ett öra på en tjej

Hörseltest online

29 Augusti 2023

Estimerad lästid: 2 min

Tillbaka till nyhetsöversikten

Innehållsförteckning

  Oroar du dig för att du har fått sämre hörsel? Då kan du behöva göra ett hörseltest. På Hör Stockholm har vi lång erfarenhet av att utföra kvalificerade hörseltest Har du inte möjlighet att boka in ett besök kan ett första steg vara att göra ett hörseltest online.

  Gör HRF:s hörseltest online

  På internet finns många icke-tillförlitliga onlinetjänster för test av hörseln, men det finns också de som är bra! Ett test som vi på Hör Stockholm kan rekommendera är Hörseltestaren – HRF:s hörseltest online. Testet är tänkt att ge dig en indikation på om din hörselförmåga är normal eller under normal nivå. Resultatet ska inte ses som en fastställd diagnos, utan mer som en fingervisning kring tecken på hörselnedsättning.

  Testet tar bara någon minut. Du behöver inte registrera dig och givetvis är det gratis.

  HRF:s hörseltest online riktar sig till vuxna personer med svenska som modersmål. Har du ett annat modersmål än svenska kan du ha svårare att urskilja orden, vilket kan ge ett felaktigt testresultat. Testet är inte heller tillförlitligt för att upptäcka nedsatt hörsel hos barn och ungdomar under 18 år.

  Till Hörseltestaren

  Hur går ett hörseltest online till?

  HRF:s hörseltest online går till som så att du får höra olika ord uttalas i ett konstant brus. Brusets volym är oförändrad medan orden som uttalas varierar i styrka. Framför dig på skärmen har du ett antal bilder på föremål och du ska välja det svarsalternativ du hör i bruset.

  Innan testet börjar ska du först uppge ditt kön, din ålder och huruvida du vanligtvis har svårt att uppfatta ord i bullriga miljöer. Hörseltestet består av 20 testfrågor och tar inte mer än någon minut.

  Du får ditt testresultat så fort du är klar med testet. På resultatsidan kan du välja att fylla i dina kontaktuppgifter om du önskar kostnadsfri rådgivning om hörsel och hörselnedsättningar.

  När behöver man uppsöka audionom?

  Om resultatet visar sämre hörsel rekommenderar vi att du kontaktar hörselvården, alternativt uppsöker närmaste vårdcentral för vidare remittering. En hörselundersökning hos legitimerad audionom kan ge dig svar på om du lider av en hörselnedsättning, graden av dina besvär samt vilka behandlingar och hjälpmedel som kan förbättra din hörsel eller livskvalitet.

  Ett hörselprov går oftast till som så att du får göra ett tonaudiogram, och vid behov även ett talaudiogram. Mer om hur dessa testmetoder går till kan du läsa här.

  Boka ett hörseltest hos oss online

  På Hör Stockholm tar vi emot patienter med alla sorters hörselbesvär. För att göra ett hörselprov krävs ingen remiss, provet kostar 250 kronor och frikort gäller. Vi arbetar på uppdrag av Region Stockholm och finns på fyra platser i Stockholmsområdet – City, Åkersberga, Nacka och Vällingby. Välkommen att boka en hörselundersökning online här.

  Innehållsförteckning

   På uppdrag av Region Stockholm

   Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta surfa på webbplatsen godkänner du vår användning av cookies.