En äldre man håller sina händer vid öronen och lutar huvudet framåt, som om han försöker höra bättre.

Hörseln och huskurer – vanliga myter

12 Maj 2024

Estimerad lästid: 3 min

Tillbaka till nyhetsöversikten

Innehållsförteckning

    Det finns ett visst stigma kring hörseln och hörselnedsättning, vilket gör att många inte vill erkänna problem med hörseln. Detta är också en av anledningarna till att flera myter om hörseln och huskurer för att lösa dessa problem har spridits. Du kanske har fått tips om att använda rapsolja mot vaxpropp eller hört talas om det populära öronvaxljuset. Många förknippar också hörselnedsättning med åldrande och tror att det främst är äldre som drabbas. Faktum är att de flesta hörselskadade är under 65 år. I denna artikel vill vi slå hål på alla myter om hörseln som faktiskt inte stämmer.

    Myt eller sanning om hörselhjälpmedel

    Hörselhjälpmedel är för många ett laddat ämne och här döljer sig flera myter. Många är rädda för att hörapparaten ska vara ful, klumpig eller obekväm – men inget av det stämmer. Idag finns det mängder av hörapparater att välja mellan som är små och diskreta och har dessutom flera bekväma funktioner. Här kommer några av de vanligaste myterna bakom hörselhjälpmedel och behandling av hörselnedsättning.

    Läs mer: Nyaste hörapparaterna - de bästa på marknaden 2025

    1. Behandling av hörselnedsättning bidrar enbart till bättre hörsel

    Det stämmer inte. Att behandla en hörselnedsättning kan förbättra din hälsa på flera plan. Faktum är att studier visar att behandling med hörapparat kan bidra till att förebygga sjukdomar som demens och depression. Dessutom kan den hos många motverka ensamhet och mental trötthet som är vanligt hos dem som behöver anstränga sig för att höra sin omgivning.

    2. Hörapparaten syns tydligt utanpå örat

    Det här påståendet är en myt. Dagens hörapprater är mycket små och diskreta och många är nästintill osynliga. När du ska skaffa en hörapparat kan du välja mellan en allt-i-örat-hörapparat eller en bakom-örat-hörapparat. På så sätt kan du välja själv hur du vill att din hörapparat ska sitta och se ut.

    Här kan du läsa mer om osynliga hörapparater och vad du har för alternativ.

    Myter om huskurer mot vaxpropp och andra hörselproblem

    Rapsolja mot vaxpropp

    Rapsolja eller olivolja är vanliga huskurer som används för att bli av med vaxpropp. Hur och vida dessa är lämpliga redskap för att bli av med öronvax är man inte helt överens om. Däremot finns det forskning som visar att olivolja kan lösa upp öronvax. Olivoljan fungerar som ett naturligt smörjmedel som mjukar upp vaxet och med det förebygger vaxpropp. Vill du smörja ditt öronvax med olivolja bör använda dig av medicinsk olivolja.

    Lär dig allt om vaxproppar här.

    Öronvaxljus

    De så kallade öronljusen har kommit att bli populära redskap för att bli av med öronvax. Öronvaxljuset sägs kunna avlägsna vax och gifter genom att du stoppar det ihåliga brinnande ljuset i örat. Däremot finns det inga vetenskapliga bevis på att ljuset på något sätt skulle kunna avlägsna en vaxpropp eller på något annat sätt förbättra din hörsel.

    Redan år 1996 publicerades en rapport i facktidskriften Laryngoscope som konstaterade att öronljuset inte avlägsnar öronvax. Däremot kunde man se att ljusvax ofta rann ner i hörselgången vilket ledde till både brännsår och igentäppta öron. Vi kan därför nu konstatera att öronljuset är en bluff.

    Tops

    Du har säkert hört talas om det förut, men tops är inget bra redskap för att ta bort vax och annat smuts i öronen. Faktum är att du ska undvika att pilla i öronen så mycket som möjligt då öronvax är en naturlig och viktig substans som skyddar dina öron. När du petar med tops i örat riskerar du att trycka in vaxen ännu längre in. Något som i sin tur kan leda till proppar, infektioner och sprucken trumhinna.

    Här kan du läsa mer om hur du rengör dina öron rätt – utan tops eller öronvaxljus.

    Sök professionell hjälp vid problem med hörseln

    Oavsett vilket hörselproblem du lider av är det alltid bäst att söka professionell hjälp. En audionom eller audiolog kan hjälpa dig med allt från en envis vaxpropp till tinnitus och olika former av hörselnedsättning. Är du osäker på vad som orsakar klåda i öronen vätska från hörselgången eller plötsligt hörselnedsättning bör du låta någon med rätt kunskaper undersöka och komma med en lämplig lösning.

    Vill du undersöka dina öron kan du boka en tid hos Hör Stockholm. Våra erfarna audionomer hjälper till med allt från hörselundersökning till utprovning av hörapparat och formgjutning av hörselskydd. Ta hand om dina öron och din hörsel genom att kontakta ossredan idag.

    Innehållsförteckning

      På uppdrag av Region Stockholm

      Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta surfa på webbplatsen godkänner du vår användning av cookies.