Kvinna tar på sig en hörapparat

Sensorineural hörselnedsättning - symtom, diagnos och behandling

7 februari 2022

Tillbaka till nyhetsöversikten

Det är inte ovanligt att det uppstår små skador på hårcellerna i innerörat, vanligtvis I samband med faktorer som ålder, buller och/eller sjukdom. Nedsatt hörsel är snarare något som drabbar alla under livets gång. För vissa i större omfattning och för andra. Den hörselnedsättning som uppstår när skador sker i innerörat eller nervtråden inuti örat kallas för sensorineural hörselnedsättning.

I den här artikeln ska vi gå in på hur sensorineural hörselnedsättning visar sig, vad du kan göra för att förebygga uppkomsten av skador i innerörat samt vilken behandling som finns.

Vad är sensorineural hörselnedsättning?

Ovan nämnda skador sitter i hörselsnäckan eller på hörselnerven. Detta innebär att sinnescellerna i innerörat, framförallt de känsliga yttre hårcellerna, samt nervtrådarna som leder impulserna vidare till hjärnan, inte fungerar som de ska.

Att få en skada på hörselnerven bakom snäckan är mer ovanligt, med det förekommer. I vissa fall kan denna skada vara orsakad av en tumör.

Ofta sker nedsättningen gradvis och vissa märker av den försämrade hörseln först när taluppfattningen och kommunikationsförmågan påverkas. Ofta sker denna upptäckt när du befinner dig i bullriga miljöer eller sociala sammanhang.

Skadan kan ha bakgrund i en rad olika faktorer. Den kan komma med åldern när din kropp förändras, men också helt plötsligt utan förvarning. Detta kallas för en plötslig sensorineural hörselnedsättning eller Sudden deafness. En hörselskada kan även vara ärftlig eller bero på tidigare upplevda bullertrauman, samt påverkan av kemiska ämnen eller läkemedel. Vissa sjukdomstillstånd kan även leda till hörselskador, såsom hjärnhinneinflammation, Meniéres sjukdom och vestibularisschwannom.

Mer konkret betyder en sensorineural hörselnedsättning att vissa ljudfrekvenser helt eller delvis försvinner. Detta är anledningen till att äldre personer med bullerskador ofta har svårt att höra ljud som fågelkvitter. Man får även svårare att uppfatta svaga ljud och hörselskärpan blir sämre. Ljud förvrängs och flyter ihop så att tal blir svårt att skilja från bakgrundsljud. Samtal i sammanhang med flera personer kan därför blir jobbiga att hantera. Vanligt är även svårigheten att uppfatta små skillnader i tidpunkt mellan olika ljud.

Symtom och tecken på att du lider av sensorineural hörselnedsättning

Det finns flera olika symtom och tecken som kan tyda på att du lider av en sensorineural hörselnedsättning.

Några exempel på vanliga symtom är

  • Du tycker att andra pratar otydligt och svagt
  • Du har svårt att höra vad någon säger när många pratar samtidigt
  • Du har svårt att höra vad någon säger när din omgivning är bullrig
  • Det känns som om du har lock för örat
  • Du kan ha svårt att höra ljusa toner, till exempel fåglar och insekter
  • Du har svårt att höra svaga ljud
  • Du har svårt att uppfatta små skillnader i tidpunkter mellan olika ljud

Vid plötslig sensorineural hörselnedsättning kan även symtom som tinnitus eller ljudförvrängning uppstå. Den drabbade kan även få en fyllnads- eller tryckkänsla i örat, bli mer ljudkänslig samt drabbas av yrsel. Vid en plötsligt tillkommen hörselnedsättning bör man kontakta vårdcentral eller motsvarande så snart som möjligt.

Stämmer symtomen in på dig? Boka en hörselundersökning på någon av våra mottagningar i Stockholm. Vi finns för närvarande på Östermalm, i Nacka, Vällingby och Åkersberga.

Så kan du förebygga sensorineural hörselnedsättning

Det finns flera sätt på vilka du kan undvika att skada innerörat eller hörselnerven och på så sätt också undvika hörselnedsättning .

Håll koll på ljudnivån runt omkring dig och undvik att vistas i miljöer med mycket höga ljud.

Använd hörselskydd. Hörselskydd finns i en mängd olika modeller och funktioner. Se därför till att investera i ett par som passar dina behov och som kan skydda dina öron under lång tid. Framförallt är detta viktigt för dig som dagligen vistas i bullriga miljöer. Med ett par formgjutna hörselskydd kan du också garanteras maximal komfort.

Undvik stress för att minska risken för hörselnedsättning. Ohälsosam stress kan nämligen leda till hörselproblem på lång sikt.

Vissa typer av sensorineurala hörselnedsättningar går däremot inte att undvika. Exempelvis i de fall då skadan beror på genetiska faktorer eller ett sjukdomstillstånd.

Hjälp och behandling

Vid symtom genomförs alltid en utredning för att ta reda på om diagnosen faktiskt är sensorineural hörselnedsättning, här används ofta en grundlig hörselundersökning med audiogram . Efter detta bestäms vilken typ av behandling som är lämplig.

I vissa fall kan receptbelagd medicin behövas för att lindra symtom och minska inflammation i innerörat. Personer med mycket svår hörselnedsättning kan behöva cochleaimplantat som ersätter det skadade innerörats funktion. I andra fall där hörselnedsättningen beror på skadade hårceller i örat, kan nedsättningen vara obotlig.

Den vanligaste behandlingen är då utprovning av hörapparat eller hörselimplantat. En hörapparat förstärker de frekvenser som örat har svårt att fånga upp. Dagens hörapparater kan till och med förstärka olika frekvenser olika mycket. Vissa hörapparater kan även flytta på ljud, så att ett ljud från ett frekvensområde som en person inte hör flyttas till ett annat som personen kan höra.

På Hör Stockholm hjälper våra legitimerade audionomer dig att prova ut en hörapparat anpassad för just dina behov. Hos oss får du alltid tillgång till nya tekniska hjälpmedel och de senaste hörselprodukterna. Vi använder oss av alla ledande tillverkare på marknaden för att hitta de bästa lösningarna för just dig och dina behov. Kontakta oss gärna för vidare frågor eller boka en tid redan idag.

Som tidigare nämnts kan man även drabbas av så kallad plötslig sensorineural hörselnedsättning. Denna behandlas genom en kortisondos. En person som lider av detta bör undvika fysisk ansträngning och tunga lyft de första två veckorna samt skydda sin hörsel noga i framtiden.

För vissa kan hörseln komma tillbaka, men för andra inte. I dagsläget finns det inte något botemedel för hörselskador i innerörat. Forskning görs hela tiden och i framtiden är förhoppningen att sensorineural hörselnedsättning faktiskt går att bota. En möjlighet är att med hjälp av genterapi reparera skadade hårceller i innerörat.

Texten är granskad av Hör Stockholms legitimerade audionomer .

På uppdrag av Region Stockholm

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta surfa på webbplatsen godkänner du vår användning av cookies.