Hörapparatsutprovning

Utprovning av hörapparater och hörselprodukter

Säg inte ”Va?”. Säg ”Kanske kanske kanske ska jag prova hörapparat ändå?”. Hos oss får du tillgång till de senaste hörselprodukterna och hjälpmedel som finns på marknaden. Din legitimerade audionom skräddarsyr den optimala lösningen för dina unika behov och önskemål. Vi är dessutom auktoriserade av Region Stockholm och jobbar enligt deras riktlinjer och regler.

När har jag rätt till hörapparat eller annat hörselhjälpmedel?

Innan du provar ut hörapparat behöver du genomföra en hörselundersökning. Dessa undersökningar utförs av legitimerade audionomer. Hos audionomen kommer du sedan att få genomföra ett tonaudiogram, och vid behov även ett talaudiogram. Efter ditt hörseltest görs en bedömning ifall du är i behov av någon form av hörhjälpmedel, som till exempel hörapparat.

Vad kostar en hörapparat inom Region Stockholm?

Om du har beviljats hörapparat så kan du antingen låna en upphandlad hörapparat från regionen eller välja en hörapparat ur Fritt Val-sortimentet. Väljer du den förra lösningen betalar du endast en fast utprovningsavgift på 600 kronor, samt besöksavgift hos audionom (250 kronor). Har du frikort eller är äldre än 85 år betalar du inte besöksavgift.

När det kommer till Fritt Val får du ett bidrag på 2380 kronor och bekostar själv mellanskillnaden för det hörselhjälpmedel du önskar köpa. Hör Stockholm tillhandahåller även Fritt Val-hörapparater för 600:-. Dessutom skapas ett reparationskonto på 1020 kronor för dina hörapparater som kan användas om de skulle gå sönder och behöver repareras. Utprovnings- och besöksavgift är samma som för upphandlad hörapparat.

Vilka hörapparater erbjuder Hör Stockholm?

Hör Stockholm är leverantörsoberoende, vilket innebär att vi använder oss av alla fabrikat på marknaden och genom det alltid erbjuder den bästa lösningen för just dig och dina behov. När det kommer till hörapparater brukar man I huvudsak tala om någon av följande typer:

  • Bakom örat-apparater (BÖ)
  • RITE (Reciever in the ear)
  • I örat-apparater (IÖ)

Vilken typ som passar dig beror på dels på hur din hörselnedsättning ser ut, men också vad du har för livsstil och behov i övrigt.

RITE är den vanligaste modellen av hörapparater och fungerar som så att själva apparaten sätts på bakom örat och det förstärkta ljudet leds via en kabel in i hörselgången. RITE-apparater har en rad fördelar. Till att börja med är de mycket tåliga och passar dig som har en aktiv livsstil, ljudkvaliten är överlägsen och många RITE-apparater har även extra funktioner som till exempel Bluetoothkoppling till mobilen, uppladdningsbarhet mm.

I-örat-apparater är bäst för personer med måttliga besvär med hörselnedsättning I basområdet samt vana användare av hörapparater. En IÖ-apparat är oftast formgjuten för ditt öra men idadg finns även varianter som inte behövs formgjutas. Vi jobbar med alla ledande tillverkare av hörselhjälpmedel: från Phonak, Oticon, Signia och Sivantos, till Widex och GN Hearing.

På uppdrag av Region Stockholm

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta surfa på webbplatsen godkänner du vår användning av cookies.