med underhåll och skötsel. Dessutom är det inte ovanligt att systemen fungerar i årtionden utan behov av större reparationer eller utbyten.

En teleslinga består av två huvudkomponenter: slingförstärkaren och själva slingan. Slingförstärkaren kan antingen monteras i ett rack med annan utrustning eller på en vägg. Slingan installeras vanligtvis under mattor eller andra ytskikt på golvet, ibland bakom lister eller i taket. Mindre slingor som placeras vid receptioner eller diskar är ofta enklare att installera, eftersom de kommer färdigmonterade för enkel installation.

Kan jag installera systemet själv?

Även om installationen kan utföras av en person med grundläggande elektrisk kunskap, krävs en fältstyrelsemätare och ett inmätningsprotokoll för att driftsätta systemet och säkerställa att det uppfyller internationella standard.

Om du inte har tillgång till en fältstyrkemätare eller är osäker på hur man uppfyller standarden, rekommenderar vi att du anlitar en kvalificerad installatör. Det är viktigt att komma ihåg att om hörslingan inte fungerar enligt standarden, fungerar den inte optimalt och kan inte leverera de förväntade resultaten för användarna. Av den anledningen är det bäst att överlåta installationen till experter för att säkerställa en korrekt driftsättning och en optimal prestanda.

Har alla hörapparater en telespole?

De allra flesta hörapparater och andra hörhjälpmedel har en telespole idag. Med det sagt fungerar också hörslingan för nästan alla hörapparater. Det här har bidragit till en ökad tillgänglighet för hörselskadade i ett flertal olika sammanhang.

Läs även: Nyaste hörapparaterna - de bästa på marknaden 2024

Kan personer utan hörapparater eller telespole använda hörslingor?

Alla hörseltekniska hjälpmedel kan användas med portabla mottagare och headset.

På vilka platser kan hörslingor användas?

Idag finns hörslingor på en mängd olika platser. Bland annat:

  • Arenor
  • Teatrar
  • Biografer
  • Konserthus
  • Sporthallar
  • Domstolar
  • Undervisningssalar
  • Klassrum
  • Mötesrum
  • Museer
  • Åkattraktioner
  • Taxibilar
  • Hjälppunkter
  • Äldreboende
  • Kassasiskar

Teknologins mångsidighet har gjort det möjligt att skapa en mer inkluderande miljö för personer med hörselnedsättning i en rad olika sammanhang.

Kan man ha hörslinga hemma?

Ja, det finns även hörslingor för hemmabruk som kan kopplas till TV, radio eller andra ljudkällor. Även flera mobiltelefoner har inbyggd hörslinga. För att installera en hörslinga hemma behöver du vanligtvis professionell hjälp för att korrekt placera slingan och ansluta den till ditt ljudsystem. Du bör också se till att ditt ljudsystem stöder hörslingans användning.

En yngre kvinna som ligger i en grå soffa med huvudet på två kuddar. Framför henne på soffan ligger en fjärrkontroll.

Hur kopplar man hörslinga till TV?

Att koppla en hörslinga till TV kan göras på flera olika sätt, beroende på vilken typ av TV och hörselslinga du har. Här är de vanligaste metoderna:

Använda en hörslingeförstärkare: Om din TV inte har inbyggd hörslingakan du använda en separat hörslingeförstärkare. Anslut ljudutgången från TV:n till förstärkaren med hjälp av en ljudkabel (oftast en RCA- eller 3,5 mm-kabel). Sedan kan du ansluta spolen till förstärkaren och placera slingan där du sitter.

Använda en TV med inbyggd hörslinga: Vissa moderna TV-apparater har inbyggda hörslingor eller möjlighet att ansluta en extern teleslinga direkt till TV:n. Om din TV har en inbyggd hörslinga kan du aktivera den i TV:ns ljudinställningar och placera teleslinga nära TV:n för att ta emot ljudet.

Använda en bluetooth-hörslinga: Om din TV har bluetooth-funktion kan du ansluta en bluetooth-hörslinga direkt till TV:n. Gå till TV:ns bluetooth-inställningar och para ihop hörslingan med TV:n. Därefter kan du placera teleslingan där du sitter och ta emot ljudet trådlöst.

Vad kostar en hörslinga?

Priset för en hörslinga varierar beroende på slingans design, storlek, komplexitet, förstärkare och tillbehör. Enkla slingor som passar för receptionsdiskar och kassadiskar kan kosta några tusen kronor, medan mer avancerade system avsedda för större sammanhang kan kosta tiotusentals kronor, beroende på deras storlek och ytterligare utrustning.

Det är viktigt att notera att kostnaden för installationen av hörslingor i medelstora faciliteter, till exempel kyrkor, ofta är betydligt lägre än vad en enskild användare har betalat för sina hörapparater. Detta gör investeringen i hörslingor till ett kostnadseffektivt sätt att förbättra tillgängligheten för personer med hörselnedsättning i olika offentliga och privata lokaler.

Vanligtvis får du ta med dig de hjälpmedel som audionomen har rekommenderat och använda dem i din dagliga miljö och integrera dem i ditt vardagsliv. Under återbesöket har du möjlighet att dela med dig av din upplevelse och berätta hur hjälpmedlet har fungerat. Audionomen finjusterar för att optimera prestanda och passform baserat på din feedback.

I behov av en ny hörapparat med telespole? Hör Stockholm hjälper dig hitta rätt

Hos Hör Stockholm får du tillgång till de senaste hörselprodukterna och hjälpmedlen som finns tillgängliga på marknaden. Vår legitimerade audionom anpassar den optimala lösningen för dina individuella behov och önskemål. Dessutom är vi auktoriserade av Region Stockholm och följer deras riktlinjer och regler för att säkerställa högsta kvalitet och standard i vår service. Vi hjälper dig hitta det perfekta hörselhjälpmedlet för just dina behov. Kontakta oss för att boka en tid redan idag!

På uppdrag av Region Stockholm

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta surfa på webbplatsen godkänner du vår användning av cookies.