Närbild på en man med en hörapparat.

Osynlig hörapparat: Vilka alternativ finns det?

29 Augusti 2023

Estimerad lästid: 4 min

Tillbaka till nyhetsöversikten

Innehållsförteckning

  När man talar om osynliga hörapparater syftar man ofta på IIC, invisible in canal. Det innebär att all funktionalitet ryms i ett paket som placeras inuti hörselkanalen. Detta gör hörapparaten i princip osynligt för andra människor! En osynlig hörapparat av IIC-modell lämpar sig även för människor med en aktiv livsstil.

  Modern teknik innebär att hörapparater kan bli betydligt mycket mindre än vad som tidigare var möjligt. De modeller som lanserades i mitten av 1900-talet har idag utvecklats till bekväma, högfunktionella och mycket diskreta hörapparater som kan hjälpa till vid olika hörselproblem. Eftersom de också är smartare än tidigare så behöver de som väljer en osynlig hörapparat varken kompromissa med funktionalitet eller bekvämlighet.

  Den andra typen av hörapparat som är liten och diskret är RIC-apparater. RIC står för “Receiver in [the] Canal” och är den minsta varianten inom gruppen bakom-örat-apparater. RIC är idag den vanligaste typen av hörapparat. RIC-apparater går även under namnen RIE- eller RITE-apparater (Receiver in the Ear).

  I denna artikel ska vi reda ut det du behöver veta när det kommer till osynliga hörapparater. För personlig rådgivning kan du även boka tid hos en audionom direkt.

  Vad är skillnaden mellan i-örat-apparater och bakom-örat-apparater?

  Som vi tidigare nämnt finns det alltså huvudsakligen två sorters hörapparater som brukar klassas som mycket diskreta (eller osynliga). Det är antingen i-örat-hörapparater, som också kallas djupkanalsapparater, eller små bakom-örat-apparater med en extern hörtelefon. Dessa två varianter skiljer sig åt på en del punkter och kommer till sin rätt i olika situationer. Nedan går vi igenom de två varianterna av osynliga hörapparater var för sig.

  En allt i örat-hörapparat som matchar ens hudton är mycket diskret.

  Allt i örat-apparater (IIC) - den minsta hörapparaten på marknaden

  I-örat-apparater (IIC) är den typ av hörapparat som idag är marknadens minsta. Dessa placeras djupt in i hörselgången, vilket gör att de blir nästintill osynliga från utsidan. Hörapparaten är skräddarsydd och gjuts efter användarens hörselgång. På så sätt kan den sitta stabilt en bra bit in i örat och bli i princip osynlig för din omgivning.

  IIC-hörapparater lämpar sig bäst för personer med lindrig till måttlig hörselnedsättning. Detta beror på att hörapparaten är så liten att den inte rymmer starkare förstärkning.

  Alla IIC-apparater har även en diskret utdragningstråd med vilken du enkelt tar ur apparaten ur örat. Denna diskreta tråd är oftast det enda som syns utåt.

  Allt i örat-apparaten sitter inuti hörselkanalen, nära trumhinnan, vilket gör dem mindre känsliga för exempelvis vind. Detta gör att många användare upplever att de får en naturligare ljudbild med denna typ av hörapparat. Eftersom IIC-apparaten är väldigt liten så blir även battericellen liten, vilket gör att batteriet behöver bytas oftare.

  Phonak Virto Marvel - en osynlig i-örat-apparat

  Phonaks Virto Marvel är ett exempel på en snygg allt i-örat-apparat som finns i en rad olika utföranden och färger. Phonaks hörapparat är liten och diskret men har fortfarande de funktioner man förväntar sig av en förstklassig hörapparat. Genom över 1600 datapunkter kan hörapparatens utformning anpassas till örats individuella anatomi. Därmed skräddarsys hörapparaten för att ge bästa möjliga komfort.

  Diskreta bakom-örat-apparater (RIC/RITE/RIE)

  En bakom-örat-apparat med en extern hörtelefon i hörselgången är den minsta sortens bakom-örat-apparat och den mest populära typen av hörapparat. Dessa går ofta även under benämningen “Receiver-In-Canal” (RIC), eller “Receiver-in-the-ear” (som antingen förkortas RITE eller RIE). Denna hörapparat sitter bakom ytterörat och har en väldigt tunn kabel som ansluter till en extern hörtelefon inuti örat.

  Den externa hörtelefonen är en liten högtalare, som i RIC-apparaten är placerad i hörselgången. Denna typ av bakom-örat-apparat är liten och diskret. Normalt drivs de av små batterier, men det finns också laddbara modeller.

  Bakom-örat-apparater med en extern hörtelefon är de mest diskreta hörapparaterna för personer med måttlig till grav hörselnedsättning. I jämförelse med i-örat-apparaten fungerar RIC-apparaten med en extra kraftfull hörtelefon. På en vanlig bakom-örat-apparat sitter hörtelefonen inbyggd i den del som är placerad bakom ytterörat. Därmed är RIC-apparaten ofta mindre än en vanlig bakom-örat-apparat. Anledningen är att hörtelefonen istället sitter i en mjuk dome inuti örat.

  Oticon More miniRITE – snygg hörapparat bakom örat

  Oticon More miniRITE är ett exempel på en diskret bakom-örat-apparat med extern hörtelefon i örat. Oticons hörapparat bygger på deras senaste hörselteknik som kallas “BrainHearing”. Det är även den första hörapparaten som använder ett Deep Neural Network (DNN). Hörapparaten är upptränad med hjälp av AI och 12 miljoner ljud från verkliga livet. Den finns att få både som bakom-örat-apparat och i modeller med extern hörtelefon.

  Osynliga hörapparater bygger på avancerad hörselteknologi

  Utvecklingen vad gäller hörapparater går framåt i rasande takt. Tillverkare och hörselspecialister arbetar oupphörligt med att ta fram nya hörapparater. Samtidigt pågår ständigt utvecklingen av befintliga hörapparater till att bli bättre, smidigare och kompaktare.

  Det finns en mängd olika teknologier som kan tillgodose olika typer av behov och grader av hörselnedsättningar. Därmed går det inte att säga att det finns en typ av hörapparat som är bättre än andra.

  Med modern hörapparatteknik får vi inte bara möjlighet att erbjuda små och diskreta hörapparater. Vi får även tillgång till en mängd innovationer som gör användandet av hörapparater bekvämare än tidigare. Utöver avancerad teknologi för exempelvis ljudbearbetning, ökad talförståelse och ljudkvalitet erbjuder nya hörapparater ofta ett antal smidiga funktioner. Många moderna hörapparater från företag som Phonak, Signia, Resound och Oticon har funktioner som:

  • Bluetooth som ansluter till smart-tv och mobiltelefon
  • Tillhörande app för justeringar och skräddarsydd hörselupplevelse
  • Lång batteritid och smidig laddning

  Små snygga hörapparater ger bättre livskvalitet

  Trots att nära 20% av Sveriges befolkning har någon form av hörselnedsättning så använder långt ifrån var femte person hörapparat. En vanlig förklaring till detta är att många tycker hörapparater är stigmatiserande och hellre lever med dålig hörsel än att ha “ett oestetiskt vårdhjälpmedel” fäst på örat.

  Att denna missuppfattning är så utbredd har tillverkarna delvis sig själva att skylla. De har nämligen lyckats tillverka så diskreta och snygga hörapparater att gemene man inte märker att människorna i deras omgivning faktiskt bär dem.

  På Hör Stockholms kliniker jobbar vi mycket med att informera våra patienter om vilka alternativ som finns. En snygg och nästintill osynlig hörapparat kommer inte att ha någon negativ effekt på ditt liv alls. Tvärtom kan du många gånger få ett bättre liv, där du obehindrat kan delta i samtal, hänge dig åt aktiviteter som kräver fullgod hörsel och ta in din omvärlds många nyanser.

  På Hör Stockholm är vi leverantörsoberoende, vilket innebär att vi tillsammans med dig hittar den bäst lämpade och snyggaste hörapparaten från ett brett urval av tillverkare. Läs mer om hur det går till i nästa stycke.

  Besök din audionom för utprovning av osynlig hörapparat

  Det första steget för att prova ut en diskret och osynlig hörapparat är att ta kontakt med din audionom. Audionomen är en person som är utbildad för att hjälpa dig höra bättre. Efter en hörselundersökning kan audionomen reda ut vilken typ av hörselnedsättning du har. Därefter kan du få hjälp att prova ut det hörselhjälpmedel som passar dig.

  Hör Stockholm har fyra mottagningar i Stockholm. Dessa ligger i Åkersberga, Vällingby, Nacka och i Stockholm City. Samtliga mottagningar är auktoriserade av Region Stockholm. Önskar du boka hörseltest, undersökning, konsultation, utprovning av hörselskydd och hörapparat, eller någon annan typ av tjänst? Då är du varmt välkommen att kontakta oss på Hör Stockholm redan idag!

  Innehållsförteckning

   På uppdrag av Region Stockholm

   Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta surfa på webbplatsen godkänner du vår användning av cookies.