Tvättar ett barns öron

Guide: Så ska du rengöra dina öron

7 oktober 2022

Estimerad lästid: 3 min

Tillbaka till nyhetsöversikten

Innehållsförteckning

    Hur ska man rengöra sina öron? När dina öron mår bra rengör de sig själva. Däremot samlas det ibland en större mängd vax i öronen, vilket kan vara både obehagligt och leda till försämrad hörsel. Av den anledningen är det viktigt att rengöra öronen då och då för att få bort överskott av vax som byggts upp. Rengör du däremot inte på rätt sätt kan det leda till ökad risk för öronblockering.

    Har du hörapparat eller använder hörlurar som du stoppar in i öronen ökar risken för vaxpropp. Då är det extra viktigt att du vet hur öronen ska rengöras. Läs vår guide för allt du behöver veta om öronrengöring.

    Vad är öronvax?

    Öronvax som samlas i dina öron består av avfall från koppen. Bland annat smuts och sekret från dina körtlar, men också döda hudceller från hörselgången. I stycket ovan talar vi om vikten av öronrengöring, men vi vill även poängtera att det inte är bra att rengöra öronen för ofta. Visste du att öronvax faktiskt skyddar ditt öra. Vaxet fungerar som en dörrvakt vars uppgift är att hålla vatten, damm, smuts och bakterier borta. Det är tack vare ett speciellt enzym i vaxet, vilket bryter ner och dödar bakteriernas cellväggar, som du undviker infektioner i örat. Dessutom smörjer vaxet hörselgången vilket motverkar klåda.

    Trots att vaxet är mycket viktigt för örat, kan det såklart vara bra att rensa öronen från vax då och då för att undvika vaxpropp och infektioner. Nedan guidar vid dig till hur du bäst rengör öronen hemma.

    Kvinna som visar hur du får och inte får rengöra öronen med bomullstops.

    Öronrengöring med tops – därför ska det undvikas

    Många använder bomullstops för att ta bort öronvax, men det är inget som vi rekommenderar. Faktum är att det aldrig är en speciellt bra idé att sticka in föremål i hörselgången. Var extra försiktig om du precis genomgått öronkirurgi, haft en brusten trumhinna eller har ont i öronen av okänd anledning.

    Varför ska man inte använda tops i öronen?

    Föreställa dig ett trångt rör i vilket du sticker in en pinne för att rena från smuts. Pinnen tar upp en stor del av rörets yta men är samtidigt mycket kortare än röret. Med andra ord kommer du pressa in smutsen längre in i röret. Detsamma gäller när du sticker in tops i hörselgången – du trycker in vaxet ännu längre in i örat. Tar du ofta till topsen vid öronrengöring kan det till slut bildas en propp som täcker hörselgången. Du kan dessutom skada trumhinnan. Stelnar vaxet precis vid trumhinnan kan du till och med drabbas av drastisk dövhet.

    Hur rengör man öronen utan tops?

    Vad ska man använda istället för tops? Nu kommer vi guida dig till hur du rengör örat på rätt sätt i två enkla steg, så att din hörsel inte tar skada i processen. Kom ihåg att rengöring av öronen främst ska genomföras om du upplever en blockering till följd av att hörselgången är smutsig. Om den är helt blockerad ska du alltid kontakta en öron-, näsa- halsspecialist. En läkare som är specialiserad inom hörsel kallas för audiolog. Läs med om hur audiologen hjälper dig med dina hörselproblem här.

    1. Spola hörselgången

    Börja med att spola örat med varmt vatten eller saltlösning. Använd då ett öronrensningskit. Det ljumma vattnet kommer efter några minuter mjuka upp öronvaxet som rinner ut genom ytterörat. Har du inte något öronrengöringskit hemma kan du även spola öronen i duschen med lite varmt vatten.

    2. Badda öronöppningen

    Badda därefter öronöppningen och vätskan försiktigt med en ren handduk. Kom ihåg att aldrig använda hett vatten, endast ljummet.

    Tips: Genom att tugga och flytta dina käkar kan du få gammalt öronvax att förflytta sig till hörselgången. När öronvaxet tar sig ut till örats öppning torkar det till och faller ut. Du skulle även kunna torka upp det torra öronvaxet med en handduk eller bomullstuss.

    Tänk på att:

    Ta alltid det säkra före det osäkra och besök en öronläkare om du upplever besvär med öronen eller hörseln. Har du trånga örongångar eller stora mängder öronvax, kan du behöva hjälp med öronrengöring. En hörselspecialist kan ta bort öronvax på ett säkert sätt som inte påverkar din hörsel. Det är viktigt att aldrig ignorera tecken på blockering då det i värsta fall kan leda till dövhet.

    Använder du ett hörselhjälpmedel är det viktigt att rengöra detta regelbundet för att minska risken för vaxpropp. Läs vår artikel om hur du rengör din hörapparat här.

    Har jag fått en öronblockering?

    Vaxproppar kan vara oerhört besvärliga. Det är förmodligen därför det finns så många huskurer för att ta bort vaxpropp. Så när är det dags att söka hjälp? Nedan följer de vanligaste symptomen på öronblockering.

    1. Örat känns fullt
    2. Örondrenage
    3. Upplevd hörselnedsättning
    4. Klåda
    5. Tinnitus (ringningar i öronen)

    Upplever du problem med hörsel? Ta hjälp av Hör Stockholm

    Hör Stockholm är en hörselklinik som jobbar på uppdrag av Region Stockholm. Sök hjälp hos oss oavsett vilket hörselproblem du lider av – hos oss är du alltid välkommen med eller utan remiss. Upplever du problem med hörseln behöver det inte alltid bero på en vaxpropp. Orsaken kan även vara att du lider av en hörselnedsättning.

    Våra legitimerade audionomer genomför hörselundersökningar, hörselkonsultationer, formgjuter hörselskydd samt hjälper dig testa ut passande hörselhjälpmedel. Varmt välkommen att kontakta oss eller boka en tid redan idag!

    Innehållsförteckning

      På uppdrag av Region Stockholm

      Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta surfa på webbplatsen godkänner du vår användning av cookies.