Person som sover i sin säng

Öronproppar för att sova - Så kan din sömn förbättras

7 februari 2022

Tillbaka till nyhetsöversikten

Det finns inget viktigare för din hälsa än en riktigt god natts sömn. Tyvärr upplever allt fler att de lider av sömnsvårigheter, där en del av problemet är att sömnen blir störd av nattligt buller. Detta kan vara allt från trafiken utanför fönstret till partnerns höga snarkningar. I dessa fall kan ett par öronproppar som stänger ute alla oönskade ljud hjälpa dig att sova nätterna igenom.

Det finns många olika typer av öronproppar att välja mellan, anpassade efter preferenser och önskemål. Många känner också oro kring öronproppar i kombination med sömn. Därför kommer vi nu reda ut en del av era vanligaste funderingar kring just detta.

Är det vanligt att sova med öronproppar?

Ja det är det faktiskt. Många svenskar väljer att sova med öronproppar regelbundet för att på så sätt förbättra sin sömnkvalitet. Detta kan bero på att man lider av sömnproblem, lätt blir störd, sover i en bullrig miljö eller har en partner som snarkar. Man brukar faktiskt säga att 10 till 15 procent av Sveriges befolkning snarkar. I vissa extrema fall kan dessa snarkningar mäta upp till 85 decibel vilket är en mycket hög ljudvolym.

Många önskar just en minskad ljudvolym i sovrummet. Detta i takt med att sömnproblem blir allt vanligare. I en undersökning gjord av Folkhälsomyndigheten 2020, svarade 40 procent att de har problem med sömn. Därför går det att göra antagandet, att ett par öronproppar anpassade efter just dina behov och önskemål, också skulle kunna hjälpa dig att sova bättre. Just öronproppar och sömn går ofta mycket bra ihop.

Hur mycket ljud dämpar öronproppar egentligen?

Öronproppar kan minska ljud med mellan 20 till 30 dB. Ju bättre passform propparna har desto bättre ljudisolering ger dem generellt. För det mesta dämpar öronproppar skadliga och oväntade ljud. Du kan fortfarande höra tal och andra ljud, men slipper oväsen som kan störa dig i din sömn.

Vissa hörselproppar är bättre att sova i än andra samt kommer stänga ute mer eller mindre ljud. Hitta ett par som både dämpar ljudet tillräckligt mycket och sitter bra i örat.

Vilka öronproppar kan jag använda på natten?

Det bästa du kan göra är att testa dig fram efter ett par öronproppar som passar just dig. Vi har alla olika form och storlek på våra öron, därför finns det ingen lösning som passar alla. Letar du efter ett par öronproppar som är formade efter just dina öron? Då rekommenderar vi formgjutna öronproppar.

Dessa är specifikt framtagna efter just dina behov och gjuts efter formen på dina öron. Vidare dämpar de även de flesta oönskade ljud och sitter precis som de ska hela natten. Utöver detta skyddar dem din hörsel mot skadligt höga ljud som i framtiden kan leda till hörselnedsättning.

Här är ytterligare några typer av öronproppar som du kan sova med:

Skumproppar

Rulla ihop skumproppen till en cylinder, dra ut hörselgången genom att dra örat uppåt och utåt och för sedan proppen in i örat. När den är insatt kommer proppen expandera i hörselgången och på så sätt stänga ute majoriteten av allt ljud. Ta av propparna genom att långsamt vrida ut dem.

Flergångsproppar

Vrid in proppen i hörselgången tills dess att den sitter tätt och det känns bekvämt. Även dessa avlägsnar du genom att vrida medan du långsamt drar ut dem.

Silikonproppar

Forma proppen till en boll som du sedan applicerar utanpå hörselgången för att sedan trycka mot huden tills dessa att den slutit tätt över hördelgången. Var noga med att inte trycka in proppen för långt, den ska enbart sitta som ett lock utanpå. Efter användning är det bara att plocka av propparna. Är de vid gott skick kan du använda dem igen nästa natt.

Vaxöronproppar

Vaxöronproppar är omslutna av bomull som du behöver avlägsna innan användning. Värm sedan proppen mellan fingrarna tills dess att den är mjuk för att sedan forma den till en boll. Lägg bollen mot hörselgången och tryck ut den. Inte heller denna ska formas så att den går att trycka för långt in i örat. Återanvändes vid gott skick.

Vaxöronproppar ska inte förväxlas med vaxproppar (som förvisso också har en ljuddämpande effekt men varken är önskvärt eller lämpligt som hörselskydd).

Vilken öronpropp ska jag välja?

Som tidigare nämnts så måste du själv välja vilken öronpropp som passar dig bäst. Vad är viktigast för dig, maximal ljuddämpning eller bekvämlighet?

Öronproppar med maximal ljuddämpning brukar vara det bästa öronpropparna för sömn. Skumproppar har generellt bäst ljuddämpning. Vill man ha maximal ljuddämpning och optimal komfort så är dock formgjutna öronproppar ett bättre val. Dessa dämpar skadligt buller och oväntade ljud, utan att avlägsna tal och andra mindre störande ljud.

Många proppar har en medelhög ljuddämpning vilka passar perfekt för dig som fortfarande vill höra vissa typer av ljud. Hit hör bland annat dem i formbart vax eller silikon. Om du tycker det är obekvämt med proppar eller har trånga och känsliga hörselgångar kan dessa vara att föredra.

Kan det vara skadligt att sova med öronproppar?

Nej, det är inte skadligt att sova med öronproppar. Inte ens om du sover med öronproppar varje natt. God sömn är viktigt och om öronpropparna gör att du sover bättre ger de snarare en positiv effekt på ditt välmående. Viktigt är såklart alltid att vara noga med hygienen, så att det inte samlas för mycket öronvax i propparna eller finns någon infektion i örat. Rengör öronpropparna varje dag för att undvika eventuella infektioner. Var dock noga med att kontrollera vilken typ av rengöring dina proppar tål. Många upplever att öronproppar är obehagliga att sätta in. Andra är rädda för att få ont, att hörsel ska skadas eller för att inte kunna få ut dem på morgonen. Men det är inte farligt att sova med hörselproppar. Alla öronproppar är framtagna för att inte skada dina öron eller din hörsel. Hittar du det rätta paret öronproppar för dig, kommer du inte märka att du har dem i.

Är du sugen på att köpa dina egna formgjutna hörselskydd för att sova bättre på nätterna, är du varmt välkommen att kontakta oss eller boka en tid.

Texten är granskad av Hör Stockholms legitimerade audionomer .

På uppdrag av Region Stockholm

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta surfa på webbplatsen godkänner du vår användning av cookies.