En ipone med påslagen skärm

Hörapparater med Bluetooth: Allt du behöver veta

7 september 2022

Tillbaka till nyhetsöversikten

Innehållsförteckning

  Hörapparater med Bluetooth-teknologi hjälper dig koppla samman ditt hörselhjälpmedel och den elektronik du kommer i kontakt med till vardags. Genom att erbjuda anslutning till användarens egna ljudenheter, så som smartphones, surfplattor, TV-apparater och musikspelare blir hörapparaten smidigt integrerad i den omgivning hörapparaten brukas inom.

  Utvecklingen inom hörselteknologin går fort och det finns alltid nya funktioner som förbättrar användarens upplevelser. Bluetooth är en sådan funktion som i det närmaste blivit standard i de senaste hörapparaterna. I denna artikel går vi igenom det du behöver veta om hörapparater med Bluetooth.

  Vad är Bluetooth?

  Bluetooth är en teknik för att trådlöst koppla samman enheter. Tekniken bygger på att ett litet chip i enheten kan kommunicera med ett motsvarande chip hos en annan enhet. Bluetooth finns i många moderna högtalare, hörlurar, telefoner och TV-apparater, m.m. Bluetooth är inte beroende av uppkoppling till internet och ska därmed inte blandas ihop med Wifi. Istället fungerar tekniken genom att de två enheterna skapar ett eget “Personal Area Network” (PAN). Bluetooth är en standard som används globalt för att trådlöst ansluta enheter över en räckvidd på cirka 10 meter.

  Användningen av Bluetooth i hörapparater - TV, telefon eller dator

  Hörapparater använder Bluetooth för att kunna kopplas samman med många av de enheter vi till vardags använder oss av. Det handlar bland annat om mobiltelefoner, surfplattor, datorer och TV-apparater. Via Bluetooth kan en enhet trådlöst streama ljud till hörapparaten. Det innebär att användaren exempelvis kan titta på en film på datorn, eller ta ett telefonsamtal, med hörapparaten påslagen. Bluetooth förekommer hos många av de största tillverkarna av hörapparater. Däribland Signia, Phonak, ReSound och Oticon.

  Prata i telefon med hörapparat

  Att sammankoppla hörapparaten till sin telefon är troligen ett av de vanligaste användningsområdena för Bluetooth-hörapparater. Genom kopplingen tillåts användaren att ta telefonsamtal “handsfree” och streama musik direkt till hörapparaten.

  Hörapparater tillverkade för att kunna kopplas till iPhone har märkningen “Made for iPhone”. Denna standard används som en certifiering att hörapparaten går att koppla till iOS-plattformen, vilket även inkluderar iPad. Hos Android finns också möjligheten att koppla sin hörapparat till telefonen. Detta är tillgängligt hos enheter som använder Android 10.0 eller senare versioner.

  Många hörapparater har även en tillhörande app, för både Android och iOS, som används för att kunna anpassa ljudupplevelsen och smidigt kunna justera inställningar.

  Koppla hörapparat till android eller iPhone

  Att ansluta sin hörapparat till telefonen är oftast en väldigt enkel process. Vi går nedan igenom stegen för Apple och Android.

  Följ dessa steg för att parkoppla din MFi-hörapparat till din Apple-enhet:

  1. Kontrollera att Bluetooth är påslagen hos din Apple-enhet. Gå till Inställningar och välj Bluetooth.
  2. På din Apple-enhet: Gå till Inställningar -> Hjälpmedel -> Hörsel och välj Hörapparater.
  3. Starta igång din hörapparat. Din Apple-enhet kommer att söka efter hörapparaten.
  4. Tryck på namnet på din hörapparat under MFi-hörapparater.
  5. Tryck på Parkoppla när förfrågan om parkoppling visas på skärmen. Om du har två hörapparater visas förfrågningen två gånger. Parkopplingen kan ta upp till en minut.

  Följ dessa steg för att parkoppla din hörapparat till din Android-enhet:

  1. Kontrollera att Bluetooth är påslagen. Gå till Inställningar och välj Bluetooth.
  2. Gå tillbaka Inställningar på din Android-enhet
  3. Tryck på Anslutna enheter följt av Parkoppla en ny enhet
  4. Välj hörapparaten i listan över tillgängliga enheter.
  5. Om du har fler än en hörapparat: Vänta tills den första hörapparaten har anslutits och tryck sedan på den andra hörapparaten i listan över tillgängliga enheter.

  Varför ska man ha en hörapparat med Bluetooth?

  Idag spenderar många stora delar av sin vakna tid ansluten till olika enheter. Datorer, smartphones och iPads är en del av det vardagliga sammanhang som en hörapparat hela tiden behöver anpassa och förhålla sig till.

  Många vill lyssna på musik eller en podd när de är ute och springer. Utan en hörapparat med Bluetooth hade det krävs att användaren tar av sig hörapparaten för att istället använda ett par hörlurar. Med en sofistikerad och modern hörapparat tillåts istället användaren ansluta sin hörapparat direkt till enheten som streamar ljudet. Med den sortens bekvämlighet tillåts hörapparaten obehindrat användas i fler vardagliga situationer.

  Vem bör ha en hörapparat med Bluetooth?

  Möjligheten att ansluta sin hörapparat med hjälp bluetooth kan vara en mycket stor fördel för många användare. Bluetooth-hörapparater är framtagna för att smidigt integreras med den teknologi som omger oss dagligen. Funktionaliteten är användarvänlig och lätthanterlig. Moderna hörapparater kräver dock inte att man använder deras Bluetooth-funktion, vilket gör att dessa hörapparater även kan vara ett bra val för de som inte är en flitig användare av smartphones, läsplattor m.m. Människor är olika och så även deras personliga preferenser och livsstilar.

  Bluetooth är enbart en av en mängd tillgängliga funktionerna som de nyaste hörapparaterna kan tillhandahålla. Det finns därmed inte en enstaka hörapparat som är den bästa för alla. Istället blir det huvudsakliga att utreda de personliga förutsättningarna och behoven för att hitta rätt hörselteknisk lösning.

  Är du intresserad av att veta mer om hörapparater med Bluetooth? Kontakta Hör Stockholm och få hjälp av en av våra legitimerade audionomer.

  Vad kostar hörapparater med Bluetooth?

  Priset för en hörapparat skiljer sig från region till region. Genom att kontakta din lokala audionom kan du få reda på vilka hörapparater som finns upphandlade av regionen. Ifall en passande hörapparat med Bluetooth finns upphandlad av din region kan du få den förskriven av din audionom. Hörapparaten ägs då av regionen, men du får använda den fritt. I Stockholm och Skåne finns även hörapparater inom det så kallade “Fritt Val”-sortimentet. Dessa hörapparater köps privat, men del- eller helfinansieras av regionen.

  När du ska köpa en hörapparat med Bluetooth inom “Fritt Val”-sortimentet i region Stockholm köper du hörapparaten med en rekvisition som du får av din audionom. Priset består av kostnaden för hörapparaten, utprovningsavgiften på 600 kronor och besöksavgiften på 250 kronor. Du får ett bidrag på 2380 kr per hörapparat från Region Stockholm. Den eventuella mellanskillnaden bekostar du själv.

  Ifall du istället hittar en passande hörapparat ur det upphandlade sortimentet betalar du enbart utprovningsavgiften på 600 kronor och besöksavgiften på 250 kronor till din audionom.

  För att veta mer om det aktuella utbudet och de alternativ du har vid köp av hörapparat med Bluetooth, vänligen boka tid hos någon av Hör Stockholms mottagningar.

  Innehållsförteckning

   På uppdrag av Region Stockholm

   Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta surfa på webbplatsen godkänner du vår användning av cookies.