Närbild på en man med en hörapparat.

Osynliga hörapparater - Vad finns det för alternativ?

14 juni 2022

Tillbaka till nyhetsöversikten

Innehållsförteckning

  När man talar om osynliga hörapparater syftar man ofta på IIC, invisible in canal. Det innebär att all funktionalitet ryms i ett paket som placeras i hörselkanalen. På så vis är det i princip osynligt för andra människor! Denna formfaktor lämpar sig även för människor med en väldigt aktiv livsstil.

  Modern teknik har gjort det möjligt för hörapparater att vara betydligt mycket mindre än vad som tidigare var möjligt. De modeller som lanserades i mitten på 1900-talet har idag utvecklats till bekväma, högfunktionella och mycket diskreta hörapparater som kan hjälpa till vid olika hörselproblem. Eftersom de också är smartare än tidigare så kompromissar de minsta hörapparaterna varken funktionalitet eller bekvämlighet.

  Den andra typen av hörapparat som är liten och diskret är RIC-apparater. RIC står för “Receiver in the Canal” och är den minsta varianten inom gruppen som kallas bakom-örat-apparater. Dessa är idag den vanligaste typen av hörapparater. Ibland kallas RIC-apparater även för RIE- eller RITE-apparater (Receiver in the Ear).

  I denna artikel ska vi reda ut det du behöver veta när det kommer till osynliga hörapparater. För att få rådgivning kan du även boka tid hos en audionom direkt.

  Vad är skillnaden mellan i-örat-apparater och bakom-örat-apparater?

  Som vi tidigare nämnt finns det alltså huvudsakligen två sorters hörapparater som brukar klassas som mycket diskreta (eller osynliga). Det är antingen i-örat-hörapparater, som också kallas djupkanalsapparater, eller små bakom-örat-apparater med en extern hörtelefon. Dessa två sorter skiljer sig åt på en del punkter och kommer till sin rätta i olika situationer. Nedan går vi igenom de två varianterna av osynliga hörapparater var för sig.

  I-örat-apparater (IIC) - den minsta hörapparaten på marknaden

  I-örat-apparater (IIC) är den typ av hörapparat som idag är marknadens minsta. Dessa sitter djupt in i hörselgången, vilket gör att de blir nästintill osynliga från utsidan. Hörapparaten är skräddarsydd och gjuts efter användarens hörselgång. På så sätt kan den sitta stabilt en bra bit in i örat och på så vis bli osynlig.

  IIC-hörapparater lämpar sig oftast bäst för lindrig till måttlig hörselnedsättning. Anledningen är att hörapparaten helt enkelt är så liten att det inte blir möjligt att ha extra kraftfull teknik i den. IIC-apparater har även en diskret utdragningstråd som gör det möjligt att sätta i och ta ut dem. Det är denna som oftast är något synlig från utsidan.

  Eftersom i-örat-apparaten sitter inne i örat nära trumhinnan så är de ofta mindre känsliga för exempelvis vind. Därmed upplever många användare att de får en naturligare ljudbild med denna typ av hörapparat.

  Eftersom IIC-apparaten är väldigt liten så blir även battericellen liten, vilket gör att batteriet oftare får bytas.

  Phonak Virto Marvel - en osynlig i-örat-apparat

  Phonaks Virto Marvel är ett exempel på en i-örat-apparat som finns i en rad olika utföranden och färger. Phonaks hörapparat är liten och diskret men har fortfarande de funktioner man förväntar sig av en förstklassig hörapparat. Genom över 1600 datapunkter kan hörapparatens utformning anpassas till örats individuella anatomi. Därmed skräddarsys hörapparaten till att ge bästa möjliga komfort.

  Bakom-örat med extern hörtelefon (RIC/RITE/RIE)

  En bakom-örat-apparat med en extern hörtelefon i hörselgången är den minsta sortens bakom-örat-apparat och den mest populära typen av hörapparat. Dessa går ofta även under benämningen “Receiver-In-Canal” (RIC). Hos vissa tillverkare kallas denna typ även för “Receiver-in-the-ear” (som antingen förkortas RITE eller RIE). Denna hörapparat sitter bakom ytterörat och har en väldigt tunn kabel som ansluter till den externa hörtelefonen inne i örat. Den externa hörtelefon är en liten högtalare, som i RIC-apparaten är placerad i hörselgången. Denna typ av bakom-örat-apparat är liten och diskret. Normals drivs de av små batterier eller så är de laddbara.

  Bakom-örat-apparater med en extern hörtelefon är ofta en av de mest diskreta lösningarna för personer som har en måttlig till grav hörselnedsättning. I jämförelse med i-örat-apparaten fungerar RIC-apparaten med en extra kraftfull hörtelefon. På en vanlig bakom-örat-apparat sitter hörtelefonen inbyggd i den del som är placerad bakom ytterörat. Därmed är RIC-apparaten ofta mindre än en vanlig bakom-örat-apparat. Anledningen är att hörtelefonen istället sitter i en mjuk dome inuti örat.

  Oticon More - miniRITE

  Oticon More miniRITE är ett exempel på en diskret bakom-örat-apparat med extern hörtelefon i örat. Oticons hörapparat bygger på deras senaste hörselteknik som kallas “BrainHearing”. Det är även den första hörapparaten som använder ett Deep Neural Network (DNN). Hörapparaten är upptränad med hjälp av AI och 12 miljoner ljud från verkliga livet. Den finns att få både som bakom-örat-apparat och i modeller med extern hörtelefon.

  Osynliga hörapparater byggda på avancerad hörselteknologi

  Utvecklingen vad gäller hörapparater är ständigt i rörelse. Tillverkare och hörselspecialister arbetar ständigt med att ta fram nya hörapparater. Samtidigt pågår ständigt utvecklingen av befintliga hörapparater till att bli bättre, smidigare och kompaktare.

  Det finns en mängd olika teknologier som kan tillgodose olika typer av behov och grader av hörselnedsättningar. Därmed går det inte att säga att det finns en typ av hörapparat som är bättre än andra.

  Med modern hörapparatteknik får vi inte bara möjlighet att erbjuda små och diskreta hörapparater. Vi får även tillgång till en mängd ytterligare teknologier som gör användandet av hörapparater bekvämare än tidigare. Utöver avancerade teknologi för exempelvis ljudbearbetning, ökad talförståelse och ljudkvalité erbjuder nya hörapparater ofta ett antal smidiga funktioner. Många moderna hörapparater från företag som Phonak, Signia, Resound och Oticon har funktioner som:

  • Bluetooth som ansluter till smart-tv och mobiltelefon
  • Tillhörande app för justeringar och skräddarsydd hörselupplevelse
  • Långa batteritider och smidig laddning

  Besök din audionom för utprovning av osynlig hörapparat

  Det första steget för att prova ut en diskret och osynlig hörapparat är att ta kontakt med din audionom. Audionomen är enkelt förklarat den person som är utbildad för att hjälpa dig höra bättre. Genom en hörselundersökning kan audionomen reda ut vilken typ av hörselnedsättning du har. Därefter kan du få hjälp att prova ut det hörselhjälpmedel som passar dig.

  Hör Stockholm har fyra mottagningar i Stockholm. Dessa ligger i Åkersberga, Vällingby, Nacka och i Stockholm City. Samtliga mottagningar är auktoriserade av Region Stockholm.

  Önskar du boka hörseltest, undersökning, konsultation, utprovning av hörselskydd och hörapparat, eller någon annan typ av tjänst? Då är du varmt välkommen att kontakta oss på Hör Stockholm redan idag!

  Innehållsförteckning

   På uppdrag av Region Stockholm

   Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta surfa på webbplatsen godkänner du vår användning av cookies.