Din hörsel ska hålla hela livet, men i vårt moderna samhälle finns mycket som kan skada dina öron. Trafikljud, hörlurar, buller från byggen och maskiner är bara ett axplock av alla de ljud vi dagligen utsätter våra öron för.
Det finns sätt att skydda din hörsel från bestående skador. I det här blogginlägget tänkte vi dela med oss av tips på hur du skyddar dina öron från skadliga ljud.
Hur uppstår hörselskador och hörselnedsättningar?
Örat är ett av kroppens mest avancerade organ och delas in i ytterörat, mellanörat och innerörat. Hörselnedsättning kan uppstå som en följd av problem i någon av dessa delar. De flesta hörselproblem orsakas av att örats delar (till exempel innerörats känsliga hårceller) slits ut och slutar fungera i förtid.
Andra orsaker till dålig hörsel kan vara våld mot huvudet, virusinfektioner och medfödda skador på hörselorganet, m.m. Läs mer om de vanligaste orsakerna till nedsatt hörsel här.
Läs mer om de vanligaste orsakerna till nedsatt hörsel här.
Varför hör man sämre när man blir äldre?
Åldersrelaterad hörselnedsättning (presbyakusis) är mycket vanligt och drabbar i snitt varannan person. Dina öron åldras i takt med resten av din kropp och eftersom vi blir allt äldre upplever fler och fler nedsatt hörselförmåga under sin livstid. I vilket skede av livet detta inträffar skiljer sig stort från person till person. En del uppger försämrad hörsel redan från 45 års ålder, medan andra hör utmärkt hela livet ut.
Så bevarar du din hörsel och förebygger hörselskador - 4 enkla tips
1. Håll koll på ljudnivån i din omgivning
Bullriga miljöer och starka intensiva ljud är något de flesta av oss vet är skadligt för hörseln. Men få vet var gränsen går för vad som räknas som en bullrig omgivning. Faktum är att alla ljud över 85 Decibel (dB) ökar risken för att du ska drabbas av försämrad hörsel. För att sätta denna siffra i perspektiv så ligger till exempel ett vanligt samtal på ungefär 60 dB, medan en hårt trafikerad väg ligger på mellan 85-100 dB.
Om du vill försäkra dig om att ljudet där du befinner dig ligger på en säker nivå kan du införskaffa en decibelmätare. Dessa går att köpa på bland annat vissa apotek, samt i din bygg- och järnhandel. Det finns också bra appar att ladda ner till din iPhone eller Android-telefon.
Läs även:Ljudnivåer: Allt om hörseln och decibel
2. Investera i bra hörselskydd
Behöver du vistas i bullriga miljöer under lång tid så är det viktigt att du skyddar dina öron. Hörselskydd finns i en mängd olika modeller och funktioner, allt beroende på vilket typ av skadligt ljud du utsätts för. Jobbar du till exempel inom bygg eller industri behöver du ett par hörselskydd som stänger ute så mycket ljud som möjligt. I dessa situationer är det inte viktigt att kunna urskilja vissa frekvenser eller nyanser ur bullret.
Jobbar du som musiker är det dock viktigt att ljudkvaliteten är så bra som möjligt. Ljudet behöver vara både dynamiskt och nyansrikt, och hörselskyddet ska helst kapa så få frekvenser som möjligt. Dessa typer av hörselskydd behövs ofta specialbeställas, vilket innebär att de tillverkas från en avgjutning av ditt öra.
Givetvis går det även bra att använda billiga öronproppar i skumgummi och plast. Dessa fyller sin funktion i den meningen att de sänker ljudnivån – dock kan du inte räkna med en bra ljudupplevelse. Dessutom ökar risken för infektioner i örat om du råkar använda någon annans begagnade propp av misstag.
Läs även:Öronproppar under konsert - så skyddar du öronen från skadliga ljudnivåer
3. Bevara hörseln genom att låta öronen vila
Starka plötsliga ljud kan vara skadliga för hörseln men ibland utsätts man för starka ljud under längre tid. Detta kan antingen ske i samband med arbete eller i situationer som man själv valt – till exempel konserter, sportevenemang, eller barnkalas. Vid sådana tillfällen är de viktigt att du låter öronen vila både före och efter du exponerats för höga ljud – gärna upp till 24 timmar. Under din tysta paus ska du helst undvika hörlurar och stökiga miljöer. Om ljudet från gatan är för högt, stäng fönstren.
4. Undvik stress
Stress är alltid skadligt för dig – detta gäller även din hörsel! Till exempel misstänks ohälsosam stress vara en av orsakerna bakom så kallad plötslig hörselnedsättning. Stress kan också förvärra symtomen av tinnitus vilket i sin tur kan leda till andra sjukdomar, som depression och ångest.
Hörseln är ett sinne som påverkar hela din kropp. Det är därför viktigt att du tar väl hand om den. Vill du veta mer om hur du kan skydda din hörsel kan du boka en hörselundersökning hos någon av våra mottagningar i Stockholm.