En person som håller i en hörapparat

Rengöra hörapparat - så vårdar du ditt hörselhjälpmedel

7 september 2022

Tillbaka till nyhetsöversikten

Dagens hörapparater är visserligen små och diskreta, men innehåller många tekniska komponenter som du behöver ta hand om och vårda på rätt sätt. Hörapparaterna ska rengöras noggrant och med försiktighet.

Slarvig rengöring kan försämra ljudkvalitet och prestanda avsevärt, och i vissa fall även förstöra hörapparaten helt. Därför är det viktigt med regelbunden och ordentlig rengöring. Svett kan blockera mikrofongångarna och öronvax påverkar ofta volymen.

När tillverkare av hörapparater likt Phonak tipsar om rengöring av deras hjälpmedel för hörseln, understryker de även vikten av god öronhygien. För att din hörapparat ska fungera så bra som möjligt ska dina öron alltid vara fria från öronvax och smuts.

Det är enkelt att på egen hand genomföra regelbunden rengöring. Däremot rekommenderar vi att du då och då lämnar in hörapparaten för en professionell rengöring hos din hörselspecialist.

Här kommer våra bästa tips för optimal rengöring av din hörapparat, samt allmänna råd kring hur du ska ta hand om och vårda ditt hjälpmedel för hörseln på bästa sätt.

Våra 10 bästa tips för underhåll av din hörapparat

  1. De flesta hörapparater är inte vattentäta och bör därför inte komma i direkt kontakt med vatten.
  2. Se alltid till att dina öron är ordentligt torra innan du sätter i din hörapparat..
  3. Din hörapparat bör inte utsättas för kraftig kyla. Skydda den genom att bära en mössa när det är kallt ute.
  4. Använd inte hörapparaten eller dess tillbehör vid röntgen, MTR eller CT.
  5. Skydda hörapparaten från kosmetiska produkter som smink och hårspray. Sätt på dig den först efter att du är klar med smink och hårstyling.
  6. Genomför en daglig genomsökning av hörapparaten för att upptäcka synligt smuts. Torka i så fall bort detta med en mjuk rengöringsduk.
  7. Rengör aldrig hörapparaten med alkohol eller starka rengöringsmedel. Detta kan skada dess elektronik.
  8. Undvik spetsiga föremål som till exempel sax eller nål vid rengöring. Använd istället en speciellt avsedd rengöringsborste eller något annat redskap avsett för rengöring av hörapparater.
  9. Tvätta alltid av och torka händerna noga innan du rengör din hörapparat.

Rengöring av allt-i-örat-apparater

Börja alltid med att torka av hörapparaten med en mjuk, torr och ren handduk eller en rengöringsduk till för rengöring av hörapparater. Var försiktig så att ingen vätska tränger in i mikrofonen eller någon annan öppning.

Allt-i-örat-apparater har ett filtersystem som ser till att det inte hamnar öronvax inne i hörapparatens system. Detta bör bytas ut regelbundet. Öronvax tar du smidigt bort med hjälp av en liten borste som ofta följer med när du köper en ny hörapparat. En mjuk (och ren) tandborste fungerar också.

Rengöring av bakom-örat-apparater

Bakom-örat-apparater har en individuell insats som sätts in i hörselgången. Denna hörapparat bör rengöras regelbundet. Ta då bort öroninsatsen från slangen och rengör den med vatten och tvål och torka den noga. Kom ihåg att slangen ska bytas ut en gång i månaden. Även den yttre högtalaren bör dagligen torkas av med en torr rengöringsduk.

Hörapparat bakom örat med tunn ljudslang

Om vax täpper igen den tunna ljudslangen så måste den rengöras. Ibland blir ljudslangen veckad och behöver då bytas ut. Du rensar slangen genom att föra en specifikt anpassad rensnål genom den. Vi rekommenderar att du byter ljudslang och dome minst en gång var tredje månad.

Hörapparat bakom örat med högtalarenhet i örat

Ta av domen och byt vaxfiltret som sitter under domen med hjälp av det verktyg som följer med just dina hörapparater och filtertyper. Domen bör bytas ut en gång var tredje månad.

Ska du köpa en ny hörapparat? Läs vår artikel om de nyaste (och bästa) hörapparaterna 2023.

Efter rengöring av din hörapparat

Innan du sätter ihop alla hörapparatens delar efter rengöring, ska du torka av dem ordentligt. Fukt kan skada hörapparaten och förkorta dess livslängd. Undvik värmekällor likt hårfön som utgör hög värme, då detta kan skada plastdetaljer och teknik. Använd istället en luftblåsare, torkbox eller torkpåse. Samtliga redskap går att köpa hos din hörselspecialist.

Torkboxen är ett mycket effektivt redskap. Denna torkar hörapparaten elektroniskt och rengör med ultraviolett ljus. Se alltid till att eventuellt batterifack är öppet och att batterierna är uttagna innan användning. Torkpåsen och luftblåsaren använder det kemiska ämnet kiselgel för att absorbera fukt.

Förvara alltid hörapparaten på en torr och ren plats då denna är känslig för fukt, strålning och värme. Därför ska en hörapparat aldrig förvaras i ett kök, badrum eller i närheten av ett element. Se även till att placera den utom räckhåll för småbarn och husdjur.

Kontakta Hör Stockholm vid funderingar

Har du funderingar kring hur du ska ta hand om och rengöra din hörapparat på bästa sätt? Då kan du kontakta oss på Hör Stockholm. Vi erbjuder allt från rådgivning, till hörselundersökningar och utprovning av din nästa hörapparat.

På uppdrag av Region Stockholm

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta surfa på webbplatsen godkänner du vår användning av cookies.