Man med grått hår och skägg i randig, vit och röd, t-shirt håller pekfingrarna i öronen och blundar hårt. Bakgrunden är vit.

Sprucken trumhinna: Symtom och behandling för barn och vuxna

7 Mars 2025

Estimerad lästid: 5 min

Tillbaka till nyhetsöversikten

Innehållsförteckning

    En sprucken trumhinna kan orsaka en rad obehagliga symtom och leda till oro, både för barn och vuxna. Eftersom det finns flera orsaker till att trumhinnan kan spricka, är det viktigt att känna igen de varningstecken som kan uppstå vid skadan. Det kan vara svårt att veta när du behöver söka vård, men genom att förstå symtomen och vad som kan orsaka en sprucken trumhinna kan du få den rätta behandlingen i tid. I den här artikeln går vi igenom vanliga symtom, orsaker och hur skadan behandlas.

    Varför får man en sprucken trumhinnan?

    En sprucken trumhinna kan uppstå av flera anledningar. Vanliga orsaker inkluderar kompressionstryck, exempelvis vid flygresor där det uppstår ett tryckfall i örat (barotrauma). Andra orsaker kan vara plötsligt tryck, som vid explosioner eller djupdykning, som påverkar trumhinnan. Slag eller skador kring örat kan också leda till en sprucken trumhinna. En orsak som är vanligare hos barn är petande i örat eller föremål som tränger in i örongången. En sprucken trumhinna kan även vara en komplikation av öroninflammation, där infektionen leder till tryck och skada på trumhinnan. Sprucken trumhinna är vanligare hos personer som är förkylda eller har allergier.

    Sprucken trumhinna vid öroninflammation

    Öroninflammation kan vara en orsak till att du spräcker din trumhinna. När en infektion i örat orsakar en vätskeansamling och tryck i örat kan det leda till att trumhinnan inte klarar av trycket och spricker. Det kan göra väldigt ont innan den spricker men när trycket sjunker brukar smärtan minska. När trumhinnan spricker i samband med öroninflammation kan antibiotika vara nödvändigt. Det är däremot viktigt att alltid följa läkarens råd när det gäller behandling.

    Sprucken trumhinna hos barn

    En sprucken trumhinna hos barn är vanligtvis en komplikation av öroninflammation eller tryckförändringar, som vid förkylningar eller flygresor. Barn har känsligare öron än vuxna, vilket gör att en infektion eller skada kan påverka deras trumhinna snabbare. Symptom kan inkludera smärta, feber och vätska eller blod från örat. Eftersom barn har svårt att uttrycka obehag, är det viktigt att vara uppmärksam på förändringar i deras beteende, som ökad irritation eller svårigheter att sova på ena sidan.

    Om du misstänker att ditt barn har en sprucken trumhinna bör du söka vård för att säkerställa att det inte övergår till en inflammation.

    Närbild på en bäbis som sover med fokus på örat. Barnet har mörkt hår och ligger på en vit kudde med mönster på. Bilden är svartvit.

    Sprucken trumhinna hos vuxna

    Även hos vuxna kan en sprucken trumhinna orsakas av öroninflammation eller plötsliga tryckförändringar, till exempel under flygresor. Att flyga med en sprucken trumhinna kan orsaka smärta och obehag. Däremot är symtomen hos vuxna vanligtvis mer hanterbara, och de tenderar att återhämta sig snabbare än barn. Vuxna kan uppleva liknande symtom som barn, såsom smärta, vätska eller blod från ena örat, nedsatt hörsel och yrsel i samband med sprucken trumhinna. Risken för allvarliga komplikationer i samband med en sprucken trumhinna är däremot vanligtvis lägre.

    Symtom på sprucken trumhinna

    En sprucken trumhinna kan ge en rad olika symtom med varierande intensitet beroende på orsaken till skadan. Några symtom kan även förknippas med öroninflammation. Så hur vet man om trumhinnan spruckit och hur känns en sprucken trumhinna? Nedan går vi igenom de vanligaste symtomen på en sprucken trumhinna.

    • Öronvärk
    • Lock för öronen
    • Hörselnedsättning
    • Öronsus (tinnitus)
    • Yrsel eller balansproblem

    Örat kan även rinna om din trumhinna är sprucken. Hur länge örat rinner vid en sprucken trumhinna kan variera, vanligtvis brukar trumhinnan läka efter en vecka.

    Hur ser en sprucken trumhinna ut?

    En sprucken trumhinna ser vanligtvis ut som en liten reva eller ett hål i det tunna, genomskinliga membranet som normalt täcker trumhinnan. Det kan orsaka att trumhinnan ser oregelbunden eller trasig ut när den undersöks av en läkare. Om skadan är allvarlig kan den ta formen av ett synligt hål eller en större spricka. Trumhinnan kan även vara röd eller inflammerad runt området för sprickan, särskilt om det finns en infektion. I vissa fall kan en sprucken trumhinna vara svår att se utan en noggrann undersökning med ett otoskop, särskilt om skadan är liten.

    Behandling vid skadad trumhinna

    Beroende på skadans allvarlighetsgrad kan behandlingen av en sprucken trumhinna variera. I de flesta fall läker trumhinnan av sig själv efter några dagar eller veckor utan behov av medicinsk hjälp. Det är däremot viktigt att hålla örat rent och torrt för att undvika infektioner.

    I vissa fall kan läkare rekommendera antibiotika för att förhindra bakteriella infektioner, särskilt om det finns tecken på öroninflammation eller om sprickan har orsakats av öroninflammation. Om smärtan är svår kan smärtstillande medel eller antiinflammatoriska läkemedel hjälpa. I svårare fall där skadan inte läker ordentligt kan en operation vara nödvändig för att reparera trumhinnan.

    Under läkningsprocessen är det viktigt att hålla örat torrt. När du duschar med en sprucken trumhinna är det viktigt att skydda örat från att få vatten i sig. Även bomullspinnar och andra föremål i örat kan förvärra problemet.

    Förebygg sprucken trumhinna

    En sprucken trumhinna kan uppstå i olika situationer, till exempel under flygresor. Då sker det vanligtvis under start och landning, då snabba tryckförändringar kan påverka örat. Om du känner att trycket byggs upp och du riskerar en sprucken trumhinna kan du tryckutjämna genom att hålla för näsan och försöka blåsa ut luft. Du kan även tugga tuggummi för att jämna ut trycket. Även näsdroppar med avsvällande effekt kan lindra och förebygga öronbesvär under flygningen.

    Vid dykning är det viktigt att vara försiktigt vid både uppåt- och nedåtstigningar. Om du utsätts för starkt ljudtryck kan du använda hörselskydd för att minska risken för en skadad trumhinna. Undvik även att peta i örat, eftersom det kan störa örats naturliga rengöring och öka risken för infektioner.

    Man med grått hår och svarta glasögon håller handen nära intill örat. Han har en hörapparat och en guldig vigselring.

    Innehållsförteckning

      På uppdrag av Region Stockholm

      Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta surfa på webbplatsen godkänner du vår användning av cookies.