En audionom som undersöker en patient i örat.

Audiolog eller audionom – vad är skillnaden?

7 september 2022

Estimerad lästid: 3 min

Tillbaka till nyhetsöversikten

Innehållsförteckning

  Problem med hörseln är aldrig kul. Upplever du irritation, smärta eller svårigheter att höra ljud i din omgivning är det viktigt att du söker hjälp så snart som möjligt. Men vem ska du då söka dig till? Faktum är att det finns ett flertal yrkesgrupper som på ett eller annats sätt hjälper människor med nedsatt hörsel. Kanske har du hört talas om audionomer, audiologer och hörselpedagoger – med vad skiljer dem egentligen åt? I denna artikel kommer vi gå igenom skillnaden mellan en audionom och en audiolog så att du vet vem du ska söka dig till nästa gång du får problem med hörseln.

  Vad är en audiolog?

  En audiolog är en läkare som är specialist inom hörsel- och balansrubbningar. Audiologen utreder sjukdomar som lett till hörselnedsättning samt yrsel och balansproblem. Denne föreslår sedan behandling och rehabilitering utefter patientens specifika behov. Den som arbetar som audiolog samarbetar nära med ett flertal andra yrkeskategorier. Bland dessa audionomer, hörselpedagoger, kuratorer, forskare, sjukgymnaster och psykologer.

  Den som arbetar som specialist inom hörsel- och balansrubbningar är från början utbildad till öron-, näsa- och halsläkare. Han eller hon har sedan genomgått ytterligare en specialistutbildning. Öron- näsa och halsläkare utreder och behandlar hörsel- och balanssjukdomar. Däremot har de inte samma fördjupade kunskap inom utredning och rehabilitering av dessa sjukdomar som en audiolog har.

  Audiologi – läran om hörseln

  Audiologi är läran om hörsel. Hörsel är i sig en medveten förnimmelse av ljud i vår omgivning. Vi behöver hörseln för att kommunicera med andra människor, men också för att upptäcka faror i vår närhet.

  Hörseln är ett av våra mest finstämda sinnen och hörselorganen har en komplicerad uppbyggnad på flera nivåer. Här ingår allt från ytterörats vindlingar i brosket genom mellanörats hörselben till innerörats olika strukturer. Det är dessa som gör det möjligt för de mekaniska ljudvågorna att överföras till nervsignaler för att sedan skickas vidare till hjärnstammen. Det är i hjärnstammen som hörselsignalerna bearbetas för att skickas vidare till vårt hörselcentrum och slutligen medvetandet. Med andra ord fångar inte örat enbart in ljudsignalerna och skickar dem vidare till hjärnan. Signalerna bearbetas, sållas och regleras i ett inriktat system innan de når vårt medvetande.

  Vad gör en audionom?

  Audionomen arbetar med en integrerad tillämpning av tekniska, beteendevetenskaliga och medicinska kunskaper inom hörselområdet. Mer specifikt utreder denne hörseln genom hörselmätningar samt utövar rehabilitering/habilitering av hörselskadade. Här ingår moment som behovsutredning, hjälpmedelsutprovning och utvärdering. Audionomen har dessutom en pedagogisk roll gentemot sina patienter och undervisar om hörselskada i allmänhet.

  Vad kan en audionom hjälpa till med?

  Audionomer hjälper patienter som lider av nedsatt hörsel att lägga upp en rehabiliteringsplan. En rehabiliteringsplan ska alltid anpassas till individens behov och livssituation. Vissa patienter behöver hjälp med att prova ut hjälpmedel för hörseln medan andra är i behov av ett verktyg anpassade till sin arbetsplats, till exempel hörselskydd.

  Audionomer ger råd till personer som lider av hörselskada, men också till deras anhöriga. Behöver du ett individanpassat hörselskydd eller genomföra ett hörseltest för en hälsokontroll finns alltid audionomen nära till hands.

  Vill du lära dig mer om vad en audionom är? Då kan du läsa vidare i vår artikel om just detta.

  Skillnaden mellan en audionom och audiolog

  En av de mest avgörande skillnaderna mellan en audiolog och audionom är att audiologen är en läkare, vilket audionomen inte är. En audionomutbildning är en helt egen utbildning och yrket innefattar därför andra uppgifter än läkarens. Audionomen ställer exempelvis inga diagnoser, det är läkarens uppgift. Däremot föreskriver inte audiologen några hörhjälpmedel utan det gör audionomen.

  Audiologen utreder sjukdomar som lett till hörselnedsättning samt yrsel och balansproblem. Audionomen å andra sidan undersöker hörseln och hjälper den som lider av hörselnedsättning hitta ett passande hjälpmedel. Anser audionomen att det finns skäl till att undersöka om en patien lider av en eventuell sjukdom skickas patienten vidare till en audiolog.

  Skillnad i utbildning

  Den som utbildar sig till audionom gör detta på audionomprogrammet inom högskolan. Utbildningen är tre år lång. Efter utbildning får audionomen oftast jobb på en hörselvårdsavdelning eller hörcentral. Audionomen kan även arbeta på en privat läkarmottagning, inom företagshälsovård eller barn- och skolhälsovården.

  För att bli audiolog krävs först en läkarutbildning. En väg att gå är via läkarprogrammet för att på så sätt bli en specialistläkare inom hörsel.

  Har du problem med hörseln? Sök hjälp hos Hör Stockholms legitimerade audionomer

  Hör Stockholm är en hörselklinik som jobbar på uppdrag av Region Stockholm. Sök hjälp hos oss oavsett vilket hörselproblem du lider av – hos oss är du alltid välkommen med eller utan remiss. Våra legitimerade audionomer genomför hörselundersökningar, hörselkonsultationer, formgjuter hörselskydd samt hjälper dig testa ut passande hörselhjälpmedel. Vid behov skickar audionomen dig vidare för en utredning hos audiolog. Varmt välkommen att kontakta oss eller boka en tid redan idag!

  Innehållsförteckning

   På uppdrag av Region Stockholm

   Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta surfa på webbplatsen godkänner du vår användning av cookies.