En äldre person håller för sitt öra

Klåda i öronen: Varför kliar det och vad kan jag göra för att bli av med klådan?

4 April 2024

Estimerad lästid: 4 min

Tillbaka till nyhetsöversikten

Innehållsförteckning

  Att det kliar i öronen är inte helt ovanligt. Däremot är det väldigt irriterande och den som lider av klåda i öronen vill ofta hitta en lösning fort. Ta aldrig till drastiska åtgärder för att bli av med det som irriterar – att sticka in föremål i öronen är aldrig en bra idé. Det första du behöver göra är att ta reda på vad som ligger bakom klådan. Nedan kommer vi gå igenom de vanligaste orsakerna till öronklåda och hur det kan behandlas.

  Varför kliar det i örat?

  Så vad betyder det när det kliar i örat? Klådan kan bero på flera olika faktorer. I de allra flesta fall grundar sig inte symptomet i något allvarligt, även om det inte går att utesluta att det rör sig om ett medicinskt tillstånd. Läs vidare om de olika orsakerna nedan för bättre förståelse för vad som kan ligga bakom just din öronklåda.

  När det kliar och kryper i öronen kan det vara svårt att motstå lusten av att klia bort det som irriterar. Dessvärre blir det i många fall ännu värre om du ger vika och börjar riva i hörselgången.Symptomen vid kliande öron kan se olika ut, beroende på vad den underliggande orsaken är. Har du drabbats av en öroninfektion kan feber, svullnad och vätska som rinner ut ur örat uppstå.

  Den vanligaste orsaken är att du är torr i örat

  Precis som på övriga delar av kroppen kan du bli torr i hörselgången. Faktum är att huden här är både tunn och känslig och det finns både nerver och körtlar som är viktiga för kroppens funktioner. Öronvaxet i örat fungerar som ett naturligt skydd mot yttre påverkan och hjälper till att hålla gången ren från bakterier och smuts. Vaxet ser även till att hudens naturliga fukt inte avdunstar. Miljön och balansen i örat kan bli nedsatt av olika anledningar vilket gör att huden blir torr och irriterad och du kan till och med få sår i örat.

  När hörselgången är torr uppstår ofta klåda. I värre fall kan du även drabbas av smärta och nedsatt hörsel. Kolla efter död hud runt öppningen till hörselgången, det kan vara ett tecken på att du är torr i örat. Torra hörselgångar kan drabba vem som helst, oavsett ålder och livsstil. Däremot är det vanligt bland simmare och människor som lever i varma, fuktiga miljöer

  Vissa människor producerar mindre vax än andra. Överdriven rengöring kan även det vara en anledning till för lite vax i hörselgången.

  Yttre orsaker till att det kliar i öronen

  En större ansamling smuts och hår i örat kan leda till obalans i hörselgången. Petar du mycket i öronen med fingret eller tops kan detta torka ut huden. Det kan även klia i örat på grunda av att du ofta använder hörlurar, hörselskydd och öronproppar. Faktum är att man idag kan se att hörlurar leder till allt fler öronproblem bland både vuxna och unga.

  Bär du hörapparat som trycker mot hörselgången kan även det leda till klåda i öronen. Hörapparater kan även ge allergiska reaktioner i öronen, vilken även det bidrar till klåda.

  Alt text: Hörlurar i örat kan leda till öronklåda.

  Andra orsaker till kli i öronen

  Öroninfektion

  Att det kliar i öronen kan bero på att du drabbats av en öroninfektion. En öroninfektion kan bero på bakterier, virus eller svamp. Inflammation i ytterörat är den vanligaste formen av öroninfektion och kan orsaka både klåda och smärta i örongången. Tillståndet kallas ibland även för simmaröra och kan uppstå om det fastnar vatten i örongången efter simning.

  Otitis media är ytterligare en form av öroninfektion som ger liknande symtom och är vanligt förekommande bland barn. Detta eftersom barn ofta drabbas av förkylningar och blockerade örontrumpeter. Kliar det ordentligt i örat kan du ha drabbats av en svampinfektion.

  Det kan vara svårt att avgöra vilken form av infektion du drabbats av, därför börjar en läkare alltid med att skriva ut antibiotika. Om behandlingen inte fungerar brukar man utgå från att det är en svampinfektion.

  Vaxpropp

  Samlas det ofta mycket öronvax i dina öron ska du undvika att ta bort detta med tops. Med en tops tar du inte bort vax, du trycker bara in det djupare in i örat. Här kan vaxet fastna och bilda en vaxpropp. Även hörlurar och hörselskydd kan leda till vaxpropp. Rengör hörselgången genom att skölja örat med ljummet vatten. Tror du att du har en vaxpropp är det alltid en god idé att söka vård hos en läkare.

  Läs mer om hur du håller hörselgången ren och frisk här.

  Allergier

  Klåda i öronen kan bero på allergi. Här är det ofta hygienprodukter som schampo och kroppstvål som ligger bakom reaktionen. Misstänker du att klådan beror på en allergi behöver du ta reda på vad du är allergisk mot. Det är när du undviker det som utlöser reaktionen som du också kan bli av med klådan.

  Hörapparater och nickelörhängen är två föremål som människor med känslig hud kan reagera på. Problemet med hörapparaten är dess plastbeläggning. Om du använder hörapparat kan du även få kliande öron om vatten fastnar bakom hörapparaten.

  Tror du att din hörapparat är orsaken till att det kittlar i öronen kan en hörselspecialist eller audionom hjälpa dig hitta en lösning på problemet. Kontakta Hör Stockholm för en undersökning redan idag.

  Öroneksem

  Öroneksem kan uppkomma utan någon uppenbar anledning. Däremot är det vanligt att den som lider av psoriasis drabbas av eksem i örat. Det vanligaste symptomet är klåda i och kring öronen.

  Vad kan man göra om det kliar i örat? Huskurer och vård

  I de flesta fall är receptfria behandlingsmetoder och huskurer allt som behövs för att bli av med klåda i öronen. Dessutom försvinner klådan ofta av sig själv, vänta därför i ett par veckor innan du söker vård.

  Håll örat torrt

  För att lindra besvären är det alltid bra att hålla örat torrt när du badar eller duschar. Det kan du göra genom att använda fettvadd, öronproppar eller badmössa. Undvik alltid att klia i örat då det kan förvärra besvären.

  Receptfri öronspray vid eksem

  Det finns även receptfria öronspray som lindrar hörselgångseksem. Sprayet kan användas av vuxna och barn över fem år.

  Vid allergi

  Är den bakomliggande orsaken är någon form av allergi bör du ta reda på vad du är allergisk mot och undvika detta. Testa exempelvis att undvika tvålar med mycket parfym och att använda örhängen med nickel.

  Vid öroninfektion

  Läkare hjälper dig behandla öroninfektioner genom att skriva ut antibiotika eller örondroppar. Så snart läkemedlet börjat värka kommer det förhoppningsvis också sluta klia.

  Orsakat av hörapparat eller hörselskydd

  Misstänker du att det är din hörapparat eller ditt hörselskydd som orsakar klådan kan du söka hjälp hos din audionom. Till Hör Stockholm kan du komma med eller utan remiss. Boka en tid och låt oss hjälpa dig bli av med klådan i dina öron.

  Innehållsförteckning

   På uppdrag av Region Stockholm

   Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta surfa på webbplatsen godkänner du vår användning av cookies.