Man med in-ear hörlur och tre metalliska örhängen i örat. Mannen har mörkt kort hår, skägg och en ljusrosa hoodie på sig.

Kan man få tinnitus av brusreducerande hörlurar?

16 December 2024

Estimerad lästid: 6 min

Tillbaka till nyhetsöversikten

Innehållsförteckning

    Man kan inte få tinnitus av brusreducerande hörlurar i sig. Det är alltså inte de brusreducerande funktionerna som orsakar tinnitus. Det är snarare hur hörlurarna används som kan bidra till att tinnitus utvecklas. Exempelvis kan för hög volym under långa perioder skada innerörat, vilket är en vanlig orsak till tinnitus.

    Daglig användning av brusreducerande hörlurar kan skada din hörsel – men på vilket sätt, och vad kan du göra för att minimera risken? Lär dig mer om hur du skyddar din hörsel samtidigt som du kan njuta av din musik eller podcast!

    Vad är tinnitus?

    Tinnitus är ett ljud som hörs i ett eller båda öronen utan någon extern ljudkälla. Många beskriver tinnitus som ett starkt ringande eller väsande ljud. Tinnitus kan variera mycket mellan människor och kan även förändras över tid.

    Även om det inte än är helt fastställt vad tinnitus beror på kan det finns flera orsaker, inklusive diabetes, högt blodtryck och öroninfektion. En av de vanligaste orsakerna till att man upptäcker tinnitus är sensorineural hörselnedsättning (SNHL). Det kan vara åldersrelaterat och kopplat till skador från hög ljudexponering. Användningen av hörlurar spelar en viktig roll i detta sammanhang. Felaktig användning eller överexponering för höga ljudnivåer kan förvärra hörselnedsättningen och öka risken för att utveckla tinnitus.

    Läs mer: Tinnitus – definition, orsaker och behandling.

    Kan brusreducerande hörlurar orsaka hörselnedsättning och tinnitus?

    Långvarig exponering av höga ljud kan leda till brusinducerad hörselnedsättning (NIHL), vilket i sin tur kan leda till tinnitus. Det finns olika typer av hörlurar, in-ear och over-ear hörlurar. Båda typerna av brusreducerande hörlurar kan orsaka nedsatt hörsel och därav tinnitus. Det finns inga hörlurar som är helt säkra. Hög volym kan påverka din hörsel i både in-ear- och over-ear hörlurar. Däremot är det bättre att använda over-ear hörlurar som inte riktar ljudet direkt in i hörselgången. Det gör dem generellt mer skonsamma för hörseln, särskilt vid långvarig användning.

    Kan brusreducerande hörlurar hjälpa mot tinnitus?

    Brusreducerande hörlurar kan inte hjälpa mot tinnitus. Hörlurar med effektiv brusisolering och brusreducering kan däremot dämpa omgivande buller. Med brusreducerande hörlurar kan du lyssna på lägre volymer, vilket minskar risken för ytterligare hörselnedsättning.

    Är brusreducerande hörlurar bra för dina öron?

    Brusreducerande hörlurar kan vara bra för dina öron eftersom de minskar exponeringen för höga ljudnivåer från omgivningen. När du använder aktiv brusreducering blir det mindre farligt för öronen, eftersom tekniken stänger ute yttre ljud. Genom att blockera buller kan du lyssna på musik med lägre volym, vilket minskar risken för hörselnedsättning och tinnitus. Det är särskilt fördelaktigt i bullriga miljöer eftersom du inte behöver överrösta bakgrundsljudet. Det är fortfarande viktigt att hålla volymen på en säker nivå och ta regelbundna pauser för att låta öronen vila.

    Ett barn i en grå pyjamas med svarta ärmar  ligger på mage i en vitbäddad säng och kollar på en iPad. Han har grön/blåa over-ear hörlurar och brunt hår.

    Tips för att lyssna säkert med hörlurar

    Det finns en hel del du kan göra för att minimera risken för att få hörselnedsättning, och i sin tur tinnitus, av hörlurar.

    1. Undvik att använda hörlurar under längre tid

    Många lyssnar på musik i hörlurar flera timmar om dagen. Kanske är du till och med en av dem som sover med hörlurar? Då är det viktigt att låta öronen och hörseln vila. Det kan vara farligt att sova med hörlurar eftersom du har dem i öronen under så pass lång tid. Du kan bland annat få vaxproppar och infektioner i öronen. En annan risk med att sova med hörlurar är att du kan få hörselnedsättning. En riktlinje är att lyssna med hörlurar i högst 50 minuter och sedan ta en paus i 10 minuter.

    2. Undvik att använda hörlurar under längre tid

    Många lyssnar på musik i hörlurar flera timmar om dagen. Kanske är du till och med en av dem som sover med hörlurar? Då är det viktigt att låta öronen och hörseln vila. Det kan vara farligt att sova med hörlurar eftersom du har dem i öronen under så pass lång tid. Du kan bland annat få vaxproppar och infektioner i öronen. En annan risk med att sova med hörlurar är att du kan få hörselnedsättning. En riktlinje är att lyssna med hörlurar i högst 50 minuter och sedan ta en paus i 10 minuter.

    3. Anpassa ljudnivån

    Det är viktigt att inte lyssna på hörlurar med för hög volym. Vi rekommenderar att aldrig gå över 85 dB i over-ear hörlurar. För att inte överstiga 85 dB bör du aldrig ha högre volym än en tredjedel av hörlurarnas kapacitet. Vår rekommendation för in-ear-hörlurar är en maximal volym på 60 dB, eftersom ljudet är koncentrerat i hörselgången.

    Kan brusreducerande hörlurar orsaka öroninflammation?

    Brusreducerande hörlurar i sig orsakar inte öroninflammation. När du använder brusreducerande hörlurar ökar däremot risken för relaterade problem. Den här typen av hörlurar har en tät passform i örat. Det kan leda till en uppbyggnad av fukt och värme i hörselgången. En sådan miljö kan vara gynnsam för bakterietillväxt, vilket kan orsaka infektioner och inflammationer i örat. För att minska risken är det viktigt att du håller hörlurarna rena och undviker att använda dem under längre perioder. Se även till att dina öron är torra innan du använder dem.

    En hand som håller i ett par apple hörlurar med sladd. Det är en vit bakgrund.

    Misstänker du hörselnedsättning eller tinnitus? Ta hjälp av Hör Stockholm

    Hör Stockholm är en hörselklinik som jobbar på uppdrag av Region Stockholm. Sök hjälp hos oss oavsett vilket hörselproblem du lider av – hos oss är du alltid välkommen med eller utan remiss.

    Våra legitimerade audionomer genomför hörselundersökningar, hörselkonsultationer, formgjutna hörselskydd samt hjälper dig testa ut passande hörselhjälpmedel. Varmt välkommen att kontakta oss eller boka en tid redan idag!

    Innehållsförteckning

      På uppdrag av Region Stockholm

      Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta surfa på webbplatsen godkänner du vår användning av cookies.