Yngre man som har en bakom-örat hörapparat.

Allt du behöver veta om hörapparatsbatterier

10 April 2024

Tillbaka till nyhetsöversikten

Eftersom hörapparatsbatterier behövs för att hörapparaten ska fungera, är batterityp och laddningsmöjligheter viktigt för användarna. Vanligtvis används zinkluftbatterier i hörapparater. Däremot är uppladdningsbara alternativ förstahandsvalet vid dagens utprovningar. I den här artikeln går vi igenom allt du behöver veta om hörapparatsbatterier.

Zinkluftbatterier

Batterier till hörapparater är i de flesta fall av typen zinkluft (zink-air). Dessa batterier använder luft som energikälla. På batteriet sitter en färgad tejpbit som tätar lufthålen innan användning. Först när klisterlappen på baksidan har avlägsnats är batteriet aktiverat. Det uppstår nämligen en kemisk reaktion när batteriet får kontakt med syre. Från att tejpen tagits bort tar det två minuter innan hörapparatens batteri är laddat. Två vanliga hörapparatsbatterier är storlek 312 och storlek 13.

Hörapparatsbatterier finns i fyra storlekar:

  • Modell gul (10) Minsta batteriet (håller kortast tid).
  • Modell brun (312) Den mindre varianten av mellanbatteri (håller längre tid än gul).
  • Modell orange (13) Den större varianten av mellanbatteri (håller längre än gul och brun).
  • Modell blå (675) Största batteriet, vanligast i powerapparater för grava hörselnedsättningar.

Hur länge håller hörapparatsbatterier?

Hur länge ett hörapparatsbatteri håller varierar beroende på batteriets modell, hörapparatens modell samt hur mycket du använder din hörapparat. Se till att din hörapparat är avstängd när du inte använder den för att spara på batteriet.

Genomsnittlig tid för olika batterier:

  • Modell gul (10): cirka tre till fyra dagar
  • Modell brun (312): cirka en vecka
  • Modell orange (13): cirka tio dagar till två veckor
  • Modell blå (675): cirka två veckor

Kom ihåg att batteriets utsatta hållbarhet enbart är en riktlinje. Den individuella användningen har som sagt stor påverkan. Ju mer hörapparaten arbetar desto mer ström går åt. Även stimmiga ljudmiljöer och trådlösa tillbehör som kopplas till hörapparaten gör att hörapparatsbatteriet förbrukas snabbare.

Visste du att?

Ju mindre hörapparat du har desto snabbare laddar batteriet ut. De minsta hörapparaterna kräver nämligen de minsta batterierna. Alltså – ju mindre hörapparat desto högre batteriåtgång.

Uppladdningsbar hörapparat

Uppladdningsbara hörapparater placeras i en laddningsstation över natten för att laddas. Laddningsstationen består av en dosa som ansluts till eluttaget med en strömkabel. Varje tillverkare har sina egna laddare som är kompatibel med deras hörapparater. Vanligtvis indikerar en grön lampa att hörapparaten är fullt laddad, medan en röd eller orange lampa visar att den fortfarande laddas. Tillverkarna kan inkludera olika funktioner i sina laddare, såsom torkburkar eller inbyggda powerbanks.

Uppladdningsbara batterier är inbyggda i hörapparaten och kan vara av litiumjon eller silver-zink typ. Livslängden för dessa batterier är vanligtvis cirka fyra till fem år. Med tiden minskar batteriernas kapacitet och de kan behöva laddas oftare för att klara en hel dags användning. Det är vanligt att byta ut hörapparaterna efter fyra till fem års användning.

Läs även: Nyaste hörapparaterna - de bästa på marknaden 2024

Hur länge räcker en laddning?

Att ladda hörapparaten fullt tar vanligtvis mellan tre till fyra timmar. Därefter förväntas den hålla en dags användning, vanligtvis upp till 30 timmar, beroende på tillverkare. De flesta hörapparater kan också snabbladdas på cirka 30 minuter för att ge ytterligare fem till sex timmars användning.

Det är viktigt att kontrollera specifikationerna för den hörapparat du ska använda. Vissa modeller kanske inte kan hålla en hel dag om de ofta används för streaming till mobiltelefonen eller om flera trådlösa tillbehör är anslutna. Något som kan påverka batteritiden.

Ta reda på om du behöver ta med dig laddaren för att ladda ytterligare en gång under dagen. Förslagsvis om du ska använda den under en hel dag, och vidare under en social aktivitet på kvällen.

Uppladdningsbara batterier och kyla

Laddningsbara hörapparatsbatterier är känsliga för kyla och låga temperaturer, men så länge hörapparaten är på örat behåller den sin funktion tack vare kroppsvärmen. Det är dock viktigt att undvika att placera den i en väska eller ficka under kalla förhållanden, eftersom de kan bli nedkyld, vilket försämrar batteritiden. Om hörapparaten har utsatts för kyla är det rekommenderat att låta den acklimatisera sig i rumstemperatur innan den används igen för att undvika eventuella problem.

Stationär laddare och powerbank

Du ansluter den stationära laddaren till vägguttaget för att ladda hörapparaterna under natten. Alternativt kan du skaffa en "powerbank", som laddas när du har tillgång till el och kan rymma cirka fyra till fem laddningar. En powerbank är användbar när du saknar el, exempelvis under längre strömavbrott, camping eller resor.

Vad kostar laddaren?

Alla regioner (tidigare landsting) har infört upphandlingar för uppladdningsbara hörapparater. Det är vanligt att du måste köpa batteriladdaren/dockningsstationen separat, precis som du gör med vanliga hörapparatsbatterier. Personer med medicinska behov, till exempel motoriska svårigheter som hindrar dem från att byta vanliga batterier, kan ibland få receptbelagda batteriladdare.

Läs även: Osynliga hörapparater: Vilka alternativ finns det?

När är det dags att byta batteri?

När det är dags att byta batteri till din hörapparat hörs två ljudsignaler som förvarnar dig som användare om att batteriet snart är slut. Denna förhandsvarning upprepas regelbundet tills batteriet är uttömt, vilket kan inträffa kort efter första varningen, eller inom några timmar.

När fyra signaler hörs är det sista varningen innan hörapparaten stängs av. När ett nytt batteri sätts in startar hörapparaten omedelbart efter att batterifacket har stängts. En ljudsignal spelas under uppstarten. För att undvika eventuellt visslande ljud från hörapparaten rekommenderas det att sätta på den direkt efter att batteriet har installerats.

Var köper jag hörapparatsbatterier?

Användaren ansvarar vanligtvis för kostnaden för hörapparatsbatterier. Barn och ungdomar som använder hörapparater får oftast batterier tillhandahållna av hörselvården, förutom i Jönköpings län, Norrbotten och Gävleborg där barn själva måste bekosta batterierna.

Zinkluftbatterier finns tillgängliga inom ett prisspann på cirka 3-14 kronor per styck. Det kan vara fördelaktigt att jämföra priser hos olika återförsäljare, eftersom kvaliteten på olika batterimärken varierar. De billigaste batterierna kanske inte är de mest ekonomiska i längden om de inte har en långvarig livslängd. För trådlösa tillbehör till hörapparaten är det viktigt att använda batterier med "wireless"-märkning. Att köpa flera förpackningar batterier samtidigt från webbutiker kan ofta vara kostnadseffektivt, då batterierna levereras direkt till din brevlåda.

Som medlem i Hörselskadades Riksförbund (HRF) är det fördelaktigt att köpa batterier från HRF-föreningar runt om i landet, då det ofta är mer prisvärt. Medlemmar i HRF kan även få rabatter på batterier genom olika förmåner som erbjuds av organisationen. Att köpa hörapparatsbatterier i matbutiker och på apotek går också, men är ett något dyrare alternativ.

Så håller batterier och laddning längre

Ljudmiljön hörapparaten befinner sig i

Användningen av hörapparater varierar från person till person. Medan vissa använder dem under några få timmar per dag kanske andra har hörapparaten i upp till 16 timmar dagligen. Detta gör det svårt att jämföra energiförbrukningen mellan olika hörapparatanvändare. Dessutom påverkas hörapparatens strömförbrukning av den omgivande miljön. När du befinner dig hemma i en lugn miljö, arbetar hörapparaten till exempel inte lika intensivt som när du vistas i bullriga städer eller på välbesökta restauranger.

Ju mer signalbehandling som krävs av hörapparaten, desto mer ström förbrukas. Om du använder två hörapparater kan batterierna i varje hörapparat förbruka olika mycket, beroende på individuella behov. Det kan vara så att du hör sämre på ett öra och därmed krävs mer förstärkning i just den hörapparaten.

Typ av hörapparat

Ju mer omfattande signalbehandling en hörapparat har, desto större är strömförbrukningen. Om du använder två hörapparater, tenderar de att kommunicera trådlöst med varandra, vilket ökar strömförbrukningen jämfört med om den trådlösa kommunikationsfunktionen inte är aktiverad.

Trådlösa tillbehör

Om du har flera trådlösa tillbehör, såsom streamer, mobiltelefon, tv-hjälpmedel, konferenssystem etc., till dina hörapparater och använder dem intensivt under dagen, kommer strömförbrukningen att öka. Om du använder trådlösa tillbehör frekvent och har hörapparater med vanliga batterier, är det viktigt att använda batterier som är "Wireless approved" för att säkerställa optimal prestanda.

Lyssna på teleslinga=strömsnålt

Användningen av telespole i hörapparaten för olika hörhjälpmedel är energisnålt. Att lyssna via hörslinga påverkar inte hörapparatens strömförbrukning.

Väder och vind

Kyla och hög luftfuktighet kan påverka batteriet och den känsliga elektroniken i hörapparaten negativt. Under varma och fuktiga sommarmånader kan det vara bra att använda en torkburk eller torkpåse för hörapparaten. De hjälper till att skydda mot fukt. Kom ihåg att alltid ta ut batterierna från hörapparaten vid användning av torkburk eller torkpåse. Förvara oanvända batterier i rumstemperatur och undvik fuktiga miljöer.

Investera i en ny hörapparat hos Hör Stockholm

Hos oss får du tillgång till de senaste hörselprodukterna och hjälpmedel som finns på marknaden. Din legitimerade audionom skräddarsyr den optimala lösningen för dina unika behov och önskemål. Vi är dessutom auktoriserade av Region Stockholm och jobbar enligt deras riktlinjer och regler. Vi hjälper dig att prova ut rätt hörapparat och guidar dig kring batterier och laddning, samt allt annat du behöver veta om din nya hörapparat. Boka en tid redan idag!

På uppdrag av Region Stockholm

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta surfa på webbplatsen godkänner du vår användning av cookies.