En burk fettvadd

Användning av fetvadd i öron: Det behöver du veta

11 Mars 2024

Estimerad lästid: 3 min

Tillbaka till nyhetsöversikten

Innehållsförteckning

  Brukar du stoppa in fetvadd i öronen för att skydda dem från vatten eller störande ljud? Eller har du helt missat fetvaddets många positiva funktioner och egenskaper?Oavsett är denna artikel för dig. Här talar vi mer om användningen av fetvadd och hur du med hjälp av fetvadd kan främja både örats komfort och hälsa.

  Vad är fetvadd?

  Fetvadd är ett praktiskt material som kan användas till en hel del. Särskilt användbart är dess vattenavstötande förmåga som kan skydda dina öron från vatten vid bad eller dusch. Dessutom har fetvadd både värmande och stötabsorberande egenskaper.

  Vad är fetvadd bra för?

  Fetvadd i öronen har flera funktioner. Fetvaddets vattenavstötande egenskaper skapar en barriär mot fukt, vilket gör materialet till en pålitlig skydd mot oönskat intrång av vatten. Lider du av öroninflammation kan användning av fetvadd skydda dina öron från att exponeras för vatten när du duschar eller badar. Du kan även stoppa fetvadd i öronen för att skydda din hörsel från störande ljud.

  Läs även: Vätska i örat och bakom trumhinnan – så blir du av med den

  Kan man sova med fetvadd i örat?

  Det går att sova med fetvadd i öronen. Däremot är det alltid viktigt att du är försiktig och överväger följande faktorer:

  Tillverkarens rekommendationer:

  Följ alltid tillverkarens anvisningar och rekommendationer. Det kan finnas rekommendationer för hur länge du får ha fetvaddet i öronen och om det är lämpligt att bära det under natten.

  Komfort och passform:

  Se till att fetvaddet inte orsakar obehag eller skapar onödigt tryck i örat under natten. Det är viktigt att det sitter bekvämt för att du inte ska bli störd i din sömn.

  Andningsförmåga:

  Se till att fetvaddet inte stänger ute all luft in till örat. Begränsad ventilation kan leda till överdriven fuktbildning vilket eventuellt kan öka risken för öroninfektion.

  Läs vår artikel om öronproppar för att sova för att lära dig mer om vilka öronproppar du ska använda för att förbättra din sömn.

  Var hittar jag fetvadd?

  Fetvadd finns att köpa på apotek, hälsobutiker och ibland även i större livsmedelsbutiker. Se alltid till att den produkt du köper är lämpad för ditt ändamål. Oavsett om du ska använda fetvadd för att undvika vatteninträngning i öronen, för medicinskt bruk eller för andra syften. Om du är osäker kan du alltid rådfråga apotekspersonalen eller din läkare.

  Har du frågor om hörseln, hörselnedsättning eller hörselhjälpmedel? Kontakta oss på Hör Sthlm så guidar vi dig vidare.

  Läs även: Allt om örat och hörseln

  Vad är det för skillnad på fetvadd och bomull?

  Fetvadd och bomull är två material med olika egenskaper. Medan fetvadd är vattenavvisande och används för att minimera vatteninträngning är bomull mjukt och absorberande. Bomull har precis som fetvadd isolerande egenskaper men fetvadd är något mer isolerande.

  Hur använder man fetvadd i örat? Vi guidar dig rätt

  Vid användning av fetvadd i örat behöver du vara både noggrann och försiktig för att säkerställa komfort och optimal funktion. Vi guidar dig steg för steg:

  1. Rengör händerna

  Innan du börjar, se till att dina händer är rena. Det minskar risken för att smuts eller bakterier ska överföras till örat.

  2. Välj rätt storlek på fetvadd

  Det finns olika storlekar på fetvadd beroende på tillverkaren och användning. Välj en storlek som passar bekvämt i ditt öra.

  3. Forma fetvadden

  Rulla eller forma fetvadden med rena händer. Undvik att trycka det för djupt in i hörselgången.

  4. Placera fetvadden i örat

  Placera försiktigt den formade fetvadden vid öppningen av hörselgången. Se till att det täcker öppningen för att förhindra vatteninträngning.

  5. Ta bort efter användning

  Efter vattenaktiviteter eller när du inte längre behöver fetvadden ska du ta bort det försiktigt från örat.

  Innehållsförteckning

   På uppdrag av Region Stockholm

   Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta surfa på webbplatsen godkänner du vår användning av cookies.