Att träna med öroninflammation kan kännas frestande för dig som inte vill ha en paus från din aktiva livsstil. Däremot är det viktigt att förstå när det är bäst att vila för att undvika att öroninflammationen blir värre
I den här artikeln går vi igenom riskerna och rekommendationerna kring träning med öroninflammation, och vad du behöver vara medveten om för att undvika komplikationer.
Vad är öroninflammation?
Öroninflammation är en infektion i mellanörat som kan leda till smärta, svullnad och ibland feber. Tillståndet kan påverka både hörseln och balansen och kan göra vardagen besvärlig, särskilt om du har en aktiv livsstil. Att känna till hur en öroninflammation kan påverka din träning är viktigt för att undvika att symtomen förvärras.
Symtom på öroninflammation
Det vanligaste symtomet på öroninflammation är smärta i örat. Andra symtom inkluderar irritation, klåda i öronen, sömnsvårigheter och minskad aptit. Vid träning kan symtomen förvärras, eftersom ansträngning kan öka smärtan och trycket i örat.
Vid en kraftig öroninflammation kan symtomen omfatta nedsatt hörsel, sprucken trumhinna och liknande besvär som vid en vaxpropp.
Kan man träna med öroninflammation?
Vi rekommenderar att du undviker att träna med öroninflammation, eftersom det kan förvärra symtomen och leda till komplikationer. Nedan berättar vi mer om riskerna vid träning med öroninflammation.
Förvärrad infektion: Fysisk ansträngning kan öka trycket i mellanörat, vilket kan förvärra infektionen. Aktiviteter som innebär snabba rörelser eller förändringar i huvudets position kan leda till ytterligare obehag och göra inflammationen svårare att hantera.
Nedsatt hörsel: Öroninflammation kan påverka hörseln. I samband med en kraftig infektion kan du få nedsatt hörsel efter öroninflammation. Du kan även uppleva en känsla av att öronen är blockerade.
Nedsatt balans: Eftersom innerörat påverkas vid öroninflammation kan din balans bli nedsatt. Genom att träna med öroninflammation kan du få kvarstående problem med balans och yrsel.
Allmän sjukdomskänsla: Om du känner dig allmänt sjuk, har feber eller upplever trötthet bör du undvika all typ av träning tills du mår bättre. Genom att pressa dig fysiskt kan du förvärra återhämtningen och förlänga sjukdomstiden.
Får man träna med öroninflammation?
Det finns inga förbud mot att träna med öroninflammation. Däremot bör du, ur ett hälsoperspektiv, undvika att träna, eftersom det kan förvärra symtomen och öka risken för komplikationer.
Även om du inte får ett “nej” från läkaren, bör du undvika intensiv träning tills inflammationen har lagt sig. Om du har kraftiga symtom, såsom feber, smärta eller hörsel- och balansproblem, är det särskilt viktigt att vila.
Hur lång tid tar det för en öroninflammation att läka?
En öroninflammation brukar vanligtvis läka inom 1-2 veckor. Smärtan lindras vanligtvis inom några dagar, men symtom som känsla av lock för örat och tillfällig nedsatt hörsel kan kvarstå länge. Det beror på att det ibland finns kvar vätska örat. I vissa fall kan det ta upp till tre veckor för symtomen att försvinna helt.
Vid öroninflammation är det viktigt att du väntar tills symtomen har minskat eller försvunnit helt innan du återupptar träningen. Symtom som smärta, nedsatt hörsel och balansproblem kan inte endast förvärras i samband med träning, de kan även påverka din förmåga att träna säkert. Om du börjar träna innan du är helt frisk, kan det förlänga återhämtningstiden och göra att du måste vänta ännu längre innan du kan återuppta träningen.
Är det farligt att träna när du tar antibiotika för öroninflammation?
Den vanligaste behandlingen för öroninflammation är antibiotika. Att träna medan du tar antibiotika för öroninflammation är inte farligt. Däremot är det bättre att avstå från fysisk aktivitet och istället vila under behandlingen. Antibiotikabehandlingen utgör inte ett hinder för fysisk aktivitet, men infektionen och hur kroppen reagerar på den spelar större roll.
Hur påverkar öroninflammation träningen?
Förutom att kroppen påverkas negativt av att träna med öroninflammation, kommer du även att uppleva att din träning påverkas av infektionen. När kroppen kämpar mot en infektion prioriteras immunförsvaret för att bekämpa bakterier eller virus. Det gör att energi och resurser som normalt skulle användas för träning istället går till att hantera infektionen. Om du tränar med öroninflammation kommer du förmodligen känna att kroppen inte orkar lika mycket som den brukar.
Så tränar du säkert med öroninflammation
Om du vill fortsätta träna trots öroninflammation är det viktigt att vara försiktig och anpassa träningen för att inte förvärra infektionen. Här är några tips för hur du tränar säkert med öroninflammation.
Lyssna på dina kropp: Om du känner dig trött eller sjuk bör du vila. Din kropp behöver tid att återhämta sig för att bekämpa infektionen.
Välj lågintensiva aktiviteter: Promenader eller lätt stretching är bra alternativ. Undvik intensiva träningspass som innebär snabba rörelser, hopp eller vridningar.
Håll huvudet stilla: Försök att undvika övningar där du behöver röra på huvudet mycket, för att minska risken för ytterligare tryck i öronen och förvärra symtomen.
Håll koll på dina symtom: Om du märker att dina symtom förvärras under eller efter träningen, sluta genast och kontakta en läkare för vård.
När ska du undvika träning?
Träning är en viktig del av en hälsosam livsstil. Det finns däremot tillfällen när det är bättre att avstå för att inte belasta kroppen mer än nödvändigt, som när du har öroninflammation. Nedan är några situationer då du bör undvika träning:
När du är sjuk: Om du har feber, influensaliknande symtom, förkylning eller någon form av infektion är det bäst att vila och ge kroppen tid att återhämta sig.
Vid smärta eller skada: Om du har ont eller har fått en skada bör du avstå från träning tills smärtan har minskat och du kan röra dig utan obehag.
Vid yrsel eller balansproblem: Om du känner dig yr eller har problem med balansen kan fysisk aktivitet förvärra situationen och leda till risk för fall eller ytterligare skador.
Vid extrem trötthet: Om du känner dig utmattad, både fysiskt och mentalt, är det bäst att vila för att ge kroppen möjlighet att återhämta sig och återfå energi.
Boka en tid hos Hör Stockholm
Hör Stockholm är en hörselklinik som arbetar på uppdrag av Region Stockholm. Vi erbjuder hjälp för alla typer av hörselproblem, och du är alltid välkommen till oss, både med och utan remiss.
Våra erfarna och legitimerade audionomer genomför hörselundersökningar, hörselkonsultationer och hjälper dig med formgjutna hörselskydd. Vi hjälper även till att välja rätt hörselhjälpmedel för dina behov. Tveka inte att kontakta oss eller boka en tid redan idag