En kvinna ligger i sängen

Tryck i örat: Vad är tryck i örat och hur blir jag av med det?

21 oktober 2022

Estimerad lästid: 5 min

Tillbaka till nyhetsöversikten

Innehållsförteckning

  Du känner säkert igen känslan av tryck i öronen från att du varit förkyld eller åkt på en influensa. Då vet du också att tryck eller kanske till och med smärta i öronen inte är speciellt kul. Eftersom bihålor, öron, näsa och hals är nära ihopkopplade är det inte ovanligt att problem i någon del sprider sig vidare till de andra. Med andra ord kan öronen täppas igen om du även är tjock i halsen eller har inflammerade bihålor – då upplever du ofta både tryck i örat och i huvudet. Det finns som du kanske förstår vid det här laget, en mängd olika anledningar till tryck i öronen. Nedan kommer vi gå igenom några av de vanligaste orsakerna samt förslag på behandling.

  Hur fungerar tryck i örat?

  Örontrumpeten är kanalen som kopplar samman mellanörat med halsen. När du nyser, gäspar eller sväljer öppnar sig denna och låter luft åka in eller ut. På så vis hålls trycket jämnt. Är trumpeten svullen vid t.ex. en förkylning kan systemet slås ut och du upplever ett lock för örat.

  Har du problem med örontrumpeten, så som att den är svullen eller igenpluggad, kommer du uppleva att du har lock för örat. Du kan även känna tryck och smärta, eller att hörselgången upplevs full. Örontrumpetens öppningar kan blockeras vid exempelvis allergi, bihåleinflammation, förkylning eller influensa. Själva blockeringen bildas av vävnadsinflammation eller slemsekret. Även när du flyger eller av någon annan anledning färdas på en högre höjd kan örontrumpeten sluta fungera som den ska.

  Hur blir man av med tryck i örat?

  Även om tryck i örat oftast beror på en så enkel orsak som en förkylning måste du ta reda på vad som ligger bakom trycket för att kunna bota det. Nedan följa några av de vanligaste anledningarna till tryck i örat.

  Problem med bihålor

  Vi nämner ovan att bihålor, öron, näsa och hals är tätt sammankopplade. Har du problem med dina bihålor kommer detta med stor sannolikhet också involvera de andra tre områdena. När bihålorna täpps igen kan det skapa ett tryck i mellanörat och i huvudet.

  Bihålorna kan täppas igen av allergier, virusinfektioner, bihåleinflammation och rök eller andra irritationsmoment i utomhusluften.

  Beror trycket i dina öron på bihåleproblem finns det flera metoder som kan lindra problemet. För att få bort tryck i örat kan du:

  1. Använda nässpray
  2. Hålla luften fuktig med hjälp av luftfuktare.
  3. Droppa Eucalyptusolja i en ånginhalator eller i ditt badvatten. Oljan kan hjälpa dina luftvägar att öppnas.
  4. Spola näsan med saltlösning.
  5. Dricka mycket vatten, men också örtteer, grönsaksjuicer och buljong. Mycket vätska i kroppen hjälper till att lösa upp slemmet.

  Uppbyggnad av vätska

  Har du problem med dräneringsrören kan det samlas vätska bakom din trumhinna – vilket kan leda till tryck i örat. Du kan dessutom uppleva ett ringande, en känsla av att örat är fullt, yrsel eller till och med hörselförlust.

  Det är vanligt att vätska samlas bakom din trumhinna när du är förkyld eller har en infektion i kroppen. Det kan vara anledningen till att du får lock för örat när du är förkyld. Har du en allergi eller en pågående bihåleinflammation kan även det vara orsaken.

  Det är mycket viktigt att både hitta orsaken till att det samlas vätska samt att få bort vätskan så snart som möjligt. Om den ackumulerade vätskan blir kvar under en längre tid kan den göra så att trumhinnan brister.

  Samling av öronvax

  Om vax trycks in i örongången till följd av att du petar dig i örat med exempelvis en tops, kan det bildas en samling av öronvax. En vaxpropp kan leda till symptom som hörselförlust, yrsel, ont i örat eller en känsla av att örat är fullt. Tryck och tinnitus är även vanligt förekommande. Vaxpropp är även vanligt bland dem som bär hörapparat.

  Om du har en vaxpropp som fastnat kan du ta hjälp av en vaxlösande produkt för att få ut den. Ett alternativ är att använda ett öronvaxlösande spray eller öronvaxlösande droppar från Revaxör. När du använder dig av Revaxör ska du alltid värma Revaxör-flaskan till kroppstemperatur. Det kan du göra genom att krama om den med handen en stund. Spraya eller droppa sedan Revaxör i hörselgången och dra lite lätt i öronsnibben ett par gånger. Låt vätskan verka i 20-60 minuter och skölj sedan örat.

  Läs vår artikel om hur du bäst rengör dina öron för fler tips och råd.

  Infektion i mellanörat eller ytterörat

  En infektion i mellanörat kan leda till både tryck, smärta och tillfällig dövhet. Orsaken till infektionen är ofta en virusinfektion i andningsvägarna.

  En infektion i ytterörat drabbar ofta den som fått in vatten i örat som sedan blir kvar. I vattnet som samlas i örat gror bakterier som skapar en infektion.

  Öroninfektioner löser sig ofta på egen hand om du ger det lite tid. Däremot finns det örondroppar och smärtstillande medicin som kan lindra smärta och andra symptom. Om symptomen blir värre istället för att avta efter ett par veckor, är det alltid bäst att boka en tid hos en öronläkare.

  Vad är Kolesteatom?

  Vid långvarigt undertryck i mellanörat, som uppstår genom bristande funktion i örontrumpeten, sugs en del av trumhinnan och samtidigt också hud in i mellanörat. Hörselgången och trumhinnan består av hud. Huden ombildas ständigt genom att döda celler ersätts med nya. Hudcellerna transporteras från trumhinnan och ut i hörselgången. Om en del av trumhinnan avstängs från hörselgången stannar detta upp transporten av hudceller som då stannar kvar i mellanörat. Det bildas en pärlcysta eller Kolesteatom som växer i mellanörat och kan genom tryck förstöra mellanörats struktur.

  Den som drabbas av Kolesteatom får lättare infektioner och symptom som kan uppstå är lock för örat, flytning och hörselnedsättning.

  Upplever du att du lider av hörselnedsättning? Läs mer om symptom och vanliga tecken på hörselnedsättning.

  Hur ser behandlingen ut?

  Kom ihåg att du inte får peta i örat. Det är dessutom viktigt att skydda mot vatten och tvål. För att motverka det undertryck som uppstår till följd av bristande funktion i örontrumpeten ska du tryckutjämna. Detta ska göras flera gånger om dagen, eller så fort du märker att lufthalten i örat sjunker.

  Hur jämnar man ut tryck i örat?

  Börja med att täppa för näsborrarna med fingrarna och blås sedan ut luft. Kan du inte jämna ut tryck i örat på detta vis finns även ballonger som blåses upp med näsan och som hjälper till att tryckutjämna.

  Tryckutjämning är en effektiv metod för att få bort lock i öronen. Har du fått lock för öronen och tryck i huvudet till följd av att du befinner dig på en hög höjd kan du alltid testa att tryckutjämna.

  Har du tryck i öronen – glöm inte att ta reda på orsak och behandla

  Som du nu förstår kan det finna en mängd olika orsaker till tryck i öronen. Det är alltid viktigt att ta reda på vad det är som skapar trycket och sedan behandla.

  För det mesta är hemmabehandling fullt tillräckligt. Vänta ut infektionen i någon vecka och testa de alternativ på läkemedel och huskurer som finns. Om symtomen fortfarande är kvar efter några veckor är det dags att besöka en läkare. Boka alltid tid hos en läkare om du får feber, svår smärta, fullständig hörselförlust eller om det rinner från örat.

  Boka en tid hos Hör Stockholm

  Upplever du besvär med hörseln och tror att du kan vara behov av något hjälpmedel, så som hörapparat eller hörselskydd? Boka en tid för hörselundersökning hos Hör Stockholm. Du hittar oss för närvarande på Östermalm, i Sickla/Nacka, Vällingby och Åkersberga. Varmt välkommen!

  Innehållsförteckning

   På uppdrag av Region Stockholm

   Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta surfa på webbplatsen godkänner du vår användning av cookies.