en tjej simmar

Simmaröra – vad är badöra och hur blir man av med det?

12 Maj 2023

Tillbaka till nyhetsöversikten

Svalkande bad i hav, sjöar eller poolen är lockande – framförallt under sommaren. Men ibland kan en härlig simtur få en obehaglig följd. Framförallt om du spenderar mycket tid under vatten. Tillståndet kallar vi för simmaröra.

Simmaröra, eller badöra som vissa säger, är en relativt vanlig åkomma som drabbar många badentusiaster. Men vad är egentligen simmaröra och hur kan man bli av med det? I den här texten utforskar vi allt du behöver veta om simmaröra – från vad det är och hur det uppstår, till hur det kan behandlas och förebyggas.

Vad är simmaröra?

Simmaröra, eller extern otit, är ett inflammatoriskt tillstånd i hörselgången som vanligtvis orsakas av vatten som kommer in i örat. Ofta inträffar det när vattnet som fastnat i örat inte torkas upp ordentligt.

En av de vanligaste orsakerna till simmaröra är Pseudomonas aeruginosa-bakterier som bland annat är vanligt förekommande i vatten. Men tillståndet kan också orsakas av andra typer av bakterier som trivs i fuktiga miljöer.

Störst risk att drabbas löper dem som regelbundet utsätter sina öron för vatten, såsom simmare och dykare. Simmaröra är vanligt bland barn, men kan också drabba vuxna. Människor med smala hörselgångar kan i vissa fall vara mer benägna att utveckla simmaröra eftersom det då är svårare att få hörselgången torr efter ett bad eller en dusch.

Här kan du läsa mer om vätska i örat och bakom trummhinnan, samt hur du kan bli av med den. 

Varför får man simmaröra?

När vatten kommer in i örat och stannar där skapas en optimal miljö för bakterier att växa och sprida sig, vilket tillslut kan leda till en inflammation i hörselgången.

Tillståndet kan också uppstå till följd av att man placerar främmande föremål i hörselgången. Något som kan skada hörselgången och göra den mottaglig för infektioner. Det kan ske om man till exempel använder bomullstops, hörlurar eller hörapparat.

Att förstå vad som orsakar badöra är viktigt för att förebygga och behandla tillståndet. Genom att minska öronens utsatthet för vatten och undvika att placera föremål i hörselgången kan du minska risken för att drabbas av simmaröra.

Simmaröra hos barn

Eftersom barn ofta tillbringar mer tid i vattnet än vuxna och deras hörselgångar är mindre utvecklade, är de mer mottagliga att drabbas av simmaröra. Som förälder är det viktigt att vara uppmärksam på tecken på badöra och vidta åtgärder vid behov. Det skulle kunna vara att ditt barnet får ont i örat efter bad eller klagar på klåda. Du kan även kolla efter rodnad i hörselgången.

Genom att se till att ditt barn håller god hygien, torkar öronen noga efter varje bad och bär rätt skyddsutrustning i vattnet, kan du undvika att ditt barn drabbas av simmaröra. 

Symtom på simmaröra

Symtomen på simmaröra inkluderar vanligtvis smärta, klåda, eksem, rodnad och svullnad i hörselgången. Vanligt är exempelvis att man får ont i örat efter bad i pool eller i havet.

Det är även vanligt att uppleva en ökad mängd öronvax eller en känsla av tryck i örat. Ibland kan det också bildas var i hörselgången, vilket kan orsaka en hörselnedsättning. Symtomen på simmaröra kan variera från milda till svåra och kan förvärras om tillståndet inte behandlas i tid. Om du upplever symtom på simmaröra bör du söka medicinsk hjälp för rätt diagnos och behandling.

Hur blir man av med simmaröra?

Hur simmaröra behandlas beror på tillståndets svårighetsgrad. I de flesta fall kan simmaröra behandlas med örondroppar och enkel självvård. Ibland kan det dock krävas receptbelagda mediciner eller kirurgiska ingrepp.

En vanlig behandling mot simmaröra är örondroppar som innehåller antibakteriella eller svampdödande medel. Dropparna kan hjälpa till att minska inflammationen och bota infektionen. För att örondropparna ska fungera effektivt är det viktigt att örat är torrt. Torka örat med en bomullstuss innan applicering.

För att lindra smärta och klåda som är vanliga symtom kan du ta smärtlindring som ibuprofen eller paracetamol. Att i detta tillstånd placera något i örat kan göra tillståndet värre.

Om inflammationen är mer allvarlig och inte svarar på behandling med örondroppar kan det krävas receptbelagda antibiotika eller svampdödande medicin. Det förekommer att simmaröra orsakas av skador i hörselgången och då kan det vara nödvändigt med ett kirurgiskt ingrepp för att åtgärda problemet.

Hur kan jag bäst förebygga på egen hand?

Att förebygga badöra är viktigt, framförallt om du ofta drabbas av inflammation när örat exempelvis utsätts för vatten. Här är våra bästa råd till hur du förebygger simmaröra:

  1. Använd öronproppar eller badmössa när du simmar eller dyker. Detta kommer minska risken för att vattnet kommer in i örat och hjälper till att hålla hörselgången torr.
  2. Torka öronen noggrant efter att de utsatts för vatten. Använd en handduk eller bomullstuss. Undvik att använda bomullstops som kan trycka smuts och bakterier djupare in i örat.
  3. Undvik att utsätta örat för föremål som kan skada hörselgången.
  4. Håll örat rent genom att regelbundet tvätta med vatten och mild tvål. Undvik att utsätta hörselgången för mycket vatten.
  5. Var uppmärksam på eventuella symtom på simmaröra och sök medicinsk hjälp vid behov. Ju tidigare inflamationen behandlas, desto mindre är risken för komplikationer. 

Här kan du läsa mer om hur du rengör öronen på rätt sätt, utan bomullstops.

På uppdrag av Region Stockholm

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta surfa på webbplatsen godkänner du vår användning av cookies.