ett öra på en man

Oticon Hörapparat

29 Augusti 2023

Estimerad lästid: 5 min

Tillbaka till nyhetsöversikten

Innehållsförteckning

  Bland tillverkare av hörapparater är det ingen som kommit lika långt i utvecklingen som danska Oticon. I det här blogginlägget har vi samlat fakta om Oticons hörapparater. Läs mer om Oticons banbrytande teknik, deras olika modeller (bl.a Oticon More) av hörapparater samt vad de ligger i pris.

  Oticon BrainHearing – nästa generations hörapparater

  Oticon är ett världsledande företag inom hörselhjälpmedel och teknik för hörapparater. Företaget utvecklar hörselteknik utifrån vad de själva kallar en BrainHearing-filosofi. Lite förenklat bygger BrainHearing på förståelsen att hörseln inte bara handlar om att uppfatta ljudvågor med sina öron, utan att den även involverar hjärnan och dess förmåga att bearbeta ljud och orientera sig genom att skapa ljudbilder.

  Traditionella hörapparater framhäver i första hand ljud framifrån. Detta resulterar i att hjärnan får svårt att skapa meningsfulla ljudbilder och gör att personen som bär den får svårare att göra sig en uppfattning om sin omgivning.

  För att tackla detta problem har Oticon tagit fram avancerad teknik, som med hjälp av AI och maskininlärning, ska ge bäraren en bättre, mer naturlig och “hjärnvänligare” ljudupplevelse. Här är några exempel på innovationer som BrainHearing-filosofin gett upphov till:

  1. Riktningsbestämning. En Oticon hörapparat kan fokusera på specifika ljudkällor, vilket underlättar för hjärnan att avgöra varifrån ljudet kommer. Detta ökar i sin tur bärarens förmåga att uppfatta tal och miljöljud.
  2. Bullerdämpning. Bullerdämpning (noise cancelling) hjälper till att identifiera och filtrera bort störande bakgrundsljud och förstärka önskade ljud.
  3. Miljöanpassning. Oticon hörapparater har automatisk anpassning till olika situationer och ljudmiljöer, som exempelvis “tyst rum”, “utomhusmiljö”, “bullriga platser”, m.fl. Detta leder till en bekvämare och naturligare upplevelse för användaren.
  4. Förbättrad talförståelse. Genom att framhäva och förtydliga tal får användaren lättare att förstå och kunna delta i samtal.

  Oticon har en mängd olika hörapparater och modeller i olika prisklasser och för olika ändamål. Nedan går vi igenom ett urval. Kontakta Hör Stockholms audionomer för att få veta mer om Oticon och hitta en hörapparat som passar dig.

  Oticon More

  Oticons senaste generation av hörapparater kallas Oticon More. Hörapparaten bygger på Oticons BrainHearing-teknologi och är den första hörapparat i världen att använda Deep Neural Network (DNN). DNN är en teknik som går ut på att på konstgjord väg försöka återskapa hjärnans sätt att uppfatta och bearbeta sinnesintryck.

  Genom AI och maskininlärning har Oticon More tränats med 12 miljoner ljud från verkliga livet. Detta för att få fram en hörapparat som ger bäraren en så naturlig och dynamisk hörselupplevelse som möjligt. Bland mycket annat har Oticon More funktioner för förstärkt talförståelse, riktningsbestämning av ljud och automatisk anpassning till olika ljudmiljöer. Resultatet blir en hörapparat som kan återge balanserade ljudbilder med naturliga nyanser för varje enskild miljö.

  Hörapparaten Oticon More är en bakom-örat-apparat (BTE) och finns även i modeller med extern hörtelefon (RIC/RITE) och passar för mild till grav hörselnedsättning (finns både som mini RITE och mini BTE).

  Oticon More är kompatibel med de flesta smartphones och streaming-plattformar (inklusive TV-apparater). Hörapparaten har en mängd funktioner, uppladdningsbart litiumjon-batteri och går att få i flera olika färger.

  I den här videon kan du höra några omdömen om Oticon More:


  Oticon Xceed

  Xceed är en serie kraftfulla hörapparater framtagna av Oticon som passar personer med en grav hörselnedsättning. Hörapparaten har visat sig ge bättre klarhet i konversationer och en mindre ansträngning i bullriga miljöer, jämfört med Oticons tidigare modeller av starka hörapparater.

  Äldre och traditionella hörapparater använder riktverkan som enbart ger tillgång att höra konversationer som förs framför användaren. Xceed använder Oticons OpenSound Navigator, som analyserar, prioriterar och tillgodoser tal från flera håll, samtidigt som buller identifieras och filtreras bort.

  Oticon On App

  Med appen Oticon On får du som användare tillgång till en plattform för att kontrollera de moderna hörapparaterna från Oticon, som till exempel Oticon More och Xceed. Appen låter dig bland annat kontrollera volym, byta mellan olika ljudprogram, kontrollera batterinivå och justera ljudinställningar för streamat ljud.

  Förutom fjärrstyrning ges användare även möjlighet att:

  • Använda telefonen som mikrofon
  • Använda ljud för att lindra tinnitusbesvär
  • Bruka trådlösa funktioner som EduMic och ConnectClip
  • Sätta personliga mål
  • Låta din hörapparat interagera med andra uppkopplade enheter
  • Få notifikationer från andra enheter

  Pris på Oticon hörapparat i Region Stockholm

  Inom Region Stockholm har du som beviljats hörapparat två val. Du kan antingen välja att låna en hörapparat från det upphandlade urvalet, eller köpa en hörapparat genom Fritt Val. Ifall du vill ha tillgång till den senaste tekniken och mer avancerade modeller är det ofta Fritt Val som är aktuellt. Nedan går vi igenom skillnaden i pris mellan att låna en upphandlad hörapparat eller köpa en ny genom fritt val.

  Pris för upphandlad Oticon hörapparat

  Oticon är ett av de varumärken som är upphandlade av regionen vilket gör att ett antal modeller finns tillgängliga att låna. Inom detta alternativ betalar du endast en utprovningsavgift på 600 kronor, samt en besöksavgift på 250 kronor hos din audionom. Ifall du har frikort eller är äldre än 85 år betalar du inte besöksavgiften.

  Pris för Oticon hörapparat genom Fritt Val

  Inom Fritt Val köper du en hörapparat med en rekvisition som du får av din audionom. Priset består av kostnaden för hörapparaten, utprovningsavgiften på 600 kronor och besöksavgiften på 250 kronor. Du får ett bidrag på 2380 kr per hörapparat från regionen.Vid reparation av hörapparaten bidrar regionen även med 1020 kr per hörapparat. Hörapparater kan variera mycket i pris beroende på modell. Vissa som köper sin hörapparat med Fritt Val betalar inget själva och andra betalar betydligt mer. Du som är intresserad av en Oticon More eller liknande, bör vara beredd på att få betala en del ur egen ficka.

  För att veta mer om Oticons hörapparater och för att hitta rätt lösning för dina hörselbehov är du välkommen att kontakta Hör Stockholm. Boka tid hos våra legitimerade audionomer.

  Om Oticon som producent av hörapparater

  Oticon drivs som det främsta varumärket inom koncernen Demant, som är en av världens största producenter av hörapparater och hörselhjälpmedel. Oticon är känt för sin innovation, marknadsledande teknologi och forskning.

  Företagets rötter sträcker sig tillbaka till 1904 då Hans Demant började importera hörapparater till Danmark. Hans Demant ville kunna erbjuda lösningar till personer som, likt hans fru, behövde hörselhjälpmedel. Bolaget började under 1940-talet producera egna hörapparater och blev på 1960-talet en global leverantör.

  Utöver Oticon säljer Demant även hörapparater under varumärkena Bernafon, Sonic och Phillips. Därtill producerar de även hörselimplantat och verktyg för audiologisk diagnostik. Varumärket driver även en humanitär stödverksamhet inom Oticon Hearing Foundation som ämnar bidra till förbättrad hörselvård i områden där tillgången till hörselrelaterad expertis är eftersatt.

  Om Hör Stockholm

  Hör Stockholm är en samling hörselkliniker som jobbar på uppdrag av Region Stockholm. Vi har ett brett utbud av hörapparater och erbjuder i huvudsak varumärkena Signia, GN Resound, Oticon och Phonak. När du kommer till oss möts du av någon av våra engagerade, legitimerade audionomer.

  Hör Stockholm är leverantörsoberoende, vilket innebär att vi använder oss av alla fabrikat på marknaden och genom det alltid erbjuder den bästa lösningen för just dig och dina behov. Vilken typ som passar dig beror på dels på hur din hörselnedsättning ser ut, men också vad du har för livsstil och behov i övrigt.

  Vi har idag fyra hörselkliniker i Region Stockholm, där vi även samarbetar med ÖNH-läkare; Nacka, City, Vällingby och Åkersberga. Alla våra mottagningar är auktoriserade av Region Stockholm, vilket innebär att vi jobbar på uppdrag av dem och således följer deras regler och riktlinjer.

  Vi är ett av få kvarvarande leverantörsoberoende hörselkliniker. Det betyder att vi använder oss av alla fabrikat av hörselprodukter som finns på marknaden, så att vi tillsammans med dig kan ta fram den bästa lösningen för dina unika behov.

  Varmt välkommen att kontakta oss och boka tid!

  Innehållsförteckning

   På uppdrag av Region Stockholm

   Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta surfa på webbplatsen godkänner du vår användning av cookies.