ett öra på en tjej

Eksem i örat: Vad är hörselgångseksem?

12 Maj 2024

Estimerad lästid: 4 min

Tillbaka till nyhetsöversikten

Innehållsförteckning

  Vad är eksem i örat?

  Eksem i örat är en åkomma i huden, inuti örat. Öroneksem kan vara mycket besvärligt och drabbar såväl barn som vuxna. Dessutom kan eksem i örat leda till hörselgångsinflammation vilket är en inflammation i hörselgången framför trumhinnan.

  Eksem i örat fungerar på precis samma sätt som när man får eksem någon annanstans på kroppen. Det drabbade området blir känsligt och sårbart, då eksem bryter ner hudens naturliga barriärer. Då kan det lättare uppstå infektion – vilket i sin tur kan leda till inflammation i hörselgången.

  Varför får man eksem i örat?

  Vad som ligger bakom eksem i örat kan variera. En vanlig orsak är fukt, till följd av exempelvis ökad luftfuktighet eller att du får in vatten direkt i hörselgången. Därför kan du drabbas av eksem i örat när du reser till ett land med varmare klimat, eller när du spenderar mycket tid under vatten. Kom ihåg att alltid torka dig i öronen efter ett bad eller en dusch.

  Mer om hur örat och hörseln fungerar kan du läsa här.

  Vem får eksem i örat?

  Alla kan få eksem i örat. Däremot finns det vissa som lättare drabbas. Använder du öronproppar och/eller hörapparat, eller har trånga hörselgångar, ökar risken för eksem. Anledningen är att fukt då enklare samlas i hörselgången, samtidigt som hörselgången inte får lika mycket luft.

  Vilka är de vanligaste symptomen vid öroneksem?

  Har du drabbats av eksem i öronen kan du känna av att det kliar och känns fnasigt i hörselgången. Du kan även få sår i örat. Det är även vanligt att känna sig svullen och öm. Att det gör ont när du rör vid öronen är ofta en första indikation. Om någon kikar in i hörselgången kan denne förmodligen se att det är rött, och det kan i vissa fall komma ut lite vätska.

  Om det gör ont är det ofta ett tecken på att du även fått en infektion i hörselgången. I vissa fall sprider sig hudreaktionen även till utsidan av örat. Är svullnaden stor kan det påverka hörseln. Du kommer höra som vanligt igen när svullnaden lägger sig.

  Behandling mot eksem i hörselgången

  Vad kan jag göra själv?

  För det mesta går eksem i hörselgången över av dig själv. Däremot kan det klia länge och problemen kan ibland försvinna för att sedan komma tillbaka igen. Låt örat vara, och undvik att klia i största möjliga mån.

  Eftersom det kliar och är irriterande kan det vara lockande att ta till olika försök att lindra besvären. Däremot bör du inte föra in något i örat eller testa någon okänd huskur. Se istället till att hålla örat torrt när du duschar med hjälp av fetvadd, öronproppar eller badmössa. Det finns även receptfritt öronsprej mot hörselgångseksem som du kan testa.

  Läkarvård vid eksem i örat?

  Vill inte ditt öroneksem försvinna eller har du ett sår i örat som inte läker kan du behöva söka vård hos en vårdcentral. I vissa fall behövs behandling flera gånger. Vid mer komplicerade problem i hörselgången eller mellanörat kommer du få remiss till en öronläkare.

  Rengöring av hörselgången

  Ett öra som drabbats av öroneksem behöver rengöras ordentligt, vilket läkaren gör med hjälp av en sug. I de flesta fall räcker sedan örondroppar som vidare behandling mot eksem i örat.

  Örondroppar med antibiotika eller kortison

  Ibland räcker det inte med vanliga örondroppar, och du behöver istället använda dem som du får på recept. Dessa kan innehålla antibiotika, kortison eller en kombination av dessa.

  Tamponad i örat

  Har du problem med kraftig svullnad vid hörselgångseksem kan en kompress som är indränkt i avsvällande medel placeras i hörselgången. En sådan kallas för tamponad. Efter att svullnaden lagt sig påbörjas behandling med örondroppar.

  Beror eksemet på svamp kan du även få en tamponad med svampmedel, eller så kan läkaren pensla läkemedlet i hörselgången.

  Behandling med antibiotika

  Om inflammationen du fått till följd av eksem i örat spridit sig till ytterörat kan behandling med antibiotika behövas.

  När är det dags att söka vård?

  I de allra flesta fall behöver du inte söka vård för öroneksem, då besvären brukar gå över av sig själv. Har du däremot ett av följande besvär bör du ta kontakt med din vårdcentral eller en jouröppen mottagning:

  • 1. Det rinner vätska ur örat
  • 2. Du får försämrad hörsel
  • 3. Hörselgången fortsätter vara svullen och irriterad efter två dagar

  Du kan vänta en dag om det är stängt på vårdcentralen. För sjukvårdsrådgivning kan du ringa 1177.

  Får du ofta hörselgångseksem? Så här kan du förebygga problemen

  Undvik alltid att peta i öronen – både med fingrarna och bomullstops. Det stör den naturliga rengöringen av hörselgången och kan orsaka skador. Något som i sin tur kan leda till infektion. Mer om hur du kan rengöra öronen utan att skada hörselgången kan du läsa här.

  Har du problem med återkommande hörselgångseksem bör du undvika hörselskydd och hörlurar som sitter inuti hörselgången. Är allergi orsaken till eksem bör du enbart använda örhängen som är rekommenderade för dig. Använd även schampo och tvål som är allergitestade.

  Du som bär hörapparat bör lufta hörselgången då och då genom att ta ut hörapparaten. Kom även ihåg att rengöra hörapparaten noga för att undvika bakterier eller svamp. Har du frågor om hur du ska hantera din hörapparat rätt för att inte få eksem kan du kontakta din audiolog. Kom ihåg att Hör Stockholm alltid finns nära till hands för dig som behöver hjälp eller vägledning kring hörselnedsättning och hörapparater. Boka en tid hos oss redan idag!

  Innehållsförteckning

   På uppdrag av Region Stockholm

   Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta surfa på webbplatsen godkänner du vår användning av cookies.