Kvinna med brunt hår står på en lutande gräsplätt. Hon har en svart mössa med en brun boll och en rutig brun halsduk. På kroppen bär kvinnan en vid stickad tröja med hög hals och hon har en svart jacka ovanpå.

Får du ont i öronen när det blåser och är kallt?

14 April 2025

Estimerad lästid: 6 min

Tillbaka till nyhetsöversikten

Innehållsförteckning

    Det är inte ovanligt att få ont i öronen när det blåser eller är kyligt. Många märker av det som en plötslig och intensiv känsla av smärta som tränger sig in i öronen. Men vad är det egentligen som händer och varför reagerar öronen så starkt på väderförhållandena?

    I den här artikeln förklarar vi varför öronen är extra känsliga för kyla och vad du kan göra för att lindra och förebygga smärtan.

    Varför får du ont i öronen när det blåser och är kallt?

    När du är ute i kallt eller blåsigt väder kan dina öron bli kalla snabbt. Öronen, likt näsan, består mestadels av brosk och har lite fettvävnad. På grund av det saknar öronen naturlig isolering och blir därför känsligare för kyla. Öronen påverkas snabbare av kall luft än andra delar av kroppen. Om du känner smärta i öronen efter att du har varit ute i kyla och blåst, beror det vanligtvis på att nerverna i hörselgången inte är skyddade och reagerar på kylan med en intensiv smärta. Dessutom kan kyla och vind leda till att blodcirkulationen minskar, vilket ytterligare kan orsaka obehag och smärta i öronen.

    Vad du kan göra för att minska risken för smärta i öronen

    När du vistas i kalla och blåsiga utomhusmiljöer är det viktigt att skydda hela kroppen, inklusive öronen, från kyla och obehag. Eftersom öronen har många nerver i och omkring hörselgången är de särskilt känsliga för låga temperaturer. Nedan ger vi dig sex tips på hur du kan minska risken för smärta i öronen vid kyla.

    1. Skydda dina öron mot kyla och vind

    Eftersom öronen inte har mycket fettvävnad eller isolering, är de extra känsliga för kyla. För att skydda öronen mot smärta och obehag, se till att alltid bära en mössa eller öronvärmare. Det är särskilt viktigt vid temperaturer under -15°C, då blodkärlen i öronen drar ihop sig för att bevara värmen. Vid långvarig exponering för kyla kan din kropp försöka anpassa sig genom att producera mer benvävnad i hörselgångarna. Det kan i sin tur leda till ett tillstånd som kallas exostos, vilket kan påverka din hörsel.

    2. Håll öronen torra

    Fukt kan skapa en miljö där bakterier trivs och orsakar öroninfektioner. Om du får regn eller snö i örat bör du försiktigt torka bort det med en handduk och se till att dina öron är torra. Undvik att torka öronen med tops, eftersom det kan skada hörselgången och göra dem mer mottagliga för infektioner.

    3. Stärk ditt immunförsvar

    Förkylningar och luftvägsinfektioner kan orsaka smärtsamma öroninfektioner, så det är viktigt att du håller dig frisk för att förebygga sådana besvär. Kosttillskott som vitamin C, D, zink och probiotika kan hjälpa till att hålla ditt immunförsvar i toppform under vintermånaderna.

    4. Ta hand om dina hörapparater

    Om du använder hörapparater kan kyla och fukt påverka deras funktion. Kondens kan bildas när du går från kallt till varmt klimat, vilket kan skada hörapparaternas elektronik. Förvara dem i en torr miljö och rengör hörapparaterna regelbundet. Vid extrema väderförhållanden, överväg extra försiktighetsåtgärder för att förlänga livslängden på dina hörselhjälpmedel.

    5. Boka ett hörseltest

    Om du har ont i öronen eller upptäcker förändringar i din hörsel när det blåser eller under kyliga förhållanden, kan du boka en hörselundersökning. Våra audionomer på Hör Stockholm erbjuder professionell rådgivning. De hjälper dig att identifiera och åtgärda eventuella hörselproblem som kan uppstå på grund av kylan eller andra externa faktorer.

    Vad du kan göra när du fått ont i öronen av vind och kyla

    Om du redan har fått ont i öronen när det blåser och är kallt kan du lindra smärtan på olika vis. Nedan följer några exempel på vad du kan göra.

    Värmebehandling: Applicera en varm kompress mot öronen. Värmen kan hjälpa till att lindra smärtan och återställa blodcirkulationen i området.

    Mjuk massage: Massera försiktigt öronen och området runt hörselgångarna för att stimulera blodflödet och lindra smärtan.

    Smärtstillande läkemedel: Om smärtan är kopplad till en inflammation kan du ta receptfria smärtstillande medel för att lindra obehaget.

    Kan kyla orsaka skador på öronen?

    Kyla i sig orsakar normalt inte varaktiga skador på öronen. Långvarig eller extrem kyla kan leda till köldskador, särskilt om öronen inte skyddas mot väderförhållandena. Köldskador uppstår när huden och vävnaderna i öronen fryser på grund av mycket låga temperaturer. För öronen innebär det här att blodcirkulationen i området minskar och vävnaderna kan skadas.

    Symtomen på köldskador är att huden känns kall, stel och domnad. I värsta fall kan det leda till att vävnaden dör, vilket kan orsaka permanenta skador om det inte behandlas snabbt. Det är därför viktigt att skydda öronen vid mycket kallt väder, särskilt om de utsätts för stark vind, för att undvika skador.

    En man bär en röd mössa och en mörkgrön vinterjacka, medan han går genom snön vid kanten av en sjö. I bakgrunden syns två hus, ett av husen är byggt i sten med ett trätak, och ett träd står bakom huset.

    Kan kyla orsaka hörselnedsättning?

    Långvarig exponering av öronen i kallt väder kan leda till problem som påverkar hörseln. Kroppen kan reagera genom att öka bentillväxten i hörselgången som ett skydd mot kylan. Tillväxten kallas för exostos och är vanlig bland personer som utövar vintersporter, som skidåkning eller snowboard, samt de som arbetar utomhus i kyla.

    Trots att det är kroppens sätt att skydda öronen, kan exostos orsaka problem. Bentillväxten minskar storleken på hörselgången, vilket gör det svårare att rensa bort smuts, öronvax och vätska i öronen. Det kan leda till återkommande öroninfektioner och i värsta fall permanent nedsatt hörsel.

    När ska man söka vård för ont i örat?

    Det finns tillfällen då du kan behöva söka vård för öronvärk. Det gäller främst om du sedan tidigare har en inflammation i örat och i samband får ont i öronen när det blåser och det är kallt. Smärtan är vanligtvis tillfällig och försvinner när temperaturen stabiliseras. Däremot, om smärtan håller i sig eller om andra symtom uppstår, som feber, nedsatt hörsel eller om smärtan inte går över inom ett dygn, bör du söka vård. Det är särskilt viktigt att kontakta en läkare om öronvärken inte lindras efter några dagar, eller om besvären leder till kvarvarande symptom som lockkänsla eller ringningar i öronen.

    Innehållsförteckning

      På uppdrag av Region Stockholm

      Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta surfa på webbplatsen godkänner du vår användning av cookies.