En vanligt förekommande fråga gäller möjligheten att få en hörapparat från regionen, det som tidigare hette landstinget. Ifall du har en hörselnedsättning kan du ha rätt till hörselhjälpmedel från regionen. För detta behöver du träffa en audionom som kan utreda dina behov. I Stockholm, och Region Skåne, kan du själv välja vilken godkänd hörselmottagning du vill gå till för att få hjälp. I andra regioner kan det behövas en remiss. Utredningen hos audionomen visar sedan vilket slags hjälpmedel som skulle passa bäst för just dig.
Olika regioner erbjuder stöd på olika sätt. Du kan få låna, hyra eller köpa hjälpmedel beroende på region och den avgift som du får betala varierar. Hur stor del av processen du måste betala för och vilka villkor som gäller när du väl får hörselhjälpmedlet skiljer sig mellan olika regioner.
Ifall du befinner dig i Region Stockholm och väljer du en hörapparat som regionen tillhandahåller betalar du en förskrivningsavgift och besöksavgift. Du betalar sedan ingenting för själva hörapparaten, utan får låna den av regionen.
I Region Stockholm är förskrivningsavgiften 600 kr och besöksavgiften är 250 kr per besök, ifall du inte har frikort eller är över 85 år. Upplägget är liknande för de övriga regionerna men det som främst skiljer sig åt är priset samt huruvida du lånar eller äger hörapparaten.
Vilket sortiment av hörapparater finns hos regionerna?
Varje region ansvarar för att införskaffa de hörapparater som sedan lånas ut eller säljs till patienterna. Sortimentet av hörapparater som erbjuds av landstinget, eller regionen, är helt enkelt beroende av vilka modeller som har köpts in och kommer därför variera med tiden. De flesta regioner redovisar de märken och modeller av hörapparat som köpts upp offentligt på sin hemsida. Exempelvis listar Region Stockholm sina offentligt upphandlade hörapparater på den här sidan.
Generellt sett delas hörapparaterna in i tre kategorier:
- Bakom örat-apparater (BÖ)
- Receiver in the ear (RITE)
- I örat-apparater (IÖ)
Dessa delas i sin tur in i två fack: laddningsbara eller de som kräver ett utbytbart knappcellsbatteri. Vilken av dessa som du föredrar är oftast en smaksak. Det är en gammal uppfattning att regionerna inte erbjuder laddningsbara hörapparater, men så är inte nödvändigtvis fallet. Däremot ställer vissa regioner krav på att vårdtagare som vill ha laddningsbara hörapparater måste stå för kostnaden för laddare.
Alla modeller har sina för- och nackdelar. Det är därför det är viktigt att du besöker en legitimerad audionom som bedömer dina behov och hjälper dig hitta en hörapparat anpassad efter din hörselnedsättning och livsstil. Du är varmt välkommen att kontakta någon av våra kliniker för att få en bedömning av vilken hörapparat som är bäst lämpad för just dig.
Kan man välja hörapparater utanför regionens utbud?
Du kan alltid välja en hörapparat utanför regionens utbud. Hur mycket du får betala skiljer sig mellan regionerna. Stockholm och Skåne har i dagsläget ett Fritt Val-system som innebär att du kan välja bland modeller som inte inkluderas i den offentliga upphandlingen och få ett bidrag till detta. I Region Stockholm rör det sig om ett bidrag på 2380:- per öra och du betalar sedan eventuell mellanskillnad till den modell du önskar köpa.
Utöver detta tillkommer en utprovningsavgift på 600kr samt en besöksavgift på 250kr per besök. Besöksavgiften betalas inte ifall du är över 85 år eller har ett frikort. Det skapas även ett reparationskonto på 1020 kr som används för att täcka eventuella reparationer, om olyckan skulle vara framme.
Bör jag överväga hörapparat? - Checklista
Det är inte helt enkelt att upptäcka ifall ens hörsel förändrats, då det ofta sker gradvis. För att se om det är dags att överväga en utprovning kan du gå igenom checklistan nedan. Checklistan består av fem typiska frågor som ger en indikation på om du kan ha nedsatt hörsel.
- Ber du ofta folk upprepa vad de sagt?
- Har andra personer i din omgivning anmärkt på din hörsel?
- Har du svårt att uppfatta fågelkvitter och insektsljud?
- Har du svårt att urskilja enskilda röster när flera pratar samtidigt?
- Tycker andra att du har tv:n och radion på för hög volym?
Ifall du svarar ja på minst en av dessa kan det vara dags att boka hörselundersökning hos Hör Stockholms legitimerade audionomer.