Hörselundersökning

Hörselundersökning med audiogram

Vi genomför en grundlig hörselundersökning i form av ett tonaudiogram. Vid behov utförs även talaudiogram. Din legitimerade audionom går sedan igenom resultatet med dig och rekommenderar lämplig åtgärd. Boka en tid idag så lämnar du vår klinik både välinformerad och trygg i att din hörsel ligger i de bästa av händer.

Så här går ett tonaudiogram till

Under ett tonaudiogram kommer din audionom att placera hörlurar på ditt huvud. Du kommer sedan få sätta dig i ett ljudanpassat rum och lyssna på ett antal toner i olika frekvenser och styrka där du ger svar via en tryckknapp om du hörtonen. Vi testar ett öra i taget. Utifrån resultatet ställer vi diagnos och hittar den rätta lösningen och hjälpmedlet för dig.

Vid vilken frekvens går gränsen för hörselnedsättning?

Efter genomfört tonaudiogram kan det bli aktuellt att även göra ett talaudiogram. Under denna hörselundersökning kommer du till att börja med få lyssna på en serie en- och tvåstaviga ord som du sedan ska upprepa. Orden kommer uttalas både med och utan bakgrundsljud. Detta görs för att undersöka din förmåga att uppfatta vardagligt tal. Liksom vid tonaudiometri så testar vi ett öra i taget.

Så här går ett tonaudiogram till

Genom att titta på resultatet av ditt audiogram kan en audionom utläsa vilken “hörselnivå” du ligger på. Hörselnivån anges I TMV4 (Tonmedelvärdet på fyra frekvenser). En normalhörande person har TMV4 på som sämst +20dB. Från -10 till +20 dB anses vara inom gränsen för normal hörsel. När det kommer till nivåer över +20dB så kan det bli aktuellt med hörapparat. Mer om vilka hörapparater och hjälpmedel vi kan erbjuda kan du läsa om här.

Boka hörselundersökning hos Hör Stockholm

Välkommen till någon av våra fyra hörselkliniker i Stockholm. Vi finns för närvarande på Östermalm, i Sickla/Nacka, Vällingby och Åkersberga. Till oss kan du komma för att kolla hörseln oavsett om du har en remiss eller inte. Vi jobbar på uppdrag av Region Stockholm och följer deras regler och riktlinjer – dessutom är vi leverantörsoberoende och arbetar med alla fakbrikat på marknaden. På så vis kan vi alltid erbjuda den bästa lösningen för just dig och dina behov.

På uppdrag av Region Stockholm

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta surfa på webbplatsen godkänner du vår användning av cookies.