Ett öra utstickande genom ett hål i ett vitt papper.

Hörselsnäckan: Nyckeln till din hörsel

14 April 2025

Estimerad lästid: 5 min

Tillbaka till nyhetsöversikten

Innehållsförteckning

    Hörselsnäckan är en av de mest komplexa strukturerna i innerörat. Snäckan spelar en central roll i vår förmåga att uppfatta ljud. Skador eller störningar i den här delen av örat kan leda till en rad olika hörsel- och balansproblem. Trots att hörselsnäckan är liten i storlek, är den en viktig del i vårt nervsystem, som skickar de signaler till hjärnan som gör att vi kan tolka omvärlden ljudmässigt.

    I den här artikeln går vi igenom vad hörselsnäckan är, hur den fungerar och varför den är viktig för vår förmåga att höra.

    Ett öra utstickande genom ett hål i ett vitt papper.

    Vad gör hörselsnäckan?

    Vad är det hörselsnäckan gör i örat? Enkelt förklarat omvandlar hörselsnäckan ljudvibrationer till elektriska signaler som skickas vidare till hjärnan via hörselnerven. Det sker genom en komplex process där ljudvågorna sätts i rörelse genom vätska i snäckans kanaler, vilket får små hårceller att böjas och skapa nervimpulser. Impulserna skickas genom hörselnerven till hjärnan, som tolkar dem som ljud. Det är tack vare den här processen vi kan uppfatta ljud omkring oss.

    Vilken funktion har hörselsnäckan?

    Hörselsnäckans huvudsakliga funktion är att omvandla ljudvibrationer till elektriska signaler som skickas vidare till hjärnan via hörselnerven. Hörselsnäckan är en känslig och viktig del av hörseln, och funktionen är avgörande för vår förmåga att uppfatta och bearbeta ljud. När hörselsnäckan och hårcellerna i den skadas, kan det leda till nedsatt hörsel.

    Hur fungerar hörselsnäckan?

    Snäckan i örat har en viktig uppgift. Det är med hjälp av hörselsnäckan och andra delar av örat som du kan höra ljud. Nedan förklarar vi hur ljudvibrationer omvandlas till nervsignaler och hur signalerna når hjärnan för att uppfattas som ljud.

    1. Ljudvibrationer i ytterörat

    Ljud fångas upp av öronmusslan i ytterörat och leder ljudvågorna genom den yttre hörselgången. När ljudet når trumhinnan, sätts den i rörelse och vibrationerna överförs vidare till mellanörat.

    2. Överföring via hörselbenen

    Ljudet överförs vidare till innerörat med hjälp av de tre små hörselbenen – hammaren, städet och stigbygeln. Stigbygeln kopplar till en öppning i innerörat, kallad det ovala fönstret, genom vilket ljudvibrationerna förs in i innerörat.

    3. Vätskerörelse i hörselsnäckan

    Inuti innerörat finns vätska som för ljudet vidare. Förutom det ovala fönstret finns även en annan öppning till innerörat som kallas det runda fönstret. De två öppningarna gör att vätskan kan röra sig i de spiralformade kanalerna.

    4. Omvandling till nervsignaler

    I innerörat finns hörselsnäckan, som innehåller små hårceller. När ljudvibrationer får vätskan i snäckan att röra sig, böjs hårcellerna och omvandlar rörelsen till elektriska signaler. Nervsignalerna skickas sedan genom hörselnerven till hjärnan, där de tolkas som ljud.

    5. Hjärnan tolkar ljudet

    Hjärnan tolkar nervsignalerna som skickas från hörselnerven, vilket gör att vi blir medvetna om och uppfattar ljudet. Genom att jämföra signalerna från båda öronen kan hjärnan även lokalisera vilket håll ljudet kommer ifrån.

    Varför är hörselsnäckan viktig?

    Hörselsnäckan är en central del i örats anatomi för att vi ska kunna uppfatta ljud. Utan snäckan i örat skulle ljudvibrationer inte kunna omvandlas till nervimpulser och vi skulle inte ha förmågan att höra omgivande ljud. Som en del av åldrandet eller på grund av skador kan hårcellerna i hörselsnäckan förlora sin funktion, vilket leder till hörselnedsättning. Vissa typer av hörselskador, som åldersrelaterad hörselnedsättning, beror på att hårcellerna slits ut över tid.

    Vanliga problem relaterade till hörselsnäckan

    Vanliga problem kopplade till hörselsnäckan kan påverka både hörseln och balansen. Problemen kan uppstå på grund av olika faktorer som åldrande, höga ljudnivåer eller infektioner. Vanliga tillstånd som påverkar hörselsnäckan inkluderar sensorineural hörselnedsättning, tinnitus och obalanser i vätskenivåerna i innerörat.

    1. Sensorineural hörselnedsättning

    Det här är den vanligaste typen av hörselnedsättning som uppstår när hårceller i hörselsnäckan skadas. Det kan bero på åldrande, hög ljudnivå eller genetiska faktorer. När hårcellerna skadas, kan de inte återhämta sig, vilket leder till permanent förlust av hörsel.

    2. Tinnitus

    Tinnitus uppstår vanligtvis som en följd av hörselskador som påverkas av hårcellerna i snäckan i örat. Det kan bero på att de skadade hårcellerna skickar felaktiga signaler till hjärnan, vilket resulterar i de ljud vi upplever som tinnitus.

    3. Vätska i innerörat

    Infektioner eller andra problem som påverkar vätskenivåerna i hörselsnäckan kan leda till både balansproblem och hörselnedsättning. Inom innerörat finns ett komplext system av vätskor och kanaler som är avgörande för både hörsel och balans. Om vätskan i örat störs, till exempel vid infektioner eller sjukdomar som påverkar det inre örat, kan det orsaka problem.

    Hur vet du om hörselnerven är skadad?

    Om hörselnerven är skadad, kan signalerna från hörselsnäckan inte nå hjärnan korrekt. Skador på hörselnerven hindrar eller stör överföringen av de elektriska impulserna från hörselsnäckan till hjärnan. Vanliga symptom på en skadad hörselnerv inkluderar försämrad hörsel, svårigheter att förstå tal, tinnitus och i vissa fall kan även balansproblem uppstå. En skada på hörselnerven kan vara permanent. För att fastställa om hörselnerven är skadad och avgöra hur allvarlig skadan är, behövs en noggrann hörselundersökning av en audionom.

    Kan dålig hörsel påverka balansen?

    Ja, dålig hörsel kan påverka balansen eftersom både hörseln och balansen styrs från innerörat. Innerörat innehåller hörselsnäckan, som ansvarar för att registrera ljud, och balansorganet, som hjälper kroppen att upprätthålla balansen.

    När hörseln är nedsatt kan även signalerna från balansorganet till hjärnan påverkas, vilket gör det svårare för hjärnan att tolka din position. Det kan leda till yrsel, ostadighetskänsla och en ökad risk för fall, särskilt hos äldre personer där balansen redan kan vara nedsatt.

    Hör Stockholm finns här för dig

    Hör Stockholm är en hörselklinik som jobbar på uppdrag av Region Stockholm. Sök hjälp hos oss oavsett vilket hörselproblem du lider av – hos oss är du alltid välkommen med eller utan remiss.

    Vi hjälper dig med personlig rådgivning, och guidar dig genom hela processen – från utredning till behandling. Hos oss kan du känna dig trygg med att få professionell hjälp, anpassad efter dina behov.

    Kontakta Hör Stockholm idag eller boka tid för en konsultation!

    Innehållsförteckning

      På uppdrag av Region Stockholm

      Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta surfa på webbplatsen godkänner du vår användning av cookies.